Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Tillerson, Keystone XL projesiyle ilgilenmeyecek

        ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Kanada'dan ABD'ye ham petrol taşıyacak Keystone XL boru hattıyla ilgilenmeyeceği bildirildi.

        ABD Dışişleri Bakanlığından Greenpeace çevre örgütüne yapılan yazılı açıklamada, Tillerson'ın söz konusu projeyle ilgili başvuru ve inceleme süreçlerinde rol almayacağı belirtildi.

        Açıklamada, "Dışişleri Bakanı Tillerson, tamamen etik yükümlülüklerine bağlı olarak, TransCanada adlı şirketin Keystone XL boru hattı başvurusuyla alakalı tüm konulardan elini şubat ayının başında çekmiştir. Kendisi, Dışişleri Bakanlığı kapsamında bu konu üzerinde çalışmamıştır ve söz konusu başvurunun nihai sonuca varmasında bir rol oynamayacaktır." ifadeleri kullanıldı.

        REKLAM

        Greenpeace'ten geçen çarşamba günü Dışişleri Bakanlığına yazılan mektupta, Tillerson'ın ABD'li enerji devi ExxonMobil'in eski Üst Yöneticisi (CEO) olduğuna işaret edilerek, Keystone XL projesinin başvuru ve inceleme süreçlerinden çekilmesi talep edilmişti.

        Söz konusu talepte, ExxonMobil'in Kanada'daki petrol rezervlerine dikkat çekilerek, şirketin Tillerson'ın eski pozisyonu dolayısıyla Keystone XL projesinin onaylanmasından menfaat elde edebileceği ifade edilmişti.

        ABD'de büyük tartışmalara neden olan ve çevre kuruluşları tarafından protesto edilen Keystone XL petrol boru hattı projesi, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından 7 yıl incelendikten sonra ABD Kongresinde onaylanmasına karşın Kasım 2015'te reddedilmişti.

        Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da göreve başladığı ocak ayının sonunda, proje başvurusunun tekrar yapılmasından en geç 60 gün sonra ABD'li regülatörlerin nihai bir karara varmasını emreden başkanlık kararnamesini imzalamıştı.

        TransCanada şirketi, 10 Şubat'ta ABD hükümetine "projeyi tamamlamak için yeni izin temin etme" başvurusunda bulunmuştu. Buna göre, proje başvurusu için nihai karar verme süresi 11 Nisan'da sona erecek.

        Yaklaşık 8 milyar dolara mal olan ve bin 900 kilometre uzunluğunda planlanan Keystone XL boru hattının Kanada'nın petrol sahalarından ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki rafinerilere ham petrol pompalaması öngörülüyor. Proje, Kanada petrolünün "küresel piyasalara açılan kapısı" olarak nitelendiriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ