Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suudi Arabistan'da "kraliyet darbesi" iddiası

        21 Haziran günüSuudi Arabistan Kralı Salman binAbdulaziztarafındanyeni veliaht prens olarak ilan edilen31 yaşındaki oğlu Muhammed bin Salman'ın, Suudi Arabistan kraliyet yönetiminde hızlı bir şekilde yükselmesi, bu olayın arkasında sessiz bir darbe olduğu iddialarını gündeme getirdi.

        İki yıl öncesine kadar kimsenin adını duymadığı fakat bu iki yıl içerisinde ülkenin önemli noktalarında söz sahibi olan veson olarak daKraliyet 'inveliaht prensi olarak ilan edilenSelman'ındurdurulamaz yükselişisık konuşulur hale geldi.

        Geçtiğimiz gün NewYork Times'da çıkan haberde de veliaht prenslikten alınan Muhammed binNayif'in Suudi Arabistantopraklarından ayrılmasının yasaklandığı ve Cidde'deki saraya kapatıldığıiddiası sarayda örtülü bir "Kraliyet darbesi" olduğu şeklinde değerlendirmelere yol açtı.

        REKLAM

        Olası muhalefeti engelleme olarak adlandırılan Cidde'deki saraya kapama ve ülke dışına çıkamama yasağından sonraSuudi dışişleri bakanlığından bir yetkili iddiaların "temelsiz ve yanlış" olduğunu belirtmişti.

        KRİTİK YERLERE ATAMALAR YAPTI

        Muhammed bin Salman'ın,Veliaht Prenslik görevine gelmeden önce kendisine yakın kişilerinkritikgörevlere getirilmesi ve 21 yaşındaki kardeşiKhalidbin Salman’ınSuudi Arabistan'ınWashington Büyükelçisiolarak atanması da Salman ve ekibinin Suudi Arabistan Kraliyetini yavaş yavaş ele geçirdiğine işaret ediyor.

        Sadakat Konseyi'nde yapılan veliaht oylamasında 31 ret oyuna karşılık 34 evet oyu alan Salman,göreve geldikten hemen sonra‘ülkeyi sadece ülkeyi kuran Kral Faisal elSuud’unoğlu ya da torunları yönetebilir’şeklinde getirdiği yasayla kuzeniMuhammed binNayif'in kral olma ihtimalini tamamen ortadan kaldırmıştı.

        TRUMP DA DESTEKLİYOR

        Özellikle İran basınında çıkan haberlerde de Suudi Arabistan yönetimindeki bu keskin değişikliklerin sessiz bir darbe olarak nitelendirilebileceği ve Salman'ın önlenemez yükselişinin sonrasındaMuhammed binNayif'inveliahtlıktan alınmasının sessiz darbenin en somut örneği olduğu düşünülüyor.

        14 Mart’ta Beyaz Saray’daTrumptarafından kabuledildikten sonra yükselişe geçen Salman'ınBeyaz Saray tarafındanSuudi Arabistan’ın gelecek lideri olarak görüldüğü, genç prensin“2030 Vizyonu”ve“Suudi toplumunu modernleştirme arzusunu açıkça dile getirmesi”nedeniyletercih edildiği de belirtildi.

        İranyönetiminekarşı sert tutumuyla bilinen yeniveliaht, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki iç savaşa müdahale etme planının da arkasında bulunurken,kısa süre önce de ‘Savaşın Suudi Arabistan’da değil, İran’da çıkmasını sağlayacağız’ sözleriyle İran’a yönelik sert tutumunu sürdürmüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ