Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya CENTCOM’dan Musul hava saldırılarına inceleme

        ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon uçaklarının Musul’un batısında gerçekleştirdiği hava saldırılarında 230 sivilin hayatını kaybettiğine yönelik iddialar üzerine 17-23 Mart tarihleri arasındaki hava saldırıları ile ilgili inceleme başlattığını açıkladı.

        CENTCOM'dan yapılan açıklamada “Koalisyon bu iddialar üzerine resmi bir sivil kayıp incelemesi başlatmış durumda ve tüm iddialar ile o bölgede yapılmış olan tüm saldırıları inceliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

        Koalisyonun incelemesinin zaman alacağı ifade edilen açıklamada 17-23 Mart arasında Musul’un batısında yapılmış tüm saldırıların inceleme altında olduğu kaydedildi.

        REKLAM

        İddialara göre Musul’un El Cedid Mahallesinde aynı gün iki ayrı binaya yapılan saldırılarda toplam 230 sivilin hayatının kaybetti.

        CENTCOM açıklamasında koalisyonunun “sıfır sivil kayıp” hedefinin itinayla takip edildiği öne sürülürken açıklamadaki şu ifadeler dikkat çekti.

        “Hedefimiz her zaman sıfır kayıp olmuştur ama DEAŞ’ın sivilleri terörize etmek, insanları kalkan olarak kullanmak, okul, hastane ve dini alanlar gibi korunaklı yerlerde mevzilenmek gibi vahşi taktiklerinden dolayı müttefiklerimize olan bağlılığımızdan ödün vermeyeceğiz. Ayrıca, DEAŞ’ın aileleri evlerinden zorla çıkarıp o evlere savunma amaçlı tuzaklar kurduğunu, el yapımı patlayıcı yerleştirdiğini ve oraları çatışma mevzii olarak kullandığını daha önce de gördük.”

        Açıklamada DEAŞ’ın bu taktiklerinin sivil kayıplarına neden olduğu ifade edildi.

        ABD SALDIRILARINDA SİVİL KAYIPLARI ARTIYOR

        ABD Suriye’de 2014 Eylül ayından DEAŞ karşıtı operasyonlar kapsamında harekatı icra ederken ülkede ayrıca tek taraflı olarak El Kaide mensuplarına karşı hava saldırısı düzenliyor

        REKLAM

        Geçen hafta Halep’in Cina ilçesinde bir camiye yönelik hava saldırısında 58 sivil hayatını kaybettiği onlarca sivilin de yaralandığı bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada ise söz konusu binada El Kaide’nin bir toplantı yaptığını ve uzun zamandır takip edilen o toplantının hedef alındığı savunuldu.

        Diğer taraftan, hafta başında ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyona bağlı savaş uçaklarının Rakka’nın 30 km batısında Fırat Nehri kıyısında yer alan Mansura beldesinde yüzlerce sığınmacının yaşadığı bir okul binasını hava saldırılarıyla enkaza çevirdiği öne sürüldü.

        AA muhabirlerinin yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, yerel kaynaklar saldırıda Hama, Humus ve Rakka’dan göç eden 50 civarında ailenin kaldığı bir okulun hedef alındığını, tümü kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğinden endişe edildiğini bildirdi.

        Ayrıca, yerel kaynaklar aynı saatlerde düzenlediğini bildirdikleri bir diğer saldırıda, Rakka’nın batısındaki Tabka ilçesinin hedef alındığını, çoğu kadın ve çocuklardan oluşan en az 40 sivilin hayatını kaybettiğini öne sürdü.

        En iyimser rakamlarla ABD öncülüğündeki koalisyonun bir haftalık Musul ve Rakka’daki hava saldırılarının bilançosu 400’den fazla sivilin hayatını kaybettiği yüzlerce sivilin de yaralandığı iddia ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ