Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkler kasırganın pençesinde!

        En yüksek kasırga kategorisine yükselen Dean kasırgası, Meksika sahillerini vurarak antik eserlerin ve petrol tesislerinin bulunduğu Yucatan yarımadasına doğru ilerliyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezinden kasırga uzmanı Daniel Brown, kasırga gözünün sahile ulaştığını açıklarken, yetkililer Chetumal yakınlarındaki kesin yeri saptamaya çalışıyor. Dean kasırgası, Yucatan’a yaklaşırken halen saatte 260 kilometre hızda esiyor.

        Maya uygarlığının önemli yerlerinden olan ve otellerin bulunduğu “Maya Riviera” sahil şeridinde, kasırganın hissedilmeye başlandığı belirtiliyor. Kasırga nedeniyle Meksika’nın tatil yörelerinde bulunan binlerce turist bölgeden ayrılıyor ya da sığınaklara alınıyor. Meksika’nın Belize sınırında da, yerel yönetimin ilan ettiği sokağa çıkılmaması kararını uygulatmak amacıyla asker ve polis devriye geziyor.

        Kasırga alarmı nedeniyle Yucatan’daki devlet petrol şirketi Petroleos Mexicanos, Meksika Körfezi’ndeki 18 bin işçisini tahliye etmişti.

        BELİZE BOŞALTILIYOR!

        Kasırganın vurması beklenen bir diğer ülke de çok sayıda Türk'ün yaşadığı Belize. Bu ülkede 'de Meksika’daki gibi önlemler alındı. Turistler açısından popüler olan 2 bölgenin tahliyesini ve alçak yerlerde oturanların buraları terk etmesini isteyen hükümet, Meksika sınırında yaşayanlardan afet nedeniyle akşamdan sabaha kadar sokağa çıkma yasağına uymaları çağrısında bulundu.

        Belize kenti Belediye Başkanı Zenaida Moya da, Dean büyüklüğündeki bir kasırgadan koruyacak yeterlikte sığınakları olmadığı için halktan kentten ayrılmalarını istedi. Kasırga önlemleri çerçevesinde, bu küçük ülkedeki iki havayolu kuruluşundan biri olan Tropic Air, tüm filosunu Guatemala’ya yolladığını açıkladı.

        TÜRKLER ANLATIYOR!

        Belize'de hükümet alçak kesimlerde oturanların bu yerlerini hemen terketmesini istedi. Burada yaşayan Türklere haberbusiness.com ulaştı.. İşadamı Ümit Gevran, Türklerin işyerlerini ve evlerini boşaltarak Başkent Belmopan'a doğru kaçtıklarını anlattı. Ümit Gevran, şehir merkezinde şu anda kimse kalmadı. Hükümetin uyarısıylada herkes evini ve işyerini bırakıp yüksek kesimlere doğru kaçmaya başladı. Burada büyük bir panik var. Telefonlar çalışmadığı için Türkiye'deki yakınlarımızla haberleşemiyoruz. Ama şu anda Türk ailelerin durumu iyi.

        KASIRGA 12 CAN ALDI!

        Dean kasırgası yüzünden şu ana kadar 4’ü Haiti’de olmak üzere Karayipler’de toplam 12 kişi hayatını kaybetti. Latin Amerika’da 1998 yılında etkili olan Mitch kasırgası çoğu Honduras ve Nikaragua’da olmak üzere 11 bin kişinin hayatına mal olmuş, geride 8 bin kayıp bırakmıştı.

        BELİZE NERESİ?

        Konum: Orta Amerika'da, kuzeyinde Meksika, doğusunda Karayip Denizi, güney ve batısında ise Guatemala ile çevrilmiş küçük bir ülke.

        Coğrafi konumu: 17 15 Kuzey enlemi, 88 45 Batı boylamı

        Harita konumu: Orta Amerika ve Karayipler

        Yüzölçümü: toplam: 22,966 km²

        kara: 22,806 km²

        su: 160 km²

        Sınır: toplam: 516 km

        Sınır komşuları: Guatemala 266 km, Meksika 250 km

        Sahil şeridi: 386 km

        İklimi: Sıcak ve nemli bir iklime sahip. Sıcaklık kıyılarda 15-32 derece arası değişirken iç kesimler daha sıcak. Özellikle güney bölgeleri oldukça fazla yağış alıyor. Ama Şubat-Mayıs arası kuru mevsim yaşanıyor.

        Arazi yapısı: Belize sahillerinde sayısız küçük ada ve dünyanın ikinci büyük mercan kayalıkları yer alır. İç bölgeler, özellikle güney, biraz yüksektir. Maya Dağları'nın uzantısı olan tepeler engebeli alanları oluşturur. Ülkenin en yüksek noktası 1160 metrelik Victoria Tepesi'dir.

        Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Karayip Denizi 0 m

        en yüksek noktası: Victoria Tepesi 1,160 m

        Doğal kaynakları: Tarıma elverişli topraklar, kereste, balık, hidro güç

        Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %3.05

        sürekli ekinler: %1.39

        otlaklar: %2

        ormanlar: %84 diğer: %9.56 (2005 verileri)

        Sulanan arazi: 30 km² (2003 verileri)

        Doğal afetler: Eylül - Aralık ayları arasında yıkıcı kasırgalar ve güneyde kıyı bölgelerinde su baskınları yaygındır.

        Coğrafi not: Orta Amerika'da bulunup Kuzey Pasifik Okyanusuna kıyısı olmayan tek ülkedir.

        Haber Business

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ