Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Tarihteki ilk emoji Türkiye'de bulundu

        İtalya'da yer alan Bologna Üniversitesi'nde arkeolojik araştırmalar yapan bilim insanları Türkiye'nin güneyinde yer alan Gaziantep Karkamış Antik Kenti'nde yaptıkları çalışmalarda3 bin 700 yıllık testinin üzerindegülen suratemojisiylekarşılaştılar.

        Tarihte kullanılan ilkemojininbu sürahiüzerindeki gülen surat olduğunu düşündüklerini söyleyen araştırmacılar, 7 yıldan bu yanaeski bir Hitit şehri olanKarkamış'aev sahipliği yapan Türkiye-Suriye sınırındaki bir alanı araştırıyordu.

        REKLAM

        Kazı çalışmalarıekibininbaşındaki isim olan Bologna Üniversitesi öğretim üyesiNicoloMarchetti'ninİndependent'averdiği demeçte,3 bin 700 yıllıktestininüzerinde bulunangülen surat ifadesinintahminen en eskiemojiolduğunu ve bunun dönemin seramik sanatında ilk kez görüldüğünü belirtti.

        M.Ö 1700lüyıllara dayanan seramik testinin orijinal renginin beyaz olduğunu ve antik bir mezarlık içerisinde bulunduğunu kaydedenMarchetti,testinin ölen birinin özel malı olduğunu ve onunlaberaber gömüldüğünü tahmin ettiklerini söyledi.

        2018 yılında Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açık hava müzesinedönüştürüleceğinibelirten alanda7 yıldırçalışma yaptıklarını belirtenMarchetti, üzerinde gülen surat bulunan sürahinin açık hava müzesi kurulana kadar Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergileneceğini belirtti.

        REKLAM

        Marchetti,Türkiye'nin en geniş mimari kazı alanında çalıştıklarına dikkati çekerek Karkamış'ta bu yıla kadar genellikle Demir Çağı, Geç Hitit dönemine ait kalıntılar bulduklarını, ancak bu yıl Hitit İmparatorluğu'na ait tabakalara ulaştıklarını vurguladı.

        1960'lı yıllarda klavyenin kullanımına başlandığı sıralarda kullanılmaya başlanan gülen suratemojisinintarihte görülen ilkörneğini üzerinde barındıranbu sürahinin bulunduğu bölge tarihte önemli savaşlara sahne olan bir bölge olma özelliği taşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ