Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Rex Tillerson Japon mevkidaşı Fumio Kişida ile görüştü

        Asya gezisi kapsamında ilk ziyaretini Japonya'ya yapan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Japon mevkidaşı Kişida ile düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore tehdidine karşı ABD'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore ile iş birliğinin "çok önemli" olduğunu ifade etti.

        Tillerson, "ABD, Japonya ve Güney Kore'nin üçlü iş birliği, bilhassa Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programları göz önünde bulundurulunca oldukça kritiktir." dedi.

        Kuzey Kore'yi nükleer ve balistik füze programlarını bırakmaya davet eden Tillerson, Kuzey Kore'nin ABD'den yana korkması gereken bir şey olmadığını belirtti.

        ABD'nin Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan arındırmaya yönelik diplomatik ve diğer çabalarının boşa gittiğini söyleyen Tillerson, Donald Trump yönetiminin konuyla ilgili nasıl bir politika izleyeceğine dair detay vermedi.

        REKLAM

        Tillerson ve Kişida, Çin'i Pyongyang yönetimine değişim baskısı yapmaya çağırdı.

        Japonya Dışişleri Bakanı Kişida da Tillerson'ın ilk durağının Japonya olmasının Washington'ın iki ülke arasındaki ilişkilere verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

        Kişida, "ABD ve Japonya arasında sarsılmaz bir bağ var." ifadelerini kullandı.

        Tillerson, Asya gezisi kapsamında Güney Kore ve Çin'i de ziyaret edecek.

        Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Güney Kore Devlet Başkan Vekili Hwang Kyo-ahn ile 7 Mart'ta telefonda görüşen ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kuzey Kore'nin 5 Mart'ta yaptığı balistik füze denemesi karşısında her iki ülkeye de güvence verdiği bildirilmişti.

        Pyongyang yönetimi resmi haber ajansı KCNA aracılığıyla yayımladığı açıklamada, ABD ile Güney Kore'nin 1 Mart'ta ortaklaşa düzenlediği tatbikattan Kuzey Kore'nin rahatsızlık duyduğunu belirtmiş ve saldırı tehdidinde bulunmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ