Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Merkel'den Erdoğan'ın 'Nazi' sözleriyle ilgili açıklama!

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine yanıt verdi.

        Merkel, Nazi dönemi benzetmesine gerek olmadığını ve bu yaklaşımın yalnızca Nazi dönemi suçlarını önemsizleştireceğini söyledi.

        MERKEL'İN SÖZCÜSÜ: İKİ ÜLKE SOĞUKKANLI OLMALI

        Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Sözcüsü, "Erdoğan'ın Nazi benzetmesini reddediyoruz. İki ülke ilişkileri soğukkanlı yürütülmeli" dedi.

        İki ülkenin de sakin ve mantıklı davranması gerektiğini söyleyen sözcü, Türkiye'nin gereksiz eleştirilerden kaçınması gerektiğini belirtti.

        ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI GABRİEL'DEN AÇIKLAMA

        Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin daha fazla doğuya doğru gitmemesini sağlamanın AB’nin ortak çıkarı olduğunu söyledi.

        Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile Bürksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gabriel, Türk vatandaşlarının büyük bir bölümünün bulunmasından dolayı Almanya'nın Türk partilerinin seçim kampanyalarının yapıldığı bir hedef ülke olduğunu bildirdi.

        Gabriel, Türkiye ve NATO ilişkilerini de değerlendirirken, "NATO ve AB'nin ortak çıkarı Türkiye’nin daha fazla doğuya doğru gitmemesini sağlamaktır. Bu da birlike gerilimin düşürülmesinden yana olmamızın bir sebebidir." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'da bir çok kez konuşma yaptığını hatırlatan Gabriel, etkinliklerde iç politikadaki gerilimlerin Almanya’ya ihraç edilmemesini istedi.

        Gabriel, Türk siyasetçilerin Türkiye'de seçme hakkı olan ancak yurt dışında yaşayan vatandaşlara hitap etmelerinin de normal olduğunu ifade etti.

        AB'nin bu konuda ortak bir tutum sergilenmesinin gerekli olup olmadığına ilişkin bir soruya Gabriel, “Türkiye ile AB arasında mantıklı ilişkiler her zaman iyidir." yanıtını verdi.

        Savunma Bakanı Leyen de AB içinde ortak tutumların sergilenmesinin doğru ve iyi olduğunu belirterek, gerilimin azaltılmasının önemli olduğunu kaydetti.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'nın Türk bakanların Almanya'da yapacağı konuşmaları engellemesi hakkında, "Almanya'da arkadaşlarımızı konuşturmuyorlar. Varsın konuşturmasınlar. Ey Almanya sizin demokrasiyle uzaktan yakından alakanız yok. Sizin uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil. Bize demokrasi dersi vereceksiniz, gelince orada Türk Bakanı konuşturmayacaksınız. Hollanda da aynı şeyi yaptı, belki diğerleri de gelecek. Fikre, düşünceye saygı bileceksiniz. Bunları uluslararası toplu olarak dile getireceğiz. Dünyaya rezil rüsva edeceğiz. Biz o Nazi dünyasını görmek istemiyoruz. Almanya bunları bırakalı çok olduğu sanıyorduk, yanılmışız" ifadelerini kullanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ