Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Donald Trump: Esedin hayranı değilim

        Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile Beyaz Sarayda ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, Beşşar Esed rejiminin Suriyede yaptıklarının ve dönemin ABD Başkanı Barack Obamanın gerekli adımları atmamasının ülkede yıkıma yol açtığını söyledi.

        Trump ile Hariri, Beyaz Saraydaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Suriyedeki insani yıkımla ilgili değerlendirmeler yapan Trump, önceki Başkan Barack Obama ve yönetimini "Suriyede üzerine düşeni yapmamakla" suçladı.

        "ESEDİN HAYRANI DEĞİLİM"

        "Esedin hayranı değilim. Onun kendi ülkesine ve insanlığa karşı yaptığı şeyler korkunç. Bunu uzun zamandır söylüyorum." diyen Trump, Esedi'n yaptıklarını uzaktan izleyecek biri olmadığını vurguladı.

        REKLAM

        Obama döneminde kimyasal silah kullanımı noktasında kırmızı çizgiler çizildiğini, ancak Esed rejiminin bu silahları kullanmasının ardından hiçbir şey yapılmadığını dile getiren Trump, "Başkan Obama kuma kırmızı çizgiler çizdi. Ardından kimyasal da dahil korkunç şeyler yapıldı. Ben bir adım ileri gittim ve Obama'nın yapması gereken şeyi yaptım. (Gereken yapılsaydı) Suriye'de ne İran ne de Rusya olurdu." şeklinde konuştu.

        "HİZBULLAH LÜBNAN İÇİN BÜYÜK TEHDİT"

        Hizbullahı Lübnan için en büyük tehditlerden biri olarak niteleyen Trump, İran etkisi altındaki örgütün ülkeye ve Lübnanlılara zarar verdiğini savundu. Trump, Lübnanın DEAŞ, El Kaide ve Hizbullaha karşı bir sınır hattı olduğunu belirterek, Lübnanlıların ülkelerini güvende tutmak için çok çaba harcadığını ifade etti.

        "Hizbullah; Lübnan devleti, Lübnanlılar ve tüm bölge için bir tehdittir. Örgüt aynı zamanda İranın da desteğiyle Suriyedeki insani yıkımı körüklüyor." ifadelerini kullanan Trump, Beyrut yönetimine terörle mücadelesinde daha fazla destek sözü verdi.

        Lübnanın çok sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmasından övgüyle bahseden Trump, tüm bölge ülkelerinin mülteci sorunuyla ilgili somut adımlar atması ve bu insanların evlerine dönmesine yardımcı olması gerektiğini belirtti.

        REKLAM

        Lübnan Başbakanı Hariri ise ülkesinin terörle mücadele, Suriyeli mültecilerin barınması ve ülkeyi ilgilendiren diğer sorunlarla ilgili konularda kararlı olduğunu kaydetti. ABDnin Suriyeli mülteciler konusunda verdiği desteğe teşekkür eden Hariri, bu konuda çok çaba harcadıklarını söyledi.

        Katar kriziyle ilgili bir soruya cevap veren Hariri, "Diyalog bu sürecin çözümü için en iyi yoldur." dedi ve son günlerdeki çabaların önemli olduğunu vurguladı.

        ABD Kongresinde Hizbullaha yeni yaptırımlar öneren tasarının gündeme geldiğini belirten ve Beyaz Sarayın bu konudaki pozisyonunu soran bir basın mensubuna Trump, ilgili komutan ve yetkililerle gerekli görüşmeleri yaptığını ve 24 saat içinde konuyla ilgili bir açıklama yapabileceğini dile getirdi.

        "ADALET BAKANINDAN DOLAYI HAYAL KIRIKLILĞINA UĞRADIM"

        Öte yandan son günlerde yoğun şekilde eleştirdiği ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ilgili bir soruya da cevap veren Trump, "Adalet Bakanından dolayı hayal kırıklığına uğradım. Kendini (Rusya soruşturmasından) geri çekmemeliydi. Eğer geri çekilecekse görevi devralmadan önce bunu bana söylemeliydi. Ben de başkasını seçebilirdim." dedi.

        Sessionsın istihbarat bilgilerinin basın sızması konusunda daha sert olması gerektiğini söyleyen Trump, bu süreçle ilgili neler yaşanacağını zaman için göreceklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ