Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Pentagon’dan düşürülen 'rejim yanlısı' İHA açıklaması

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), savaş uçaklarının Suriye’de "rejim yanlısı" insansız hava aracını (İHA) düşürmeden önce ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon harekat merkezinin, Rusya’nın Suriye’deki harekat merkezi ile ayrışma kanalı üzerinden iletişim kurmadığını açıkladı.

        Pentagon’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis, Amerikan F-15E uçağının "rejim yanlısı" İHA’yı el Tanf bölgesinin kuzeyinde ve Fırat nehrinin batısında vurduğunu söyledi.

        Rusya’nın güvenli ayrışma kanalını askıya aldığını duyurmasına yönelik sorular üzerine Davis, “Ayrışma kanalının koalisyon tarafı açık ve operasyonel. Rus tarafını ise Rusya’ya sormanızı öneririm.” dedi.

        REKLAM

        "Rejim yanlısı" İHA’yı düşürmeden önce Amerikan harekat merkezinin Rusya’nın Suriye’deki harekat merkezine ulaşıp ulaşmadığına yönelik sorulara ise Davis “Olay çok hızlı gelişti. Durumun aciliyetinden dolayı Ruslarla bağlantı kurma zamanı olmadı.” açıklamasını yaptı.Amerikan uçağının İHA’ya önce önleme yaptığını ifade eden Davis, önleme ile düşürme arasında geçen süreyi “dakikalar” olarak tanımladı.

        ABD'DEN SURİYE'DE YENİ ÖNLEMLER

        Suriye’de Beşar Esed rejimi ile rejim yanlısı kuvvetler tarafından son zamanlarda atılan adımlar üzerine ABD Merkez Hava Kuvvetlerinin (AFCENT) hava operasyonlarında bazı ayarlamalar yapıldığına değinen Albay Davis, söz konusu ayarlamaların tedbir amaçlı olduğunu vurguladı.Konunun çok detayına girmek istemediğini belirten Sözcü, “Buna birçok şey dahildir. Uçuş güzergahları olabilir, irtifa olabilir, uçak profilleri ve uçak çeşitleri ile ilgili ayarlamaları da içeren çok yönlü bir şey olabilir.” dedi.

        "RUSYA'DAN HERHANGİ BİR KARŞILIK GÖRMEDİK"

        ABD’nin pazar günü Suriye rejimine ait bir SU-22 uçağını düşürmesi üzerine Rusya Savunma Bakanlığının açıklamasında yer alan “Fırat’ın batısına geçen uluslararası koalisyon uçaklarının Rus Karadan-Havaya Füze (SAM) sistemleri tarafından hedef olarak takip edileceği” ifadesine yönelik bir soruya ise Albay Davis, “Kamuoyuna yapılan açıklamalar bir yana Rusya’dan bizi kaygılandıracak bir adım görmedik. Tedbir amaçlı bazı ayarlamalar dışında operasyonlarımıza devam ediyoruz. Rusya’dan da düşmanca veya o yönde bir tepkiyle karşılaşmadık.” yanıtını verdi.Davis, "rejim yanlısı" İHA’yı düşüren uçağın dışında ABD veya koalisyona bağlı uçakların Fırat Nehri'nin batısına geçip geçmediğine yönelik sorulara ise cevap vermedi.

        REKLAM

        ABD’nin Suriye’de DEAŞ ile mücadeleden başka bir amacının olmadığını vurgulayan Davis, koalisyonun rejim, rejim yanlısı veya Rusya ile Suriye’de bir çatışmanın peşinde olmadığını yineledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ