Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Tunus'ta 15. yüzyıla ait el yazması Tevrat ele geçirildi

        Tunus'un Bin Arus vilayetinde 15'inci yüzyıldan kalma el yazması nadir Tevrat nüshasının kaçakçıların elinden kurtarıldığı bildirildi.

        İçişleri Bakanlığı Medya Sorumlusu Halife Şeybani, düzenlediği basın toplantısında "Miladi 15'inci yüzyıla ait yazma nadir Tevrat nüshası kaçakçıların elinden kurtarılmıştır." dedi.

        Şaybani, ele geçirilen Tevrat nüshasının Avrupa'da satılmak üzere yurt dışına kaçırılmaya çalışıldığını söyledi.

        Ender Tevrat nüshanın Milli Kültür Enstitüsü uzmanları tarafından incelendiğini dile getiren Şeybani, nüshanın 15'inci yüzyıldan kalma paha biçilmez İbranice el yazması olduğunun tespit edildiğini belirtti.

        Şeybani, kutsal metinlerde kullanılan İbrani hattı ve özel bir mürekkeple öküz derisine yazılı olan Tevrat nüshasının rulo halinde 37 metre uzunluğunda olduğunu kaydetti.

        Tevrat'taki 5 kitabın tamamının eksiksiz olduğunun belirlendiğini söyleyen Şeybani, eldeki nüshanın bilinen tertipteki Tevrat nüshalarından daha eski bir döneme ait olduğuna dikkati çekti.

        Toplantıda söz alan İçişleri Bakanı Sözcüsü Yasir Misbah da bu türden el yazmaların sigortasının on yıl kadar önce 4 milyon 500 bin avro olduğunu hatırlattı.

        Tunus İçişleri Bakanlığı uzmanları, özellikle 2011'den sonra ülkede tarihi eser kaçakçılığının oldukça yaygın hale geldiğini belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ