Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu 6 yıllık Suriye iç savaşında kimyasal katliamlar...
        1

        Suriye'deki iç savaşın başlangıcından beri kimyasal silahların kullanımı sebebiyle yüzlerce masum sivil hayatını kaybetti.

        2

        Birleşmiş Milletler (BM), 6 yıldır süren savaş boyunca düzenlenen kimyasal saldırılardan üçü için Suriye rejimini, dördü için ise terör örgütü DEAŞ'ı sorumlu tuttu.

        3

        Suriyeli muhalifler ve aktivistler, Esed rejimine bağlı güçlerin birçok farklı olayda kimyasal silah ve klorin içeren bombalar kullandığını söylüyor.

        4

        Dün İdlib'e düzenlenen ve aralarında çok sayıda çocuğun da olduğu 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kimyasal gazlı saldırının sorumlusunun Suriye rejimi olduğu belirtilirken, Şam yönetimi iddiaları reddederek, hiçbir zaman kimyasal silah kullanmadığını savunuyor.

        5

        Associated Press, Suriye'de kimyasal silahların kullanımıyla ilişkilendirilen olayların zaman çizelgesini hazırladı...

        6

        20 Ağustos 2012

        ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanımını 'kırmızı çizgi' ilan etti ve bunun ciddi sonuçları olacağını duyurdu.

        7

        19 Mart 2013

        Suriye'nin kuzeyinde bulunan Khan al-Assal kentinde düzenlenen gaz saldırısında, yaklaşık 20 hükümet askerinin de aralarında bulunduğu 26 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyla ilgili Suriye hükümeti ve muhalifler birbirlerini suçladı.

        8

        BM soruşturmasının ardından saldırıda sarin gazı kullanıldığı belirlendi, fakat saldırının sorumlusu bildirilmedi.

        9

        21 Ağustos 2013

        Tarihe 'Guta Katliamı' olarak geçen saldırıda, muhaliflerin elindeki Guta bölgesinde yüzlerce insan kimyasal gaz saldırısının ardından boğularak, çırpınarak ve ağızlarından köpükler gelerek hayatını kaybetti.

        10

        Katliamın ardından bölgeye giden BM yetkilileri, karadan karaya atılan ve sarin gazıyla doldurulmuş füzelerin, sivillerin olduğu bölgeye insanlar uyurken fırlatıldığı tespit edildi. Saldırıda yaklaşık bin 500 kişi hayatını kaybetti. ABD ve diğer ülkeler saldırıdan Suriye rejimini sorumlu tuttu.

        11

        31 Ağustos 2013

        Obama, katliamın ardından Kongre'ye giderek Suriye hükümetine karşı saldırılar düzenleme yetkisi isteyeceğini söyledi. Fakat yeterli desteği göremedi.

        12

        27 Eylül 2013

        BM Güvenlik Konseyi, Washington ile Moskova'nın da sürpriz anlaşmasıyla, Suriye'ye kimyasal silah stoğunu yok etmesi çağrısında buludu. BMGK, eğer itaat edilmezse güç kullanımına izin verileceği tehdidinde bulundu.

        13

        14 Ekim 2013

        Bu tarihte Suriye hükümeti, kimyasal silahların üretimini, stoğunu ve kullanımı yasaklayan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne imza attı.

        14

        23 Haziran 2014

        Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Suriye hükümetinin son kimyasal silahını da yok ettiklerini açıkladı. Suriye muhalefeti yetkilileri ise hükümet stoklarının tam olarak hesaplanmadığını söyledi ve hala stoğun olduğunu savundu.

        15

        7 Ağustos 2015

        BMGK, OPCW ve BM yetkililerine, Suriye'de kimyasal silah kullanımına dair raporlarını soruşturma yetkisi verdi. Bu dönemde Esed rejiminin, muhaliflerin elindeki bölgelere çok sayıda klorin gazlı saldırı düzenlediği haberleri dolaşıyordu.

        16

        Klorin gazı, sinir ajanı kadar zehirli olmasa da, kullanımına göre kimyasal silah olarak sınıflandırılabiliyor.

        17

        24 Ağustos 2016

        OPCW-BM ortak panelinde, Suriye hükümetinin iki kez helikopterlerle, muhaliflerin kontrolündeki İdlib kentinin sivil bölgelerine klorin gazıyla saldırdığını belirlediğini açıkladı.

        18

        Bir sonraki raporda ise Suriye rejimi üçüncü bir saldırıdan sorumlu tutuldu. Saldırılar 2014 ve 2015'te gerçekleşti. Öte yandan terör örgütü DEAŞ'ın hardal gazı kullandığı tespit edildi.

        19

        28 Şubat 2017

        Rusya ve Çin, BMGK'nın kimyasal silah kullanımından dolayı Suriye hükümetine yaptırım uygulanmasına izin veren tasarıyı veto etti.

        20

        4 Nisan 2017

        İdlib'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 100'den fazla sivilin hayatını kaybettiği kimyasal gazlı saldırı düzenlendi. Saldırının kurbanlarında boğulma, titreme, ağzından köpük gelme gibi semptomlar görüldü.

        21

        Görgü tanıkları saldırıların Rusya ve Suriye jetleri tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini iddia ederken, Moskova ve Şam iddiaları reddetti.