Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkiye'den İsrail'e karşı ilk adım

        Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığında yapılan ve İskenderun'daki askeri birliğe terör saldırısı ile İsrail'in yardım gemilerine saldırısının değerlendirildiği 07.20'de başlayan toplantı sona erdi.

        Alınan bilgiye göre, Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 2 süren toplantıya, Başbakan Vekili Arınç ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner ile ilgili bürokratlar katıldı.

        Toplantı sonrası Başbakan Vekili Bülent Arınç bir açıklama yaptı:

        "İskenderun'daki askeri birliğimize saldırıda bulunulmuştur. Önce 6 asker sonra da yaralılardan birinin hayatını kaybetmesi sonucunda 7 asker şehit düşmüştür. Askerlerimizin tedavisi sürmektedir. Bu insanlık dışı saldırıyı gerçekleştiren terör örgütünü lanetliyoruz. Bu kirli oyunlar amacına ulaşamayacaktır. Bütün milletimize başsağlığı diliyorum.

        Başbakanımız gece 12.00'dan sabah 5.30'a kadar bizi üç kere aradı. Olaya el koymamızı istedi. Başsağlığı dileklerini ilettiler. Sabaha kadar uyumadığımızı söyleyebilirim. Sabah 6.30'da ilgili bakan arkadaşlarımız ve güvenlik birimlerinin yetkilileriyle biraraya geldik ve konuyu inceledik.

        Gemideki ölü ve yaralı sayılarını kesin olarak bilemediğimiz için konuyla ilgili açıklama yapmadık. Temaslarımız sürüyordu. Türkiye konuyu yakından takip etmektedir. Uluslararası hukukun bütün imkânları kullanılacaktır. Gazze halkına insani yardım taşıyan 33 ülkeden insanın içinde bulunduğu filo İsrail askerleri tarafından saldırıya uğramış ve gemilere el konulmuştur. Bu eylemi lanetliyoruz. Herkesi şoke eden bu saldırı İsrail'in uyguladığı şiddet politikasını ortaya koymuştur. Kara bir leke olarak geçecektir. İnsanlık vicdanına hesap vermekten kurtulamayacaklardır. Bu saldırı hiçbir gerekçeyle mazur görülemez. Bütün insanlık bu saldırıyı lanetleyecektir. Vatandaşlarımızın metanetini koruyucağına inanıyoruz. Bütün kurum ve kuruluşalarımızla olayı takip ediyoruz.

        Öncelikle İsrail Büyükelçimiz geri çağırılmıştır.

        Üç askeri tatbikat iptal edilmiştir.

        Genç milli takımımızın maçları iptal edildi, geri çağırıldılar.

        BM acilen toplantıya çağırıldı.

        Uluslararası kuruluşlar toplantıya çağırıldı.

        Yaralıların geri gönderilmesi ve vatandaşlarımızın iade edilmesini istiyoruz. Yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesi için gerekli önlemler alındı. İsrail'in sergileyeceği tavır bütün dünyaca takip edilecektir.

        İsrail'in saldırısı cevapsız kalmayacaktır. İsrail ambargoyu kaldırmalı ve Filistin halkına gönderilen yardımları yerine ulaştırmalıdır.

        Açık sularda olduğu çok açık. 77 mil uzaktadır. Kendi karasularında olmadığı ortadadır. Mavi Marmara'da 600'den fazla yolcu vardır.

        Sadece insani amaçla Gazze'ye insani yardım götüren gemiye yapılan saldırı açık denizde yapılmış korsan bir saldırı gibidir. Askeri bir gemi gönderme çalışmamız yok. Öncelikle diplomatik çalışmalara ağırlık vereceğiz. Sivil ve askeri girişimler gelişmelere göre gerçekleştirilecektir.

        Başbakan gelişmeleri takip ediyor. Şili Cumhurbaşkanı ile görüşüyor. Ardından hemen Türkiye'ye dönmek için yola çıkacak. Sanırım yarın öğleden sonra Türkiye'de olacak.

        Sabah saatlerinde İsrail Büyükelçisi bakanlığa çağırıldı ve gereken söylendi. Bütün haber ve bilgiler İsrail tarafından perdeleniyor. 10 civarında ölü ve yaralı olduğu iddia ediliyor ama kesin bilgi yok.

        Büyükelçimiz haber almak için büyük çaba harcıyor ama kesin bir bilgi veremiyoruz.

        İsrail kendisini haklı çıkarabilmek için silah iddiasını ortaya atabilir. Ama biz gemilerin insani amaçla yola çıktığını biliyoruz. Sivil inisiyatiftir, askeri bir gemi değildir, hükümetle alâkalı değildir. Hükümetin git demesiyle gitmiyorlar, dur demesiyle durmuyorlar. Kendi kararları, kendi yükleriyle insani amaçla gidiyorlar.

        Bu müdahalenin hukuki bir tarafı yok.

        Biz Sağlık Bakanlığı olarak ambulans uçaklarla bu yaralıları getirmek durumundayız. Askerden de uçak alınabilir. İsrail'e bu talebimiz bildirildi. Bunu bir nota ile de bildirebiliriz. Yaralıların ambulans uçak ve ambulansla getirilmesi mümkündür.

        Kesinlikle Türkiye'de yaşayan Musevi vatandaşlarımız için bir tehlike oluşmadı. Olaydan üzüntü duyan yurttaşlarımızın kendi vatandaşlarına kötü gözle bakacaklarına inanmıyorum. Gösterilere katılanların üzüntülerini ifade etmek için toplandıklarına inanıyoruz. Türk halkı her zaman masumdan ve mazlumdan yana olmuştur. Yıkmak, yakmak, panik meydana getirmek yurttaşlarımızın düşüncesi değil. Musevi vatandaşlarımız böyle bir tehlikenin varlığını kabul etmez."

        "KİMSE SAVAŞ BEKLEMESİN"

        Daha sonra TRT'de ana haber bülteninde soruları yanıtlayan Arınç, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin olarak, ''Biz bir devletiz. Herkesin aklına estiğini yapacağı bir yerde değiliz. İsrail'i yaptığı bu eyleminden dolayı ne kadar kınıyorsak, bunun ne kadar yanlış olduğunu söylüyorsak, buna karşılık tüm çareyi hukuk ve diplomasi içerisinde bulacağız. Hiç kimse bizden bu olay sebebiyle İsrail'e savaş ilan etmemizi beklemesin. Böyle birşey olmaz. Mümkün de değil, doğru da değil'' dedi.

        ÇANKAYA'DA ZİRVE

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı kabul etti.

        Çankaya Köşkü'ndeki basına kapalı görüşme, saat 12.30'da başladı.

        Cumhurbaşkanı Gül'ün, Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı İlboğa Kışlası İkmal Destek Komutanlığı'nda askeri araca düzenlenen saldırıyla ilgili bilgi almak üzere Atalay'ı Çankaya Köşkü'ne çağırdığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ