Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa ve Almanya ortak savaş uçağı üretecek

        Fransa CumhurbaşkanıEmmanuelMacronile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa-Almanya hükümetleri ortak kabine toplantısı için Paris’teElyseeSarayı’nda bir araya geldi.

        İki lider Avrupa BirliğiEurobölgesiortak bütçesi konusunu görüşürkenprojenin 2017 yılı sonunakadar başlamasıüzerine anlaştıklarını duyurdu. Merkel veMacron, AB için Paris ve Berlin’in ortak savaş uçağı üretimi projesini de hayata geçirmek istediklerini açıkladı.

        ABD Başkanı DonaldTrump’ınParis ziyaretinin gölgesinde geçen ortak bakanlar kurulu buluşmasının ardından iki lider basın toplantısıdüzenledi. “SavunmaAvrupası” ve Avrupa savunma projelerinin ağırlıklı olarak ele alındığı toplantının ardından iki liderAvrupa'nın savunma politikasını belirlemeye hazır olduklarını açıkladı.

        Macron, bu yıl sonuna kadar AB ve Euro gurubunun daha büyük entegrasyonu için yol haritası belirleyeceklerini kaydetti. Merkel, bir AB finans bakanı belirlenmesi ve AB bütçesi hazırlanması konusundaMacron’unçizgisine yaklaşarakbu konuyu tartışmaya karşı olmadığını dile getirdi.

        Angela Merkel, Avrupa Birliği Euro Bölgesi bütçesi konusundasıcak baktığını açıklarken, “Bu projeye karşı değilim ve bir Avrupa Finans Bakanı konusunu da konuşmaya hazırım” dedi.

        24 Eylül'de yapılacak Almanya seçimlerinin sonucuna göre projelere başlanması gerektiğini söyleyen Merkel, Euro bölgesireformuna olumlu baktığını ancak budeğişikliğiAlmanya parlamentosuna danıştıktan sonra yapabileceklerini bildirdi.

        SAVAŞ UÇAĞI PROJESİ

        AB kapsamındaülkelerininönemli yeni işbirliği içerisine gireceğini açıklayan Merkel veMacron,Paris ve Berlin’in bir savaş uçağı üretimi üzerinde anlaştığını ve busavaş uçağının her iki ülke uçak filosunun yerini alacağını açıkladılar.

        Merkel,“Almanya-Fransa ortaklığına yeni bir soluk vermeye hazırız” diyerek, iki ülke olarak ortak askeri misyonları yerine getirmek için ortakmataeyalüretmeye hazır olduklarını”belirtirkenMacron, bu adımı “Bizim isteğimiz yeni nesil bir savaş uçağı üretimini başarmak. Önce araştırma inceleme aşaması gerçekleşecek. Üretimin ardından ise iki ülke ordusu bu uçakları kullanacak. Bu gerçek bir devrim. Ama devrimler barışçıl olunca, zamana yayılınca ve iyi yapılandırılınca, biz devrimlerden korkmuyoruz” ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Merkel de, `Bu projeyi selamlıyorum. Ayrıca Almanya ve Fransa’nın, İtalya ve İspanya ile birlikte üzerinde çalıştığı Euro-droneprojesi de önemli. Uydu teknolojisi, siber teknoloji işbirliği ve siber güvenlik konularında da ortak çalışma kararı aldık` diye konuştu.

        Ortak savaş uçağı üretiminin 2018'e kadar somutlaştırılacağını aktaran ikilinin iklim konusunda da ortak projeler üretmek içinEylül ayındatekrarbir arayagelmesi bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ