Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Birleşmiş Milletler'den "Arakan" açıklaması

        Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Başkanı Zeid Ra'ad Al Hussein, "Myanmar'ın durumu 'etnik temizliğin ders kitabı örneği'" dedi.

        Zeid,geçtiğimiz aydan bu yana Arakanlı Müslümanlara yapılan saldırıların "açıkça orantısız" olduğunu söylerekMyanmar'ın "acımasız güvenlik operasyonu"nu kınadı.

        Cenevre'deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde konuşan Zeid, 3 hafta kadar bir sürede 270 bin Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e sığındığını anımsattı.

        Zeid, Myanmar yönetimini uyguladıkları politikayı tamamen terse çevirmeye çağırdı.

        Bölgedeki kaynakların BM'ye ilettiği birçok rapor ve uydu görüntülerine göre, Myanmar güvenlik güçleriyle yerel milislerin Müslümanların köylerini yaktıklarını ve yargısız infaz yaptıklarını belirten Hüseyin, kaçmaya çalışan köylülerin de öldürüldüklerinin tespit edildiğini söyledi. Hüseyin, Myanmar hükümetini "Arakanlı Müslümanların kendi evlerini ateşe verdiği" numarası yapmaktan vazgeçmeye çağırdı.

        REKLAM

        Hüseyin, geçen yıl Arakan eyaletindeki insan hakları ihlallerinin "muhtemelen insanlığa karşı yapılmış suçlar" kapsamında olduğu konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlatarak, Myanmar hükümetinin BM İnsan Hakları Konseyi tetkikçilerine Arakan'da soruşturma yürütülmesi için erişim izni vermediğinin altını çizdi. Hüseyin, "Ancak (Arakan'da) durum etnik temizliğe ilişkin bir ders kitabı örneği gibi görünüyor." dedi.

        Myanmar hükümetine "mevcut zalim askeri operasyonunu" sonlandırma ve Rohinya halkına karşı ayrımcılığa son verme çağrısı yapan Hüseyin, "Yetkili makamlardan çok güçlü bir şekilde ofisimin (İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi) ülkeye rahatça erişimini sağlamaya davet ediyorum." diye konuştu.

        "VENEZUELA'DA İNSAN HAKLARI İHLALİ GERÇEKLEŞMİŞ OLABİLİR"

        İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Başkanı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve hükümetinin demokratik kurumlara karşı hareketlerine devam ettiğini ve insan haklarına karşı işlenen suçların güvenlik güçleri tarafından işlenmiş olabileceğinisölyledi.

        Zeid Ra'ad el Hüseyin, "İncelememize insan haklarına karşı suçların işlenmiş olması muhtemel"ifadelerini kullanırken Venezuela Dışişleri Bakanı ile bir görüşme gerçekleştireceklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ