Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Af Örgütü, soruşturma istiyor

        Uluslararası Af Örgütü, İsrail silahlı güçlerinin Gazze'ye yardım gemilerine düzenlediği saldırıyla ilgili güvenilir ve bağımsız soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

        "İsrail kuvvetlerinin aşırı güç kullandıkları gayet açık." diyen Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Malcolm Smart, "İsrail, güçlerinin nefsi müdafaa kapsamında hareket ettiğini söyleyerek, protestocuların askerlerine saldırdığını iddia etti. Ancak, İsrail güçlerinin bu yoğunlukta öldürücü silah kullanmış olmasına dair bu açıklamalar güvenilirlikten yoksun. Karşılarındaki tehdit her ne ise ona karşı orantılı güç kullanılmadığı anlaşılıyor." dedi.

        Örgüt, ilk adım olarak İsrailli yetkililerden bu ölümcül saldırıyı düzenleyen birliklere verilen çatışma kurallarının kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.

        Smart, "Gemilerdeki aktivistler birincil amaçlarının bir toplu cezalandırma biçimi olarak devam eden ve uluslararası hukuku ihlal eden İsrail kuşatmasını protesto etmek olduğunu açıkça söylediler." ifadelerini kullandı.

        Malcolm Smart, "Ambargo silahlı grupları hedeflemiyor. Gıda, tıbbi malzeme, eğitim ekipmanı ve inşaat malzemesi girişini engelleyerek Gazze'nin nüfusunun tamamını cezalandırıyor. Doğal olarak ambargo Gazze'de yaşayan 1.5 milyon insanın en zor durumda olanlarına yani çocuklara, yaşlılar ve hastalara en sert darbeyi indiriyor." dedi.

        İsrail, neredeyse üç yıldır Gazze'ye insan ve mal giriş çıkışını yasaklamış durumda. Bu ambargonun tek istisnası ise yardım kuruluşları tarafından bölgeye getirilen en temel ihtiyaç malzemeleri. Gazze dışında tedavi edilmesi gereken hastaların bir kısmı kuşatmanın dışına çıkmak için izin alabilirken, onlarcası İsrail'in seyahat izni vermesini beklerken ölmüştü.

        Af Örgütü, ambargonun uluslararası hukuka göre toplu cezalandırma kapsamına girdiğini ve bu nedenle hemen ortadan kaldırılmasını da istedi. Açıklamada İsrail'in uluslararası hukuka göre Gazzelilerin refahını gözetmek gibi bir görevi olduğu belirtildi, refah kavramının sağlığa, eğitime, gıdaya ve uygun barınma şartlarına erişim haklarını da kapsadığına dikkat çekildi.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ