Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa BM, Venezuela'ya gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yaptı

        BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Venezuela'da tırmanan siyasi gerginliğin azaltılması, şiddetin ve ölümlerin önlenmesi için tarafların çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

        Dujarric, "Genel Sekreter, Venezuela hükümetine ve muhalefete krizin çözümü için siyasi diyalog yolları aranması çağrısı yapıyor." dedi.

        Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ülkeyi ekonomik ve siyasi krizden çıkaracak tek yolun anayasanın yeniden yazılması olduğunu belirterek, muhalefetin boykotuna rağmen, 30 Temmuz'da özel meclis temsilcilerinin belirlenmesi için seçime gidileceğini açıklamıştı.

        ABDyönetimi, Venezuela'da anayasanın yeniden yazılması için yapılan kurucu meclis seçiminin ardından ülkenin Devlet Başkanı Nicholas Maduro hakkında ülkesinde otoriter bir rejim kurmaya yönelik girişimleri nedeniyle yaptırım kararı aldığını açıklamıştı.

        ABD'nin yaptırım kararıyla Maduro'nunABD'deki tüm mal varlığı dondurulurken, Amerikalıların kendisiyle ilişki kurması da yasaklandı.

        Venezuela'da Maduro hükümetine karşı nisan başından bu yana devam eden protestolarda en az 115 kişi yaşamını yitirmiş, bin 500 kişi yaralanmış, 500'den fazla protestocu ve hükümet karşıtı tutuklanmıştı.

        Maduro yönetimi, muhalefetin, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet de ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.

        BM İNSAN HAKLARI YÜKSEK KOMİSERİ HÜSEYİN'İN ÇAĞRISI

        BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, "Venezuela'daki muhalif liderden Leopoldo Lopez ve Antonio Ledezma'nın tekrar gözaltına alınmasından derin endişe duyuyorum. Venezuela hükümetine, ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını kullandıkları için gözaltına alınanları derhal serbest bırakma çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

        İki muhalif liderin "keyfi" olarak gözaltına alındığının bildirildiği açıklamada, Hüseyin, geçen hafta sonu ülkedeki gösteriler sırasında 10 kişinin hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduğunu ve hükümetin bu ölümlerin nedenini bağımsız ve hızlı şekilde araştırması gerektiğini vurguladı.

        REKLAM

        Hükümete aşırı güç kullanmama uyarısında bulunan Hüseyin, tüm taraflara şiddette başvurmama çağrısı yaptı.

        Ülkede, 2014'teki hükümet karşıtı gösteriler sırasında halkı şiddete teşvik etmek suçundan hapis cezasına çarptırılan ancak daha sonra cezası ev hapsine çevrilen muhalif liderler Leopoldo Lopez'in yanı sıra eski Caracas Belediye Başkanı Antonio Ledezma gözaltına alınmıştı.

        Lopez'in çarptırıldığı 14 yıl hapis cezası geçen ay ev hapsine çevrilmişti. Antonio Ledezma da iktidarı devirmeye çalışmaktan 2015'te ev hapsine mahkum edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ