Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail Başbakanı Netanyahu: Barışın gelmemesinin nedeni ulus devletin reddedilmesi

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yüz senedir barışın sağlanamamasının nedeninin, sınırları ne olursa olsun Yahudi halkı için ulus devletini inatla reddedilmesi olduğunu savundu.

        Netanyahu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'la Kudüs'te düzenlediği ortak basın toplantısında, Johnson'un, "Yahudi yerleşim birimlerinin iki devletli çözüm ile barış süreci önünde engel teşkil ettiği" yönündeki görüşüne cevap olarak, "Yüz senedir barışın sağlanamamasının nedeni Yahudi yerleşim birimleri değil, sınırları ne olursa olsun Yahudi halkı için ulus devletinin inatla reddedilmesidir." dedi.

        Netanyahu ayrıca Balfour Deklarasyonu'nun 100. yıldönümü kutlamaları için Londra'yı ziyaret etmeyi ve "iki ülkeyi birbirine bağlayan harika ortaklığı" kutlamayı dört gözle beklediğini bildirdi.

        REKLAM

        İngiltere Başbakanı Johnson ise şahsi olarak ve Theresa May başkanlığındaki hükümeti temsilen İsrail'i desteklediğini belirterek, İngiltere'nin komşularıyla barış içinde bir İsrail istediklerini dile getirdi.

        "İngiltere politikasının, iki devletli çözümü desteklediğini hatırlatmak isterim." diyen Johnson, "Bu çözümün önünde duran engelleri kaldırmak için yardım etmeye hazırız." ifadesini kullandı.

        İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, Filistin ve İsrail ziyareti kapsamında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmişti.

        İngiltere'nin başkenti Londra'da Netanyahu ile İngiliz mevkidaşı Theresa May arasında 6 Şubat'ta gerçekleşen görüşmenin ardından İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, "May, hükümetin davetlisi olarak Başbakan Netanyahu'yu, kasım ayında İngiltere'de düzenlenecek yıl dönümü etkinliklerine katılmaya davet etti. Başbakan Netanyahu da Başbakan May'i İsrail'e davet etti." ifadesine yer verilmişti.

        İngiliz savaş kabinesinde Dışişleri Bakanı olan Arthur Balfour, 2 Kasım 1917'de, dönemin önde gelen Siyonist liderlerinden Lord Rothschild'e gönderdiği mektupta, Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurulması konusunda İngiliz hükümetinin destek vereceğini bildirmiş, söz konusu deklarasyon daha sonra Fransa, İtalya ve ABD'nin de desteğini almıştı.

        Filistinliler ise geçen haftalarda İngiltere'den, deklarasyon nedeniyle herhangi bir kutlama yapılmaması ve Filistin devletinin tanınması kapsamında deklarasyon nedeniyle kendilerinden özür dilenmesini istemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ