Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriyeli muhalifler: Başarısızlığın sebebi biz olmayacağız

        Suriye konulu Cenevre 4 görüşmelerine katılan muhalefet heyetinin sözcüsü Salim el-Muslat, sürecin başarısız olmasının sebebinin kendileri olmayacağını, neye mal olursa olsun çözüm için müzakere etmeye devam edeceklerini söyledi.

        Muslat, AA'ya, Birleşmiş Milletler gözetiminde Cenevre'de Suriye rejimi ve muhalefeti arasında gerçekleşen dolaylı görüşmelerde gelinen durumu değerlendirdi.

        Önceki Cenevre görüşmelerine de zor şartlarda geldiklerini belirten Muslat, "Geçen Cenevrelere de aynı şekilde rejimin saldırıları sürerken geldik. Şimdiye kadar rejimden ciddiyet görmedik. Rejim sadece askeri çözüme, öldürme ve yıkmaya inanıyor." diye konuştu.

        REKLAM

        Muslat, dün BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura ile toplantılarının görüşmelerin şekline ilişkin olduğunu hatırlatarak, "Biz buraya tam yetkili geçiş yönetimini öngören Cenevre 1 Bildirisi'ne dayanarak geldik. Bu da geçiş döneminde de sonrasında da Esed'in olmaması demektir." ifadelerini kullandı.

        "ANAYASA VE SEÇİMİ ŞİMDİ KONUŞMAK YERSİZ"

        Salim el-Muslat, görüşmelerde ele alınacak en önemli konunun geçiş yönetiminin oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, "Öncesinde anayasa ve seçimi konuşmak yersiz." dedi.

        Muhalefet heyetinin de hazırladığı anayasa taslağı olduğunu belirten Muslat, şunları söyledi:

        "Biz daha önce geçici bir anayasa taslağı hazırladığımızdan bahsetmiştik. Ancak kalıcı anayasa ancak halk tarafından hazırlanır. Ne Rusya ne de başka ülkenin sunabileceği bir şeydir." ifadelerini kullandı.

        Muslat, geçiş yönetimi dışındaki "ulusal birlik hükümeti" ya da "geniş kapsamlı hükümet" formüllerini kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.

        "REJİM, GÖRÜŞMELERİ SULANDIRMAYA ÇALIŞIYOR"

        Muslat, Mistura'nın BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında geçiş süresinin yol haritası olarak belirlenen geçiş yönetimi, anayasa ve seçimler konusunu bir arada ele alınmasıyla ilgili şöyle konuştu:

        REKLAM

        "Mistura başarılı olmak istiyorsa, BMGK kararına uyması lazım. Ayrıca sorun bizde değil. Sıkıntı rejimin tarafında. Rejim sadece terörle mücadeleyi gündeme getirmek istiyor. Böylece görüşmeleri sulandırmaya çalışıyor. İşin ilginç yanı, terörü ortaya çıkaran tarafın, terörle mücadeleyi müzakere etmek istemesidir."

        Muhalefet heyetinin rejim heyetiyle doğrudan görüşmek istediklerini anımsatan Muslat, "Zaman tasarrufu yapmak istedik. Böylece ölümlerin sayısını azaltmaya çalışıyoruz" dedi.

        Muslat, dün Kahire yönetimine yakınlığıyla bilinen ve kendini "muhalif" olarak niteleyen grupla olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

        Muhaliflerin sözcüsü, Moskova grubuyla ise görüşmediklerini söyleyerek, "Esed'in gitmesini isteyen herkes bize katılabilir. Gitmesini istemeyen, Caferi'nin yanında yer alsın." ifadesini kullandı.

        ABD'nin yeni başkanı Donald Trump yönetiminden beklentileri sorulan Muslat, "ABD'nin yeni politikasının netleşmesini istiyoruz. İran'a karşı olacağına dair sinyaller var. Obama yönetimi çok pasifti. Yeni yönetimin aktif olmasını istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

        GÖRÜŞMELERE 5 MART'TA ARA VERİLECEK

        Cenevre 4 görüşmelerine iyi niyetle devam ettiklerini kaydeden Muslat, şöyle konuştu:

        REKLAM

        "Görüşmelerin başarısız olmasının sebebi asla biz olmayacağız. Biz neye mal olursa olsun, çözüm için müzakere etmeye devam edeceğiz. Bizdeki bilgiye göre, görüşmeler Mart ayının 5'inde bitecek. Bir hafta ara verilecek. Ondan sonra ikinci tur başlayacak. Ancak biz doğrudan görüşmelere geçilmesini ve kesintisiz şekilde sürmesini istiyoruz."

        Suriye konulu Cenevre 4 görüşmeleri, 23 Şubat'ta BM Temsilcisi Mistura'nın taraflarla ayrı ayrı görüşmeleriyle başlamıştı. Mistura, görüşmelerin çerçevesinin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı olacağını söylemişti. Söz konusu karar, muhalefet ve rejim heyetlerinin müzakereleri sonuçlandırmasının ardından, geçiş yönetimi kurulmasını öngörüyor. Yeni yönetimin 12 aylık dönemde bir anayasa hazırlayıp ülkeyi adil seçime götürmesi gerekiyor.

        BM Temsilcisi Mistura'nın akşam saatlerinde Beşşar Caferi başkanlığındaki rejim heyetiyle görüşmesi bekleniyor.

        Muhalifler ise TSİ 22.00 sularında bir basın açıklaması yapacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ