Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Bulgaristan Türk gazetecileri ülkeye sokmadı!

        Bulgaristan'daki aşırı milliyetçi grubun eylemlerini haberleştirmek üzere ülkeye girmeye çalışan Türk gazetecilere izin verilmedi.

        Türk seçmenlerin ülkelerinde oy kullanmasını istemedikleri gerekçesiyle yol kapama eylemi gerçekleştiren aşırı milliyetçi grubun Bulgaristan saatiyle 11.00deki eylemlerini görüntülemek amacıyla sınır kapısına gelen Edirne'de görev yapan Türk gazeteciler, Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki çıkış işlemlerinin ardından işlemleri için Kapitan Andreevo Sınır Kapısına geçti.

        Burada görevli gümrük memuru, gazetecilere "eylem nedeniyle" Kapitan Andreevo Sınır Kapısı Gümrük Başmüdürünün talimatıyla geçiş izni verilmeyeceğini bildirdi.

        REKLAM

        Bunun engellenmesinin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten gazetecilerin sınırı geçme isteği olumlu yanıt bulmadı.

        Gazeteciler tampon bölgedeki bekleyişlerini sürdürüyor.

        SINIRI YÜRÜYEREK GEÇİYORLAR

        Türkiye'nin pek çok yerinden Bulgaristan'daki seçimde oy kullanmak için otobüslerle yola çıkan seçmenler, otobüslerin "eylem ve güvenlik" gerekçesiyle Kapıkule Sınır Kapısı'nda beklemesi nedeniyle sınırı yürüyerek geçiyor.

        Bulgaristan'da hafta sonu yapılacak erken genel seçimde oy kullanmak üzere Bursa, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Edirne gibi şehirlerde yaşayan seçmenler oy kullanmak için otobüslerle yola çıktı.

        Sabah saatlerinde Kapıkule Sınır Kapısı'na ulaşan bazı otobüs sürücüleri Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda aşırı milliyetçilerin yol kapatma eylemi ve güvenlik sorunu nedeniyle Türk tarafında bekleme kararı aldı.

        Otobüsteki bazı yolcular ise çıkış işlemleri yaptırmalarının ardından Kapıkule Sınır Kapısı'ndan çıkarak tampon bölgeyi yaya olarak ellerinde valizleriyle geçerek Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'na ulaştı.

        Buradaki giriş işlemleri sonrası seçmenler, Bulgaristan'da demokratik haklarını kullanmak amacıyla yürümeye devam etti.

        Sınırı geçenler, Bulgaristan'daki yakınları aracılığıyla oy kullanacakları il ve ilçelere hareket edecek.

        Yolcular, otobüslerin bekleyişinin sürdürmesi nedeniyle yaya olarak Bulgaristan'a gitmeye karar verdiklerini söyledi.

        BAKAN ÇAVUŞOĞLU BULGAR MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Radi Naydenov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

        Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu ve Naydenov, görüşmede Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek için birlikte çalışma arzusunda olduklarını belirtti.

        Görüşmede, Çavuşoğlu ayrıca Türkiye-Bulgaristan sınır kapılarındaki gösteriler nedeniyle Türkiye'den Bulgaristan'a geçen otobüslerin engellenmesi konusunu gündeme getirdi.

        Bakan Çavuşoğlu, bu tür engellemelerin tekrarlanmaması hususunda Bulgaristan makamlarınca gerekli önlemlerin alınması yönündeki beklentiyi vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ