Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'li eski askerin İsrail kabusu!

        BARIŞ ERKAYA

        HABERTURK.COM

        DIŞ HABERLER

        ABD'li haber ajansları bugün Joe Miduras'ın dramını haberleştirdi. 1967 yılında 'Altı Gün Savaşları'nda İsrail'in ABD gözlem gemisi USS Liberty'ye şok saldırısında gazi olan Joe Miduras için tarih iki gün önce tekerrü etti. Fakat Midura bu defa 47 yıllık kabusuyla 63 yaşındaki eski asker Joe Miduras, savaş gazisi sıfatıyla Mavi Marmara gemisinin güvertesinde karşı karşıya kaldı.

        Texas'lı Midura'dan Mavi Marmara'ya düzenlenen operasyondan bu yana haber alınamıyor. Midura'nın eşi Jean Midura, ajanslara yaptığı açıklamada eşine birşey olduğunu düşünmek istemediğini belirtti.

        34 ARKADAŞI ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

        Joe Midura, 1967 yılında başlayan ve altı gün sürmesi nedeniyle 'Altı Gün Savaşları' olarak adlandırılan savaşın dördüncü gününde savaşı gözlemlemek için ABD tarafından gönderilmesine rağmen İsrail tarafından bombalanan USS Liberty'deki askerlerden biriydi. İsrail saldırısının sonucunda gemi mürettebatından 34 kişi hayatını kaybetmişti.

        ALTI GÜN SAVAŞLARI NEDİR?

        Ḥarb al‑Ayyam, as‑Sitta, Ḥarb 1967, Üçüncü Arap-İsrail Savaşı veya Haziran Savaşı isimleriyle de bilinen 'Altı Gün Savaşları', 5 Haziran 1967'de İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen addır. Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlar. İsrail'in kesin üstünlüğü ile biten savaşta önemli olaylardan biri de savaşı gözlemlemek üzere gönderilen USS Liberty adlı bir Amerikan gemisinin İsrail tarafından saldırıya uğramasıydı. Savaşın sonunda Mısır'dan Sina Yarımadası'nı, Suriye'den Golan Tepeleri'ni ve Filistin'in Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını alan İsrail topraklarını dört katına çıkardı. Savaş sonrasında Sina Yarımadası'ndan Mısır lehine çekilen İsrail ilerleyen dönemlerde diğer toprakları ilhak ettiğini açıkladı. Bu kararları tanınmadığı gibi, İsrail'in BM Kararlarını da uygulamaması sonraki dönemde bölgede birçok sorunun kaynağı olarak gösteriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ