Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "En kısa sürede AB'ye girmek istiyoruz"

        Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine ilişkin Fransa ve Almanya'nın tutumuyla ilgili sorulara da Davutoğlu, "Bu ülkelerin sadece Türkiye ile ilgili endişeleri var. Fransa, İspanya'nın AB üyeliğini engellemeye çalıştığında da endişeleri vardı ama şimdi Madrid-Paris ilişkileri eskiye nazaran çok daha iyi. Geniş bir vizyonumuz var. Türkiye AB üyesi olduğunda Ankara-Paris ilişkileri de daha iyi olacak" cevabını verdi.

        Öte yandan İspanyol basınının Davutoğlu ile röportajlarında, "demokratik açılım" ile ilgili sorular da yönelttiği ve İspanya'da terör örgütü ETA'nın siyasi kolu olduğu gerekçesiyle Batasuna, Bask Komünist Partisi (PCTV), Milliyetçi Bask Hareketi (ANV) partilerinin yasaklanmış olmasıyla bağlantılı olarak Türkiye'de DTP'nin durumu ve hükümetin yeni açılımı kimle müzakere edeceği konularının öne çıkarıldığı görüldü.

        DTP ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nde bir dava bulunduğunu ve mahkemenin bağımsız olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Öcalan, terörist bir örgütün lideriydi ve şimdi cezaevinde. DTP, Türk parlamentosunda temsilcisi olan bir parti. Bizim için yasal bir parti. Bir terörist ile müzakere edemeyiz ama yasal bir partiyle bunu yapabiliriz" ifadesini kullandı.

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'de yeni anayasa reformu konusuna kısa vadede bakmadıklarını ve "uzun vadede, geniş ve en üst düzey demokratikleşme" istediklerini söyledi. Davutoğlu, Türkiye ile AB ülkeleri arasında demokrasinin karşılaştırılmasına yönelik soruya ise "Türkiye Anayasası elbette ki AB düzeyinde ama daha iyileştirilebilir. Mükemmelliğin sınırı yoktur" yanıtını verdi.

        Davutoğlu, açıklamalarında ayrıca, KKTC'ye yönelik ambargoların kaldırılması yönünde vaatlerde bulunan AB'nin bu sözlerini tutması gerektiğini vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ