Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya'dan BMGK'daki İdlib tasarısına veto!

        ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile ortak basın toplantısında 'İdlib'deki kimyasal silah saldırısı kapsamlı şekilde araştırılmalı. Olayların objektif şekilde araştırılması konusunda ısrar ediyoruz' açıklaması yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un bu açıklamalarından hemen sonra Rusya, BM'de konuyla ilgili soruşturma açılması teklifini veto etti.

        Tasarıyla, İdlib'in Han Şeyhun beldesindeki kimyasal silah saldırısının soruşturulması ve kınanması istenmişti.

        ABD, İngiltere ve Fransa'nın hazırladıkları tasarıda soruşturma için Esed rejiminden 4 Nisan'daki hava operasyonları ile ilgili tüm uçuş bilgileri ile komuta kademesinin listesini vermesi ve kimyasal saldırı ile ilişkisi olduğu düşünülen askeri tesislerde inceleme yapılmasına izin verilmesi talep ediliyordu.

        REKLAM
        RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV: ABD ile kimyasal silah saldırısı iddialarının araştırılması konusunda anlaştık. İdlib'deki kimyasal silah saldırısı kapsamlı şekilde araştırılmalı. Olayların objektif şekilde araştırılması konusunda ısrar ediyoruz

        ÇİN, ETİYOPYA VE KAZAKİSTAN ÇEKİMSER OY KULLANDI

        Konsey'de oylanan tasarıya Rusya'nın yanı sıra geçici üyelerden Bolivya da olumsuz oy verdi. 10 üye tasarıya destek verirken Çin, Etiyopya ve Kazakistan çekimser oy kullandı.

        Tasarıda başta Han Şeyhun'daki olmak üzere Suriye'deki tüm kimyasal silah saldırıları kınanıyordu.

        Söz konusu saldırının faillerinin bulunması talep edilen tasarıda, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ile BM'nin ortak soruşturma misyonunun (JIM) bu saldırıyı soruşturması isteniyordu.

        Tasarıda, soruşturma için tüm taraflara soruşturma ekibiyle işbirliğine gitmeleri, Esed rejiminden de 4 Nisan'daki hava operasyonlarıyla ilgili tüm uçuş bilgileri ile komuta kademesinin listesini vermesi ve kimyasal saldırıyla ilişkisi olduğu düşünülen askeri tesislerde inceleme yapılmasına izin verilmesi talep ediliyordu.

        BMGK'da bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

        Tasarı 10 ülkenin desteğini almasına rağmen daimi üye Rusya'nın vetosu nedeniyle reddedilmiş oldu. Rusya, iç savaşın başından beri 8. kez Suriye karar tasarısını reddetmiş oldu.

        Daimi üyelerden Çin bu kez veto etme konusunda Rusya'ya katılmayarak çekimser oy kullandı.

        Öte yandan Rusya da konuya ilişkin kendi hazırladığı tasarıyı bugün resmen Konsey'e sundu. Rusya'nın tasarısının ne zaman oylamaya sunulacağına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

        HOLLANDE: RUSYA AĞIR BİR SORUMLULUK ALMAKTADIR

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya'nın Suriye konusundaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto ederek "ağır bir sorumluluk" aldığını bildirdi.

        Hollande, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın 8. kez veto hakkını kullandığını anımsatarak, "Rusya, müttefiki Beşşar Esed'i korumak için, Suriye konusundaki çok taraflı bir araştırmayı öngören tasarıya karşı çıkarak ağır bir sorumluluk almaktadır." ifadesini kullandı.

        Rusya da dahil tüm taraflarla mutabakat sağlamak için Fransa'nın her türlü çabayı gösterdiğini belirten Hollande, şunları kaydetti:

        "Suriye'de barış ve istikrarı sadece uluslararası toplumun siyasi çözüm için birleşmesi sağlayacaktır. Fransa, bu yönde hareket etmeye devam edecektir."

        Suriye'nin İdlib kentinde yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından BMGK'ya 3 karar tasarısı sunulmuştu. Suriye rejiminin İdlib'de düzenlediği kimyasal silah saldırısını kınayan ve sorumluların bulunması için soruşturma açılmasını talep eden ilk tasarıyı ABD, İngiltere ve Fransa sunmuştu. Batılı ülkelerin karar tasarısını "kabul edilemez" olarak nitelendiren Rusya ise BMGK'ya saldırıya ilişkin kınama yerine "derin endişe" ifadesi kullanılan kendi hazırladığı tasarıyı getirmişti.

        "VETOYA RAĞMEN ESED REJİMİNDEN SALDIRININ HESABINI SORACAĞIZ"

        Suriye'nin İdlib kentinin Han Şeyhun beldesindeki kimyasal silah saldırısını kınayarak saldırının soruşturulmasını isteyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını Rusya'nın veto etmesinin ardından Batılı ülkeler ve Rusya birbirlerini eleştirdi.

        İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Rusya'nın veto hakkını kullanarak kimyasal silahların kullanılmasına karşı olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, "Bu ölümleri kınayan bir karar nasıl veto edilebilir?" diye sordu.

        Rusya'yı uluslararası toplumla çalışmak yerine kimyasal silah saldırılarının faillerini korumakla eleştiren Rycroft, "Vetoya rağmen Esed rejiminden saldırının hesabını soracağız." dedi.

        Rycroft, Rusya'nın uluslararası toplumla çalışmak yerine kimyasal saldırının sorumlularını korumayı seçmesinin savunulamayacağını ifade ederek, "Bu tasarı kimyasal saldırının kurbanları için hesap sormanın başlamasını sağlayabilirdi ancak bunun yerine Rusya'nın vetosuyla karşılaştık." diye konuştu.

        Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre de BMGK'daki oylamanın sonucu nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, Fransa'nın rejimin işlediği suçların cezasız kalmasını kabul etmeyeceğini söyledi.

        Delattre, "Bir kez daha, savunduğumuzu beyan ettiğimiz temel değerleri muhafaza etmekte başarısız olduk." ifadesini kullandı.

        "SORUŞTURMA YAPILMADAN REJİM SUÇLANIYOR"

        Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov ise oylamanın sonucunun önceden belli olduğunu çünkü Batılı ülkelerin BMGK'ya getirdiği karar tasarısında Rusya'nın endişelerinin ve önceliklerinin dikkate alınmadığını iddia etti.

        Safronkov, "ABD, İngiltere ve Fransa'nın karar tasarısı bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılmadan rejimi suçluyor." diyerek, bunun yasal normlara aykırı bir tutum olduğunu savundu.

        Batılı ülkelerin Rusya'nın endişelerini bilmesine rağmen bu "tek taraflı" karar tasarısını oylamaya sunduğunu kaydeden Safronkov, Han Şeyhun'daki kimyasal silah saldırısının soruşturulmasına ilişkin Şam yönetiminin "işbirliğine açık olduğunu" ancak soruşturma için "gerçek adım atılmadığını" öne sürdü.

        "KÜSTAHLIĞINIZIN VE İNSANLIĞI GÖZARDI ETTİĞİNİZ GÜNLER SONA ERDİ"

        ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Rusya'nın bu karar tasarısını veto ederek Esed rejiminin yanında yer almayı seçtiğini belirterek, "Eğer rejim Rusya'nın iddia ettiği gibi masumsa bu tasarıda talep edilen bilgiler onları haklı çıkarırdı." değerlendirmesinde bulundu.

        Haley, "Esed ve Suriye hükümeti, Suriye'de korkunç eylemlerinizden sonra artık dünyada hiç arkadaşınız kalmadı. ABD, eylemlerinizi çok yakından takip ediyor. Küstahlığınız ve insanlığı gözardı ettiğiniz günler sona erdi. Bahaneleriniz artık duyulmayacak." şeklinde konuştu.

        ABD, İngiltere ve Fransa tarafından hazırlanan, İdlib'in Han Şeyhun beldesindeki kimyasal silah saldırısını kınayarak saldırının soruşturulmasını isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını, Rusya veto etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ