Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Bulgaristan’dan Türkiye’deki seçmene dilekçe baskısı
        1

        Bulgarlar dün, yolsuzluk ve sosyal adaletsizliğin yanı sıra Türkiye’den gelmek isteyen çifte vatandaşların engellenmesi tartışmalarının gölgesinde erken genel seçimler için sandık başına gitti.

        2

        Seçimde 21’i bağımsız, 13 siyasi parti ve 9 ittifak, 240 sandalye için yarıştı. İlk sandık çıkışı anketlerine göre, eski Başbakan Boyko Borisov’un liderliğindeki merkez sağ Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi önde tamamladı.

        3

        Gazete Habertürk'ten Leyla Ünal ve Ahmet Ünsal'ın haberine göre, kesinlik ifade etmeyen ilk sandık çıkış anketleri, oy verme işlemi bittikten hemen sonra yayımlandı. Araştırma şirketi Gallup International’ın verilerine göre, GERB oyların yüzde 33’ünü aldı.

        4

        Borisov, Türkiye ile dengeli ilişkilerin olması gerektiğini savunuyor. GERB’i yüzde 28’lik oy oranı ile eski Komünist Partisi’nin devamı olan Bulgaristan Sosyalist Partisi izliyor. Merkez seçim komisyonu, resmi seçim sonuçlarını 3 gün içinde açıklayacak.

        5

        ‘KİRİL ALFABESI’ DAYATMASI

        Bu arada, Türklerin oy kullanmasını engellemek için ‘Kiril alfabesiyle’ sandık kurulu huzurunda yardım almadan dilekçe yazmanın mecburi hale getirilmesi nedeniyle birçok kişi dünkü seçimlerde oy veremedi.

        6

        Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan, “Söylenecek hiçbir şey yok. Görüldüğü gibi büyük bir utanç tablosunu yaşıyoruz” dedi.

        7

        DOST Partisi’nin İstanbul koordinatörü Nazife Ahmedova ise “Daha önceki seçimlerde Türkiye’deki 140 kadar sandık sayısı, bu seçimde 35’e düşürüldü. Önceden dışarıda dilekçesini dolduran içeri girer, komisyonun önünde imza atıp sandığa giderdi.

        8

        Bu krizin ortaya çıkmasının nedeni dilekçenin Kiril alfabesiyle yazılması değil, dilekçenin komisyon önünde doldurulması mecburiyetinin getirilmesi” diye konuştu.

        9

        Manisa Balkan Dernekleri Başkanı Mustafa Kader de “Oy kullanmak isteyen her vatandaş dilekçeyi kendisi doldurmak zorunda. Bu da bir engelleme politikası” diyerek tepkisini gösterdi.

        10

        TÜRKLERİN OYLARI İÇİN YENİ PARTİ

        Nüfusun yüzde 10’u olan Türklerin oyları için Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) seçimlerde yarıştı.

        11

        HÖH’ten ihraç edildikten sonra bir grup milletvekiliyle beraber DOST Partisi’ni kuran Lütvi Mestan, erken genel seçimlere Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile itt-i fak yaparak DOST Birliği altında katıldı ve ilk sandık çıkış anketlerine göre yüzde 2.8 oranında oy aldı.

        12

        Türkiye’deki seçmenler, Kiril alfabesiyle dilekçe yazma zorunluluğu nedeniyle, oy verecekleri okulların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.