Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD'den güvenli bölge açıklaması!

        ABD'nin başkenti Washington'da, Türkiye dahil toplam 68 ülkenin dışişleri bakanlarını bir araya getiren "DEAŞ'la Mücadele Küresel Koalisyonu Dışişleri Bakanları Toplantısı", ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın açılış konuşması ile başladı.

        Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği toplantı ABD Dışişleri Bakanlığı binasında yapılıyor.

        Açılış konuşmasında Suriye ve Irak'taki son duruma ilişkin bir değerlendirme yapan Tillerson, DEAŞ'ın, İslam'ın bozulmuş bir versiyonu üzerinden kitlelere yanlış mesajlar gönderdiğini ve DEAŞ'la mücadelenin aynı zamanda bu mesajla da mücadele olduğunu vurguladı.

        "Tillerson, Ortadoğu'da bizi zorlayan birçok meydan okuma olduğunu biliyoruz; ancak DEAŞ'ı yenmek ABD'nin bölgedeki 1 numaralı amacıdır." şeklinde konuştu. Bölgede birçok öncelikleri olduğunu ancak DEAŞ'la mücadelenin hepsinin önünde olduğunu anlatan Tillerson, bu amaç yolunda gerekli tüm adımları atacaklarını belirtti.

        REKLAM

        DEAŞ'la mücadelede artık yeni bir aşamaya geçildiğini vurgulayan ABD Dışişleri Bakanı, bu süreci, askeri güç yoluyla DEAŞ'ın bölgesel olarak ortadan kaldırılması şeklinde nitelendirdi.

        Tillerson ayrıca, DEAŞ'a karşı mücadelede geçici güvenli bölgeler oluşturarak, mültecilerin tekrar evlerine geri dönmelerini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. Güvenli bölgeler konusunda detaya girmeyen Tillerson, Suriye ve Irak'taki insani durumun düzeltilmesi noktasında çok çaba göstermeleri gerektiğine işaret etti.

        Son olarak Tillerson, DEAŞ'ın kendi yanlış mesajını sanal alem üzerinden dünyanın her yerine ulaştırmaya çalıştığını, bunu engellemek için DEAŞ'la sahada olduğu kadar sanal alemde de savaşılması gerektiğine dikkat çekti.

        Bakanlar toplantısı diğer konuşmalarle devam ederken, öğle arasında aile fotoğrafının çektirilmesi planlanıyor.

        FIRAT KALKANI AÇIKLAMASI

        Washington'da gerçekleştirilen DEAŞ'la Mücadele Küresel Koalisyonu Dışişleri Bakanları Toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye sınırındaki DEAŞ tehdidini uzaklaştırdı; şu anda tüm sınır DEAŞ'ın erişimi dışında ve umarız hep böyle kalacaktır." dedi.

        DEAŞ'la mücadele eden 68 ülke dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantıda konuşan Tillerson, Türkiye'nin DEAŞ'la mücadeledeki çabasına vurgu yaptı.

        Tillerson, konuşmasının Türkiye ile ilgili bölümünde, "Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye sınırındaki DEAŞ tehdidini uzaklaştırdı; şu anda tüm sınır DEAŞ'ın erişimi dışında ve umarız hep böyle kalacaktır." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        DEAŞ'ın Paris ve İstanbul'daki terör saldırılarına da atıf yapan ABD Dışişleri Bakanı, her iki saldırının da Rakka merkezli olarak planlandığına işaret etti.

        Musul'daki son gelişmelere de değinen Tillerson, kentin doğusunun kurtarıldığını, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların karşılanması için birçok adımın atıldığını ve yaklaşık 30 bin çocuğun okula geri döndüğünü anlattı.

        4'TE 3'ÜNÜ ABD SAĞLIYOR

        DEAŞ'a karşı savaşan yerel güçlere verilen askeri kapasitenin yüzde 75'inin ABD, kalan yüzde 25'inin ise koalisyonun diğer üyeleri tarafından sağlandığını kaydeden Tillerson, sahada daha fazla askeri imkana ihtiyaç olduğunu ifade etti.

        ABD'nin Suriye'de askeri kapasite sağladığı güçler arasında, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı verilen yapı da bulunuyor.

        Tillerson, DEAŞ’a karşı mücadelede terör örgütüne katılan yabancı savaşçıların tanımlanması ve önlenmesi, DEAŞ’ın finansal desteğinin kesilmesi, propagandalarının önüne geçilmesi ve DEAŞ’tan kurtarılan bölgelerde istikrarın sağlanması gerektiğini vurguladı.

        İBADİ'DEN BÖLGESEL FARKLILIK VURGUSU

        Tillerson'dan sonra kısa bir konuşma yapan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de bölgesel çatışmalara neden olan farklılıkların ortadan kaldırılmasının önemine işaret ederek, "DEAŞ'ın ortaya çıkması bu tür farklılıklar üzerinden gerçekleşiyor." dedi.

        Koalisyon üyesi ülkelere seslenen İbadi, "Karada yan yana savaşıyoruz. Birbirimizin lojistik ve hava desteğinden faydalanıyoruz. Koalisyon teröre karşı ortak bir mücadele verilebileceğini göstermiştir." ifadelerini kullandı.

        İbadi son olarak, Irak'ta DEAŞ'tan kurtarılan bölgelere sivil halkın dönmeye başladığını ve bu durumun memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

        Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği toplantı ABD Dışişleri Bakanlığı binasında gerçekleştiriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ