Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cenevre'de 5. tur Suriye görüşmesi gerçekleştirildi

        İsviçre'nin Cenevre kentinde süren 5. tur Suriye görüşmeleri kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yardımcısı Remzi İzzettin Remzi, rejim ve muhalefet heyetleriyle bir araya geldi.

        Muhalefet heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, rejimin sivil katliamlarını sürdürdüğüne dikkati çekerken, BM ile geçiş yönetimi müzakerelerinde ilk defa önemli ölçüde ilerleme kaydettiklerini söyledi.

        Görüşmelerinin beşinci gününde, Mistura'nın Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen Arap Ligi toplantısına katılması nedeniyle taraflarla görüşmeleri Remzi yürüttü.

        Remzi, TSİ 13.00'te rejim, 17.00'de muhalefet heyetiyle bir araya geldi.

        Görüşmenin ardından rejim heyetinin başkanı Beşşar Caferi açıklama yapmazken, muhalefet heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, basın toplantısı düzenledi.

        Hariri, rejimin 31 Aralık 2016'da yürürlüğe giren ateşkesten bu yana 275'i kadın, yüzlercesi çocuk olmak üzere en az 2 bin kişiyi öldürdüğünü söyledi.

        Kurbanların yüzde 93'ünün sivil olduğunu bildiren Hariri, "Maalesef Beşşar Esed'in terör rejiminin şu ana kadar ülkenin farklı bölgelerindeki vahşi bombardımanları devam ediyor. Cenevre'deki görüşmelerimizin ilk üç gününde Esed rejimi 14'ü çocuk, 28'i kadın toplam 76 sivili öldürdü." dedi.

        "İLK DEFA BU KADAR İLERLEME SAĞLADIK"

        Hariri, BM ekibiyle görüşmelerinde gelinen noktayı şöyle değerlendirdi:

        "Bugün siyasi geçiş yönetimini ve süreci belirleyecek anayasal prosedürleri tartışmaya devam ettik. İlk defa bu kadar ilerleme sağladık ve önümüzdeki günlerde de görüşmelere bu bağlamda devam edeceğiz. Biz siyasi sürecin hızlandırılması ve halkımız için siyasi bir çözüm bulunması için elimizden geldiği kadar katkı vermeye devam edeceğiz."

        REKLAM

        Nasır el-Hariri, hedefledikleri "Suriye"yi İngilizce olarak "Kuşatma ve açlıktan kurtulmuş bir Suriye. İran milisleri ve diğer yabancı milislerden kurtulmuş bir Suriye. Halkının dönebilmesi için güvenli bir Suriye. Bizim gündemimiz bu." ifadeleriyle anlattı.

        Hariri, bazı basın organlarında çıkan "Beşşar Esed'in siyasi geçiş yönetiminde bir üye olarak yer almasını kabul ettikleri" iddialarına ilişkin şunları kaydetti:

        "Esed ve rejiminin geçiş sürecinin başlangıcında veya Suriye'nin geleceğinde herhangi bir rol almasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Esed ve rejimi, Maliye Bakanlığı veya başka bir bakanlık ve belediyeler de dahil Suriye'nin geleceğinde rol oynayamaz."

        Anayasa taslağı hazırlığı konusuna değinen Hariri, taslağı Suriye halkının belirleyeceğini vurgulayarak, henüz metin hazırlamadıklarını söyledi.

        ASKERİ MUHALİFLER SAHADAKİ DURUMU DEĞERLENDİRDİ

        Muhaliflerin müzakere heyetindeki askeri grupların temsilcileri de konakladıkları Royal Hoteli'nde basın toplantısı düzenledi.

        Humus'taki askeri gruplar adına konuşan Fatih Hassun, ülkedeki yabancı teröristlerin varlığına dikkati çekti.

        REKLAM

        Hassun, şunları anlattı:

        "Şii milisler İran’da 14 kampta terör eğitimi görüyorlar. Suriye’de İran Devrim Muhafızları 20’den fazla karargah kurdu. Bu karargahlardan, 60’dan fazla milis grup yönlendiriliyor. İran devrim muhafızlarının sayısı, 8-10 bin. İran'ın nizami ordusundan gelen askerler, 5-6 bin. Iraklı Şii milisler 20 bin civarında. Afganistanlı Fatimiyyun mensubu milisler 10-15 bin. Zeynebiyyun mensubu 5-7 bin. Fakat bu sayılar değişiyor."

        Güney Cephesi'ndeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Ziyad Hariri de bölgedeki duruma ilişkin bilgi verdi.

        Ülkenin güneyindeki Dera ve Süveyde illerinde ÖSO güçlerinin hem rejime hem terör örgütü DEAŞ'a karşı önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Hariri, "Şam'ın doğusunda ilerleyen muhalifler ile rejim arasındaki vur kaç çatışmaları sürüyor. Hama'da da ÖSO, İran milisleri ve rejime karşı önemli başarılar elde ediyor." diye konuştu.

        Sultan Murat Tugayı'nın temsilcisi Türkmen Komutan Ahmed Osman da Türk Silahlı Kuvvetleri destekli Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütlerinden temizlenerek güvenli hale gelen bölgelere işaret ederek, "Halk evlerine dönmeye başladı. Humus’ta rejimin kuşattığı Vaer semtinden tahliye edilen siviller, bu bölgeye yerleşiyor." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ