Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yunanistan'da cami yandı, bakanlık açıklama yaptı!

        Yunanistan Dimetoka’da kent merkezinde bulunan ve Balkanlar’daki en önemli tarihi Osmanlı eserlerinden biri sayılan camide çıkan ve sebebi henüz bilinmeyen yangında iç kısımdaki ahşap bölümler tamamen yandı, caminin tavanı ve taş duvarları büyük zarar gördü.

        Yunan yetkililer, sabaha karşı başlayan ve çok sayıda itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile zorlukla söndürülen yangın sonrası yapılan ilk incelemelerde, yangının çıkış nedeni ile ilgili kesin bir bulguya rastlanmadığını belirtirken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Yannis Amanatidis, yangının neden olduğu tüm "hasarın onarılacağını" söyledi.

        Amanatidis, Yunan Haber Ajansı ANA-MPA’ya yaptığı açıklamada, Yunan Kültür Bakanlığı yetkililerinin yangının haber alınmasının hemen ardından incelemelerde bulunmak için Dimetoka’ya hareket ettiğini belirterek, “Hükümetin arzusu yangın nedeniyle meydana gelen zararların acilen karşılanmasıdır. En kısa zamanda meydana gelen her türlü zararın onarılması ve bakımı için harekete geçeceğiz.” dedi.

        REKLAM

        Yunanistan Kültür Bakanlığından yapılan açıklamada ise, incelemelerde bulunmak üzere Dimetoka’ya gönderilen Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Maria Vlazaki başkanlığındaki uzman ekiplerin en kısa zamanda yangın ile ilgili olası sorumlukların tespit edilmesi ve yangından geriye kalan bölümü kurtararak ileride olası tehlikelere karşı önlem alınmasına yönelik çalışma başlatacağı belirtildi.

        Dimetoka Belediye Başkanı Paraskevas Paçuridis, yangın yüzünden taş duvarların aşırı derecede ısındığını ve içeriye girilemediğini belirterek, yangının sebebi ve neden olduğu hasarın boyutu ile ilgili kesin bir şey söylemek için henüz erken olduğunu söyledi.

        Dimetoka’da, Çelebi Mehmet Camisi olarak da bilinen Beyazıt Camisi’nin Sultan 1. Beyazıt’ın emri ile 14. yüzyılın sonlarında başlanan inşaatı Sultan 1. Mehmet döneminde 1420 yılında tamamlandı. Yaklaşık 1 dönümlük alana inşa edilen caminin 22 metrelik minaresi bulunuyordu.

        UNESCO’nun kararı ile Yunanistan Kültür Bakanlığınca tarihi eser olarak koruma altına alınan ve ibadete kapalı olan camide son iki yıldır restorasyon çalışmaları yapılıyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ