Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Mevlüt Çavuşoğlu Fransa'da konuştu: Avrupa Birliği'nden tepki bekliyoruz

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda'da yaşanan diplomatik için, "Avrupa Birliği'nden tepki bekliyoruz" dedi.

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Fransa'nın Metz kentinde toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle:

        "Yaşananlar Viyana Sözleşmesinin ihlalidir. Barışçıl gösteri yapan insanların üzerine köpekleri saldırlar; hani özgürlükler. Bu uygulama ırkçılıktır. Biz vatandaşlarımızı rehin mi verdik, onlar esir mi? Şimdi Türkiye ile bağlarını koparmaya çalışıyorlar.

        Bunun karşılığı olacak, böyle kalmaz. Atacağımız diğer adımları da planlamaya başladık. Hollanda özür dilemedikçe biz bu adımları atmaya devam edeceğiz. İnsan gibi dedim ki, sizdeki seçim problemse seçimden sonra geleyim dedi. Rutte küstahça 'Seçim öncesi de sonrası da gelemez. Gelirse laleleri, müzeleri görür, Türkleri göremez' dedi. Wilders'ın esiri olmuşlar. Amaç farklı. Avrupa bir uçurma gidiyor, 2. Dünya Savaşı öncesine gidiyor. Bunu hatırlatınca çok üzülüyorlar ama gerçek.

        REKLAM

        AB Dönem Başkanı dahil birçok dışişleri bakanlarıyla görüştüm. Uluslararası hukukla da mücadelemizi sürdüreceğiz. Hollanda'nın bu faşizan tutumuna karşı eleştirileri Avrupalılardan da duymak istiyoruz. Hollanda'dan yazılı özür istiyoruz."

        ÇAVUŞOĞLU: UTANÇ VERİCİ

        Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarla bir araya geldiği Meltz kentinde önemli açıklamalarda bulundu.

        Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        "Aile Bakanımızın kendi başkonsolosluğumuza girişini engelliyorlar. Utanç vericidir. Bunlar ne kullanıyorlar bilmiyorum ama sınırı aşmışlar."

        "Biz bunun hesabını soracağız."

        "Bunlar neden çıldırdı kudurdu ne istiyorlar? Geçen sene de ben Rotterdam'da seçim kampanyası yaptım. Hollanda'ya ne zararı oldu? Tam tersi Hollanda'yla iyi geçinin, entegre olun diyoruz."

        "Dışişleri Bakanı'na söyledim, seçimden dolayı bir hassasiyet varsa biz buna saygı duyarız. 'Seçimden sonra da gelmenizi istemeyiz' dedi. Peki neden? 'Siz burda Türk toplumuyla siyaset yapıyorsunuz' diyor. E tamam oy hakkı var. Sen bunu mu engellemeye çalışıyorsun. İsveçli vekiller geliyor kampanya yapıyor biz rahatsız mı oluyoruz?"

        "İki dertleri var. Seçim sonrası da gelme demek ne demek? Türkiye, İslam karşıtlığı. Türk Müslüman deyince akıllarına ilk gelen Recep Tayyip Erdoğan. Neden onu sevmiyorsunuz? Çünkü ikiyüzlülüğünü suratlarına söylüyor ondan rahatsız oluyorlar. Türkiye 15 senede çok büyüdü bundan rahatsızlar."

        REKLAM
        "HAZMETMEYİ ÖĞRENECEKSİNİZ" "Bu hastalık tedavisiz bir hastalık. Bağışıklık kazanıp bununla yaşamayı öğrenmeliler. Çünkü güçlü Türkiye daha da güçlenerek yoluna devam edecek. Hazımsızlık varsa hazmetmeyi öğreneceksiniz."

        "Ne diyor açıklamasında? 'Buraya gelir laleleri görür, müzeleri görür. Ama Türklerle bir araya gelemez' diyor. Senin ülkendeki laleler nereden geldi? Sen ne lalesisin bilmiyorum ama bizim ülkemizde lalenin en güzeli var İstanbul'da. Bunu söyleyen bir ülkenin başbakanı. Bir başbakan bu kadar küçülür mü? Bu kadar acziyet içinde olur mu? Wilders'ın elinden oy alacağım diye bu kadar aciz duruma düşer mi?"

        "Maalesef şu andaki liberal ve sosyal demokrat partinin, Wilders'tan farkı yok."

        "Türkiye'deki referandumda taraf tutuyorlar. Hayırı destekliyorlar. Ben taraf tutmam."

        "Hiçbir ülkede vatandaşlarımızı yönlendirme yapmadık."

        "Bunlar niye taraf oluyor? Neden PKK, FETÖ ile aynı safta duruyorlar? Neden DHKP-C'yi destekliyorlar. Neden terör listesinden çıkarmaya çalışıyotlar? Çünkü büyük Türkiye'den, Türkiye'nin ayak seslerinden korkuyorlar, bağımsız Türkiye'den korkuyorlar."

        REKLAM

        "Benim vatandaşım senin esirin değil. Hollanda'da eşit vatandaştır. Başka ülkelerden gelenler de öyledir. Avrupa çok kültürlü, dinli, etnik yapılı bir kıta. Bizim ülkemizde de var. Ama biz bir millet olmayı başarmışız."

        "Yaradılanı yaradandan dolayı seviyoruz. Ayrım yapmıyoruz."

        "Bu referandumda niye bu kadar ateşlendiler? Niye gece gündüz hayır için çaba sarf ediyorlar. Çünkü Türkiye'nin geleceği için en önemli referandum budur. Ne yapıyoruz biz? Türkiye'nin istikrarı, bürokrasiyi azaltmak, kardeş kavgalarını bitirmek için, demokrasiyi güçlendirmek için bu anayasa paketini getirdik. Türkiye'nin yararına ne var tek tek tartıştık, aramızda uzlaşı oldu ve bu paketi getirdik."

        "TÜRKİYE ÇOK BEDEL ÖDEDİ" "Türkiye cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki kavgalardan büyük bedel ödedi."

        "'MHP'nin yönetimini ele geçiremedim, burada hayır çıkarsa Bahçeli zayıflar ben partinin başına üşüşürüm.' diye düşünüyor. Bir milliyetçi nasıl nefsine yenilip PKK'lılarla aynı safta olur anlamıyorum. Ülkücü delegelere güveneceksin."

        "BİR BAŞBAKAN BU KADAR KÜÇÜLÜR MÜ?"

        Çavuşoğlu, Hollanda yönetimi için "Bir başbakan bu kadar küçülür mü? Bu kadar acziyet içinde olur mu? Wilders'in elinden biraz oy alacağım diye bu kadar aciz duruma düşer mi? "Irkçılık artıyor, yabancı düşmanlığı artıyor, İslamofobi artıyor. Bugün Avrupa'da tarih sayfaları açılırsa kimse kimsenin yüzüne bakamaz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ