Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yeni dünyanın sembolü: Termik battaniye!
        1

        Afrika’da savaş, açlık ve ölümcül hastalıklarla boğuşan halk, yeni bir yaşam için Avrupa hayalleri kurmaya ve bu yolda ölümü göze almaya 1990’ların sonunda başladı.

        2

        Libya’dan şişme botlarla Kanarya Adaları’na kaçan mülteciler, daha sonra İtalya kıyılarına ulaşmaya çalıştı. Önlem almadan yola çıkan binlerce mülteci Akdeniz sularında can verirken kurtarılabilen azınlıktakilerin ilk sarıldığı ise acil durum battaniyesi oldu.

        3

        NASA ÜRETTİ

        Ulusal Astronomi ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından ilk kez 1964’te üretilen battaniyenin birçok adı var: Uzay, Mylar, güvenlik, termik battaniyesi...

        4

        Ancak plastikten yapılan ve ısıyı yansıtan bu battaniyenin asıl özelliği, hafif ve hacminin de çok az olması. Metalik yüzeyi, güneşin altında yanıp sönüyor ve uyarı işareti vazifesi görüyor. Hipotermi (Aşırı ısı kaybı) durumlarında kullanılıyor.

        5

        Arşivlerdeki kullanım örneklerine bakıldığında köpek balığı saldırıları, depremler ve terör saldırıları sıralanabilir. 2005’te Himalayalar’daki depremde, Hindistan’da, Afganistan’da kullanılmak üzere 150 bin adet gönderilmişti. Son üç yıldır ise göçmenlerle hafızalara kazındı.

        6

        GÖÇ TRAJEDİSİNİN SEMBOLÜYDÜ, ŞİMDİ TERÖR KURBANLARININ

        Gazete Habertürk'ten Zahide Turan'ın haberine göre battaniye Avrupa’da karşımıza, Kasım 2015’te Paris’teki Bataclan konser salonuna terör örgütü DEAŞ’ın düzenlediği ve 130 kişinin öldüğü saldırıyla çıktı. Yardım ekipleri kurtulan Fransızlara bu battaniyeleri dağıttı.

        7

        Üzerinden çok geçmeden 22 Mart 2016’da başkent Brüksel’deki Zaventem Havalimanı ve metro saldırılarıyla 33 kurban veren Belçikalılar, saldırının şoku içerisinde acil yardım battaniyelerine sarılmıştı.

        8

        2016 sonunda Almanya’nın başkenti Berlin’de bir aracı Noel pazarına süren DEAŞ’lı terörist 12 kişinin ölümüne yol açmıştı. Battaniyeler, ezilip ölen kurbanların üzerine örtülmüştü. Son olarak bu yıl art arda 3 ayrı saldırıya sahne olan İngiltere’de de termal battaniyeler ortaya çıktı. Kurtulanlar, ona sarılmıştı...

        9

        3 yıl önce göçmenlerle sembol olan bu battaniye şimdi aynı zamanda terörden kurtuluşun sembolüydü.

        10

        TÜRKİYE DE KULLANIYOR

        Termal battaniyeler, Türkiye’de de üretiliyor ve kurtarma ekiplerinin olmazsa olmazları arasında. Alışveriş sitelerinde 15 liradan başlayan termal battaniyeler, Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilerin de rağbet ettiği malzemelerden.

        11

        Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberine göre AKUT Tıbbi ve Lojistik Sorumlusu Ali Rıza Şahin, mülteci göçüyle birlikte termal battaniyelerin kullanım amacının da değiştiğini belirterek şu bilgileri veriyor: “Termal battaniye esasen askeri bir malzeme. Vücut ısısını muhafaza ediliyor.

        12

        Göçmenler ve terör saldırılarından sonra bunlar daha görünür oldu. Artık böyle de bir kullanım amacı var. Yurtdışından da getirtiliyor, Türkiye’de de üretiliyor.