Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'li yetkili: "YPG konusunda Türk hükümeti haklı"

        Eski ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinden ve Washington merkezli Hudson Enstitüsü uzmanı Michael Doran, Ortadoğupolitikalarından sorumlu eskiABDSavunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve eski Dışişleri Müsteşarı Emekli Orgeneral Mark Kimmit ile Ulusal Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Denise Natali, Turkish Heritage Organization'ın (THO) düzenlediği "Suriye Savaşı ve Bölgesel Güvenlik" başlıklı panelde konuştu.

        ABD'nin bölgedeki stratejisine ilişkin Doran, "Burada açık bir strateji göremiyorum. Yönetimin şu anda gittiği yönün bir tür temayül olduğunu düşünüyorum." dedi.

        Başkan Donald Trump'ın seçim sürecinde Ortadoğu ile ilgili iki vaatte bulunduğunu hatırlatan Doran, bunların "DEAŞ'ı beklendiğinden erken yenmeye çalışmak" ve "İran'a karşı geleneksel ittifakları tekrar canlandırmak" olduğunu dile getirdi.

        REKLAM

        Trump yönetiminin de tıpkıBarack Obamadönemindeki gibi bölgeye ABD askerini tekrar gönderme konusunda isteksiz olduğuna değinen Doran, bununla birlikte Trump'ınİran'ın bölgedeki etkisine karşı Ortadoğu'da etkin olma konusunda çok istekli olduğunu vurguladı.

        Doran, "Yönetim, Obama'nın son 4-5 yıl boyunca gerekIrakveSuriye'de gerekse Lübnan veya nükleer görüşmelerde İran'a meyilli politika izlemesi sayesinde yeni yönetime bölgede oldukça zayıf bir el bıraktığını düşünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

        ABD'NİN YPG'YE SİLAH DESTEĞİ

        Washington'ın birinci önceliğinin DEAŞ'ı yenmek olduğunu kaydeden Doran, seçmene verdiği bu vaadin Trump'ı başkanlık koltuğunda zora soktuğunu ve bu yüzden de YPG'ye silah verme seçeneğini değerlendirdiğini belirtti.

        ABD'nin YPG'ye silah vermesinin bir hata olduğunu anlatan Doran, şöyle devam etti:

        "Şahsi görüşüm bu hataydı. Ben de Türklerin, Türk hükümetinin YPG ile ilgili ifade ettiği kaygıları taşıyorum. Türk hükümeti defalarca sınırlarının dibinde birPKKdevletinin kurulmasına müsaade etmeyeceğini ifade etti ancak biz,YPG'ye silah ve eğitimvermeye devam ettikçe o noktaya daha çok yaklaşıyoruz. O noktaya yaklaştıkça da Türkleri kendimizden uzaklaştırmış ve Ruslara doğru itmiş oluyoruz."

        REKLAM

        Doran ayrıca Trump'ın bölgedeRusyave İran karşıtı bir strateji geliştirmek istiyorsa Türkiye ile iyi iletişim kurması gerektiğine dikkati çekti.

        ABD yönetiminin DEAŞ'ın Suriye'de yenilmesinden sonra siyasi durumunun belirsiz olduğuna da değinen Doran, ABD'nin terör örgütü DEAŞ'ı yenmek için harekete geçtiğini ancak sonrası konusunda herhangi bir planının bulunmadığını, DEAŞ sonrası Suriye'nin nasıl bir noktaya evrileceğini kimsenin bilmediğini öne sürdü.

        "PYD'YE VERİLEN SİLAHLARI TOPLAYIN"

        Emekli Orgeneral Mark Kimmit ise George W. Bush döneminin sonundan itibaren artık ABD'nin hem Irak'ta hem de Suriye'de kendi kuvvetlerinden ziyade yerel kuvvetlere destek vermek suretiyle geriden liderlik yapma siyaseti izlediğini ifade etti.

        Suriye'de izlenen bu politikanın Türkiye'de kaygılara neden olduğunu vurgulayan Kimmit, DEAŞ'ınRakka'da yenilmesinden hemen sonra ABD'nin PYD/PKK'ya verdiği silahları geri toplamasını önerdi.

        REKLAM

        Kimmit, şunları söyledi:"Dışişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığının yapabileceği en hızlı şey çok iyi tasarlanmış bir Silahsızlandırma, Dağıtma ve Entegrasyon Programı (DDR) başlatmasıdır. Onları hızlı bir şekilde silahsızlandırıp tekrar toplumun içine entegre etmemiz gerekir. Şunu temin etmemiz lazım; silah taşıyan insanların silahları bırakıp tekrar ailelerine bakmaya yöneltilmesi gerekir. Bu muhtemelen en zor şey olacak."

        "SURİYE VE IRAK BÖLÜNMÜYOR, ÇÖKÜYOR"

        Öğretim Üyesi Denise Natali de Irak ve Suriye'nin bölünmediğini, daha karmaşık bir güvenlik sorununu doğuracak şekilde çöktüğünü dile getirdi.

        Natali, "Birçok kişi Suriye'nin Sünni, Şii ve Kürtler arasında bölüneceğini söylüyor ancak bana göre durum böyle değil. Irak ve Suriye'nin resmi sınırları halen duruyor ancak içeride belirli sınırlar çökmüş durumda. Dolayısıyla elimizde oldukça parçalanmış bir devlet var." diye konuştu.

        Bununla birlikte Suriye'de özellikle DEAŞ sonrası siyasi düzlemde homojen bir toplum veya siyasi durum beklentisi içinde bulunmanın yanlış olduğunu ifade eden Natali, Suriye'de hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ