Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa ABD ve İngiltere'ye elektronik yasağında ilk krizi İngiliz havayolu şirketi yaşadı

        Dünya son bir haftadır ABD ile İngiltere'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerden kendi ülkelerine yapılacak uçuşlarda, kabine cep telefonundan büyük elektronik eşyaların alınmasına dair koyduğu yasağı tartışıyor.

        ABD'nin yasağı İstanbul da dahil 8 şehirdeki 10 havalimanını kapsarken, İngiltere'nin yasağı, aralarında Türkiye'nin de olduğu 6 ülkedeki tüm noktalardan İngiltere'ye doğrudan yapılacak seferleri içeriyor.

        İngiltere'nin yasağı Türkiye, Lübnan, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan'ı kapsıyor. Yasak kapsamında Türkiye'den tüm noktalardan çıkış ve İngiltere'den Türkiye'nin her noktasına yapılacak uçuşlar geçerli.

        İngiliz British Airways, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yasağa ilk başlayan havayolu şirketi oldu.

        EK BAGAJ İÇİN YOLCUDAN ÜCRET İSTEDİLER

        Fakat British Airways'in uçuşlarında sadece el bagajı (hand baggage) seçeneğinin bulunması yolcuların büyük mağduriyet yaşamasına sebep oluyor.

        21 Mart tarihi için Londra'dan İstanbul'a gidiş-dönüş bileti satın alan ve bu tarihte Türkiye'ye gelen bir Türk yolcu, yaşadığı mağduriyeti HABERTURK.COM'dan Ece Çelik'e anlattı.

        Londra'da yaşayan Türk yolcu, British Airways'in sadece el bagajı hakkı olan biletlerinden satın aldığı sırada İngiltere henüz elektronik eşyalara kısıtlama getirmemişti ve çantada laptop gibi cihazları taşımak tamamen serbestti.

        Türk yolcu İstanbul'a geldikten hemen sonra İngiltere'nin yasağı devreye girdi.

        Yasağın ardından British Airways'den bir e-posta aldığını belirten yolcu, metinde yalnızca el bagajı olan yolcuların ne yapacağına dair hiçbir bilgi bulunmadığını, sadece havalimanına erken gelinmesi gerektiğini ve 'Bizi arayın' yazdığını söyledi.

        Bunun üzerine British Airways'in Türkiye şubesini arayan yolcu, durumunu açıkladıktan sonra, "Maalesef siz 40pound (yaklaşık 180 lira) ödeyerek bagaj satın almalısınız" cevabını aldığını anlattı.

        "BU DEVLET YAPTIRIMIDIR, ÖDEMEK ZORUNDASINIZ"

        Dizüstü bilgisayarının bagaja alınabileceğini fakat bunun için ekstra bir ücret ödemek istemediğini söyleyen yolcu, yetkilinin kendisine bunun devlet yaptırımı olduğunu, British Airways'i alakadar etmediğini ve parayı ödemek zorunda olduğunu söylediğini aktardı.

        Duruma tepki gösteren yolcu, British Airways ile hayata geçirilmiş bir kontratı olduğunu ve İngiltere kontratlar hukuku çerçevesinde, kimsenin diğer tarafın zararlarını karşılamadan kontratın koşullarını değiştiremeyeceğini açıkladığını belirtti.

        Görüşmeden sonuç alamayınca British Airways'in İngiltere'deki müşteri hizmetleriyle iletişime geçen yolcu şöyle konuştu: "İlk anda onlar da bana parayı ödemem gerektiğini söylese de, eğer bana bu parayı ödetirlerse hukuki yollardan hakkımı arayacağımı ve bunun tüketici haklarına aykırı olduğunu vurguladım. Bunun ardından bana ücretsiz olarak bagaj hakkı vermeyi kabul ettiler."

        THY'DEN YASAĞA KARŞI ÇÖZÜM

        THY, ABD ve İngiltere uçuşlarında uygulanan yasağa ilişkin olarak yayımladığı bilgilendirme yazısında, yolcuların uçak içinde sunulan Wi-Fi kullanım olanağıyla cep telefonları ile internet hizmetinden faydalanabileceğini ifade etti.

        KAPIYA KADAR CİHAZLAR KULLANILABİLECEK Yazıda, "İlgili elektronik eşyalar, boarding kapısında teslim edilebileceği için, yolcularımız uçak kapısına kadar cihazlarını kullanabilecekler" denildi.

        Elektronik cihazlarını bagaja vermeyi tercih etmeyen yolcuların iseboarding işlemi sırasında etiket karşılığı cihazları teslim alınarak özel bagajlarla taşınacağı bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ