Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Irak'ta mayıs ayı şiddet bilançosu

        Irak'ta mayıs ayında yaşanan şiddet olaylarında 474 kişi hayatını kaybetti, 1724 kişi de yaralandı.

        Başkent Bağdat'ta faaliyet gösteren Hak ve Hürriyetleri Gözetleme Merkezi, Iraklı güvenlik ve sağlık kaynaklarına dayanarak hazırladığı, bugün yayınlanan raporunda, mayıs ayında Irak genelindeki şiddet olaylarında 474 kişinin öldüğü ve 1724 kişinin de yaralandığını duyurdu.

        Raporda, insanları toplu hedef alan, bomba yüklü araçlarla, yol kenarına ve araba altına yerleştirilen bombaların patlatılmasıyla düzenlenen saldırılarda Bağdat, Babil, Musul yakınındaki Ninova, Diyala ve Basra'da toplam 241 sivilin hayatını kaybettiği ve 1721 kişinin de yaralandığı belirtildi. Güvenlik güçleri saflarındaki kayıplara da yer veren raporda, Ninova, Bağdat ve El Enbar illerinde polis ve ordudan toplam 73 güvenlik görevlisinin öldüğü, Diyala ve Salahaddin illerinde 2 kişinin de Iraklı güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğüne dikkat çekildi.

        Suikast saldırıları sonucu, Ninova, Bağdat, Kerkük ve Vasıt illerinde 94 kişi ölürken, 54 kişinin ise kimliğinin belirlenemediği ve faili meçhul cinayet olarak kayıtlara geçtiği belirtildi.

        Raporda, Bağdat'ın kuzeyindeki Taci hapishanesinden, soruşturulmak üzere Bağdat'taki Rusafe hapishanesine nakledildikleri sırada 7 tutuklunun havasızlıktan öldüğü, 15 tutuklunun da solunum sorunu yaşadığı kaydedildi. El Anbar, Basra ve Diyala illerinde de 3 tutuklunun öldüğü belirtilirken ölüm nedeni hakkında bir açıklama yapılmadığına işaret edildi.

        Irak'ta güvenlik güçleri, mayıs ayında 1243 kişiyi tutukladı. Irak hükümeti ve Amerikan kuvvetlerinin elindeki tutuklulardan 1179'u serbest bırakıldı. El Anbar, Basra ve Diyala illerinde yaragılanmakta olan 65 tutuklu hakkında idam kararı verildi.

        Mayıs ayında 13 kişinin intikam ya da fidye karşılığında kaçırıldığı da raporda yer aldı. Süleymaniye, Dohuk, El Musenna, Zikar, Misan, Necef ve Kerbela illerinde mayıs ayında kayde değer şiddet yaşanmadığı ifade edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ