Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ''Halkın 23 yıllık öfkesinin patlaması''

        Başkent Tunus'ta, Devlet Başkanlığı Sarayının bulunduğu Kartaca mahallesinde 56 yaşındaki emekli Ferhat Hafayed, yağmalamaların hedef seçilerek yapıldığına, bu yerlerin çoğunun eski başkana ait mülkler olduğuna dikkati çekti.

        Hafayed, ''Bu tıpkı Fransız Devrimi gibi. Bir dönemin sonu. Gerçek bir değişim umuyorum. Böyle devam edemeyiz'' dedi.

        Bazı görgü tanıkları da, yağmalama olaylarının, devrik Bin Ali'nin yandaşları tarafından yapıldığını savundu.

        Başkent ve banliyölerinin sakinleri genelde korku ve endişelerini dile getirirken, yollarda tank ve kamyonlar dikkati çekiyor.

        Sokaklarda, bir zamanlar her yeri süsleyen Bin Ali'nin portrelerinin parçalanmış hali göze çarparken, personel idaresi okumasına rağmen resepsiyonist olarak Gammarth'da bir otelde çalışan Meryem, ''Şimdi herkes ailesi için endişeleniyor'' diyor.

        Vekil devlet başkanı Fuad Mezaba konusunda da endişelerini dile getiren Meryem, ''O bir burjuva, halktan gelmiyor. İnsanlar onu kabullenmeyecek'' yorumunda bulundu.

        Aynı otelde çalışan Abri de, insanların özgürlük istediğini gösterdiğini ancak Arap dünyası demokrasiye alışık olmadığı için Batı'nın kendilerine yardım etmesi gerektiğine inandığını söyledi.

        SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI HAFİFLEDİ

        Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali'nin 23 yıllık ''saltanatını'' bırakıp kaçmasına yol açacak olayların ardından güvenliğin yeniden tesisi için başlatılan sokağa çıkma yasağı hafifletildi.

        Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ''Güvenlik durumundaki iyileşme dolayısıyla sokağa çıkma yasağının yerel saatle 18.00 ile 05.00 arasında uygulanmasına karar verilmiştir'' dedi.

        Daha önce sokağa çıkma yasağı resmi olarak 18.00 ile 06.00 olarak belirlense de güvenlik güçleri yasağı 17.00 ile 07.00 arasında uyguluyordu.

        Buna karşın, 3 kişiden fazla toplanma yasağı, kontrol noktalarından kaçmaya çalışanlara ateş açılabilmesine olanak sağlayan yetki gibi diğer önlemler sürüyor.

        ŞİDDETİ TEŞVİKLE SUÇLANIYOR

        Tunus'ta, devrik devlet başkanınının güvenliğinden sorumlu yetkili, şiddeti teşvik ve milli güvenliği tehditle suçlanıyor.

        Devlet Televizyonu "Devlet başkanlığı muhafızlarının eski başkanı, halk arasında bölünmeye yol açmak, milli güvenliği tehdit etmek ve Tunuslular arasında silahlı şiddeti kışkırtmaktan mahkemeye çıkacak" denildi.

        Dün, Ali Şeriati'nin yakalandığı bildirilmişti.

        BiN ALİ'NİN BIÇAKLANAN BİR AKRABASI ÖLDÜ

        Tunus'un 23 yıllık iktidardan sonra ülkeden kaçan devlet başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin eşinin yeğeni İmedTrabelsi'nin askeri bir hastanede öldüğü bildirildi.

        BaşkentTunus'taki askeri hastaneden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, bıçaklandığını söylediği Trabelsi'nin cuma günü öldüğünü kaydetti ancak nasıl ve nerede bıçaklandığı hakkında bilgi vermedi.

        Trabelsi'nin ölümü,BinAli çevresinden teyit edilen ilk ölüm vakası oldu. Bin Ali'nin eşi Leyla'nın çok sevdiği belirtilen İmed Trabelsi'nin ölüm tarihinin, Bin Ali ailesinin sokak baskısıyla ülkeden kaçtığı güne denk gelmesi dikkati çekti.

        İSLAMCI LİDER DÖNÜŞ HAZIRLIĞINDA

        PARİS - Tunus'un sürgünde yaşayan İslamcı partisi Ennahda'nın lideri Raşid Gannuşi, ülkesine dönme hazırlığında olduğunu söyledi.

        Telefonla AFP'ye açıklamada bulunan Gannuşi, bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasına da hazır olduğunu söyledi.

        İngiltere'nin başkenti Londra'da sürgünde olan Gannuşi, ''Dönüş hazırlığındayım'' derken, ne zaman Tunus'a döneceğinin sorulması üzerine de ''yakında'' yanıtını verdi.

        ''Tunus intifadası diktatörlüğü çökertti'' diyenGannuşi, Zeynelabidin Bin Ali'nin kaçışından sonra siyasi sistemde bir parçalanma olduğunu ortak bir temelde anlaşmaya varmanın zaman alacağını da sözlerine ekledi.

        Bin Ali rejimi tarafından yasaklanan Ennahda'nın lideri olar Gannuşi ile eski başbakan Muhammed Gannuşi arasında hiçbir akrabalık bağı bulunmuyor.

        CENDUBİ DE DÖNÜŞ HAZIRLIĞINDA

        Fransa'da sürgünde yaşayan insan hakları savunucusu Kemal Cendubi, Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasından sonra Tunus'a dönmeye hazırlanıyor.

        Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (REMDH) Başkanı ve Tunus İnsanHakları ve Özgürlüklerine Saygı Komitesi (CRLDHT) kurucularından Cendubi, Fransa'nın başkenti Paris'teki Orly Havaalanında AFP'ye yaptığı açıklamada, 16 yıllık sürgünün ardından,''Çok özlediğim memleketime dönüyorum. Bu rüyayı yaşamak için olağanüstü koşullarda dönüyorum''ifadesini kullandı.

        1994'ten beri sürgünde olan ve 2000'den beri de Tunus pasaportu taşıması yasaklanan Cendubi, 2005'te babasının cenazesine katılmak için bile ülkeye sokulmamıştı.

        YARALANAN FRANSIZ FOTO MUHABİRİ ÖLDÜ

        Tunus'taki gösterilerde cuma günü yaralanan Fransız foto muhabirinin bu sabah öldüğü bildirildi.

        Muhabirin yakınları ile başkentTunus'taki Fransız konsolosluğundan bir kaynak, bir gösteriyi izlediği sırada polis memuru tarafından atılan gaz bombasının başına isabet etmesiyle yaralanan EPA ajansı için çalışan 32 yaşındaki Lucas Mebruk Dolega'nınöldüğü belirtildi.

        23 YILLIK ÖFKE

        BaşkentTunus'ta DevletBaşkanlığı Sarayının bulunduğu Kartaca mahallesinde 56 yaşındaki emekli Ferhat Hafayed, yağmalamaların hedef seçilerek yapıldığına, bu yerlerin çoğunun eski başkana ait mülkler olduğuna dikkati çekti.

        Hafayed, ''Bu tıpkı Fransız Devrimi gibi. Bir dönemin sonu. Gerçek bir değişim umuyorum. Böyle devam edemeyiz'' dedi.

        Bazı görgü tanıkları da yağmalama olaylarının, devrik BinAli'nin yandaşları tarafından yapıldığını savundu.

        Başkent ve banliyölerinin sakinleri genelde korku ve endişelerini dile getirirken, yollarda tank ve kamyonlar dikkati çekiyor.

        Sokaklarda, bir zamanlar her yeri süsleyen Bin Ali'nin portrelerinin parçalanmış hali göze çarparken, personel idaresi okumasına rağmen resepsiyonist olarak Gammarth'da bir otelde çalışan Meryem, ''Şimdi herkes ailesi için endişeleniyor'' diyor.

        Vekil devlet başkanı Fuad Mezaba konusunda da endişelerini dile getiren Meryem, ''O bir burjuva, halktan gelmiyor. İnsanlar onu kabullenmeyecek'' yorumunda bulundu.

        Aynı otelde çalışan Abri de insanların özgürlük istediğini gösterdiğini ancakArap dünyası demokrasiye alışık olmadığı için Batı'nın kendilerine yardım etmesi gerektiğine inandığını söyledi.

        BİN ALİ'Yİ ÜLKEYİ TERKE ZORLAYAN SÜREÇ

        Tunus'ta bağımsızlığın mimarı Habib Burgiba'yı devirip 23 yıl totaliter rejimle ülkeyi yöneten Zeynelabidin Bin Ali, yaklaşık 1 ay önce başlayan olayların geldiği nokta yüzünden ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

        Bin Ali'yi kaçışa sürükleyen olayların kronolojisi şöyle:

        19-20 Aralık: Ülkenin orta kesimindeki Sidi Buzid kentinde, 17 yaşındaki seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin zabıta tarafından tezgahına el koyulmasını protesto etmek için kendini yakmasından sonra işsizliğe karşı toplumsal hareket başladı. Güvenlik güçleriyle genç göstericiler arasında şiddetli çatışmalar çıktı ve ardından bir gözaltı dalgası başladı.

        3-10 Ocak: Giderek yayılan gösteriler Kasrin, Regeb ve Thala'ta başta olmak üzere kanlı biçimde bastırıldı.

        10 Ocak: BinAli ''kukuletalı eşkıyaların terör eylemlerini'' kınadı.

        12 Ocak: Ülke geneline yayılan gösterilerde birçok kişi öldü. Tunus Komünist İşçi Partisi lideri Hamma Hammami gözaltına alındı, 14'ünde serbest kaldı.

        Gece sokağa çıkma yasağına rağmen başkent Tunus banliyölerinde kanlı çatışmalar son bulmadı.

        13 Ocak:Tunus'un güneyindeki turistik Hammamet bölgesinde yıkım ve yağmalama olayları meydana geldi.

        Fransa, durumdan endişe ettiğini belirtirken, Bin Ali, görev süresinin dolacağı 2014'te bir daha aday olmamayı garanti etti ve göstericilere ateş açılmasına son verilmesi talimatı verdi.

        Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, olayların başından itibaren 66 kişinin öldüğünü duyurdu.

        14 Ocak: Binlerce gösterici ''Bin Ali dışarı'' çığlıklarıyla başkent ve taşrada toplandı.

        Akşam üstü saatlerinde Başbakan Muhammed Gannuşi televizyondan ülkeyi terk eden Bin Ali'nin yerine başkanlığı vekaleten devraldığını ilan etti. Gece yağmalama olayları görülürken başlıca hedef Bin Ali ile dünürü Trabelsi ailesine ait mülklerdi. Adının açıklanmasını istemeyen Fransız diplomat sivillere yönelik şiddet olaylarına Bin Ali yandaşlarının katıldığını söyledi.

        15 Ocak: Başkentin merkezi polis ve ordu araçlarıyla çevrelendi.

        Bin Ali iktidardan tamamen uzaklaştırıldı.Anayasa Konseyi Meclis Başkanı Fuad Mebaza'yı vekaleten devlet başkanı atadı. Başbakan MuhammedGannuşi, ulusal birlik hükümetini kurmakla görevlendirildi. Kapalı tutulan havaalanları açıldı, yıllardır Londra'da sürgünde yaşayan İslamcı lider RaşidGannuşi, dönüş hazırlığında olduğunu söyledi.

        Fransa'da yaşayan binlerce Tunuslu, BinAli'nin devrilmesini kutladı. Fransa, Tunus halkıyla dayanışma içinde olduğunu duyurdu.

        16 Ocak: Ordu, başkent Tunus'un stratejik noktalarında duruyor. Cuma günü yaralanan Fransız foto muhabiri sabah hayatını kaybetti. 2 ay içinde ülkeyi seçime götürecek hükümeti kurmak için ilk toplantının yapılması bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ