Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AB'den kritik Liderler Zirvesi

        AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, iki günlük zirve için Brüksel'de toplandı. AB'nin geleceği, Brexit, göç, ekonomi, güvenlik ve Batı Balkanlar konularının görüşülüyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk seçimler sonucu tekrar başkan seçildi.

        Görev süresi 31 Mayıs'ta sona erecek mevcut Başkan Donald Tusk'un yeniden seçilmesine ülkesi Polonya'nın karşı çıkmıştı.

        REKLAM

        Polonya Başbakanı Szydlo, zirvenin yapıldığı AB Konseyi binasına girişte yaptığı açıklamada ise onayları olmadan bir Polonyalının AB Konseyi Başkanı seçilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, "Tüm fikirlere saygı gösterilmeli. Polonya'nın görüşlerine karşı gelenler Avrupa'yı bölüyor. AB'nin temeli olan prensipleri savunacağız. Bizim mutabakatımız olmadan olmaz." demişti.

        "BİR ÜLKE TEK BAŞINA BİR KARARI BLOKE EDEMEZ"

        AB Dönem Başkanı Malta'nın Başbakanı Joseph Muscat zirve öncesi açıklamasında, Tusk'un görev süresinin 2 yıl daha uzatılması için büyük bir destek olduğunu ifade ederek, "Bir ülke tek başına bir kararı bloke edemez. Prosedürler konusunda çok net kurallar var." diye konuştu. AB'nin en önemli ülkelerinden Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel de Tusk'un yeniden seçilmesini destekleyeceklerini söyledi.

        AB'nin diğer güçlü ülkesi Fransa'nın Cumhurbaşkanı Francois Hollande da Tusk'un yeniden seçilmesini desteklediklerini belirterek, "Diğerlerinin desteklediği bir çözüme, bir ülkenin nasıl kaşı çıkabileceğini anlamıyorum. Birçok baskı ile karşı karşıya olan Avrupa'nın güçlü durması gerekiyor. Donald Tusk'un yeniden seçilmesi için her türlü sebep var." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        25 Ekim 2015'te yapılan Polonya seçimlerinde, iktidara muhafazakar Adalet ve Hukuk Partisi (PiS) gelmişti. Tusk ise merkez sağ partisi Vatandaşlar Platformu (PO) üyesi olarak, 2007-2014 yılları arasında başbakan olarak görev yapmıştı.

        Yeni Polonya yönetimi, Tusk'u, AB Komisyonu'nun da karşı çıktığı bazı düzenlemeler konusunda taraf tutmakla suçluyor. AB Komisyonu, Anayasa Mahkemesinin yargılama usullerinde yapılan değişikliğin hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla Polonya hakkında soruşturma başlatmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ