Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sovyet Ordusu'nun ölüm melekleri
        1

        Moskovalı çevirmen Olga Shirnina, Sovyet ordusunun kadın keskin nişancılarının fotoğraflarını 70 yıl sonra renklendirdi.

        2

        Renklendirilmiş bu portreler, İkinci Dünya Savaşı sırasında görev yapan Rusya'nın ünlü kadın keskin nişancılarından bazılarını gösteriyor.

        3

        Savaş sırasında Kızıl Ordu'ya alınan yaklaşık 800 bin kadın askerden bazıları, hasta bakımlarına ek olarak gerek keskin nişancı gerekse pilot olarak görevlendirildi.

        4

        İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyet ordusunda keskin nişancı olarak görev yapan Lyudmila Pavlichenko, savaş sırasında 309 Alman askerini öldürdü. Pavlichenko, bazı tarihçilere göre tarihteki en başarılı kadın keskin nişancı olarak kabul ediliyor.

        5

        Haziran 1941'de Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ne işgali başladığında henüz 24 yaşında olan Pavlichenko, Kiev Üniversitesi'nde tarih okuyordu.

        6

        Atıcılık kulübüne giderek nişancılık yeteneğini geliştiren Pavlichenko, daha sonra Kızıl Ordu'nun 25'inci Piyade Tümeni'ne atandı. Kızıl Ordu'nun 2 bin kadın keskin nişancısından biri oldu.

        7

        Bu portresinde Sovyet lider Joseph Stalin'in çerçeveli bir resminin altında üniformasıyla poz veren Pavlichenko, İkinci Dünya Savaşı'ndan sağ kurtulan 500 kadın keskin nişancıdan biri.

        8

        Olga Shirnin tarafından renklendirilen bir diğer fotoğraf da keskin nişancı Roza Shanina'ya ait.

        9

        Sovyet keskin nişancı Shanina, 1941'de kardeşinin ölümünden sonra orduya katılmak için gönüllü oldu ve geri planda kalmak yerine cephede savaşmayı seçti. Shanina İkinci Dünya Savaşı sırasında 59 düşman askerini öldürdü.

        10

        1944 yılında Kanadalı bir gazete Shanina'yı 'Doğu Prusya'nın görünmeyen terörü' olarak nitelendirdi.

        11

        3'üncü Belarus Cephesi'nin ilk hizmet görevlisi olan Shanina, Şeref Nişanı'na layık görülen ilk Sovyet kadın keskin nişancıydı.

        12

        Renklendirilmiş bu fotoğrafta ise tüfeğini tutarak poz veren kişi, Rus keskin nişancı Ziba DeNoise.