Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Seçimlerden sonra istifa edecek

        Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, bir genel seçimin düzenlenmesini sağladıktan sonra 2012 ocak ayına kadar istifa edeceğini, kime devredeceğini bilmeden görevi bırakmayı reddettiğini bildirdi.

        Salih'in basın danışmanı Ahmed el Sufi'nin duyurduğu açıklamaya göre, Devlet Başkanı iktidarı seçimlerle ve demokratik kurumların kurulmasıyla, yıl sonuna ya da 2012 ocak ayına kadar devredecek.

        El Sufi, "Ali Abdullah Salih, iktidar arayışında değil. Salih kime devredeceğini bilmeden ayrılmayacak" dedi.

        Ahmed El Sufi, daha önce Devlet Başkanı Salih'in yıl sonuna kadar iktidarı "anayasal" devir çerçevesinde bırakmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

        Salih'in Yemenli yetkililere, komutanlara ve aşiret liderlerine, dün gece yaptığı görüşmede niyetini bildirdiği ve ayrıca iktidarı hiçbir zaman orduya devretmeme sözü verdiği belirtilmişti.

        MUHALEFET SALİH'İN ÖNERİSİNİ REDDETTİ

        Muhalefetin daha önce yaptığı yıl sonuna kadar istifa etmesi çağrısını kabul etmeyen Salih'in son teklifi ise muhalefet koalisyonu tarafından reddedildi.

        Önde gelen muhalif grupları şemsiye altında toplayan koalisyonun sözcüsü, Salih'in seçimden sonra görevi bırakma teklifini reddettiklerini ancak ilerleyen saatlerde tutumlarını daha kesin olarak belirleyeceklerini açıkladı.

        "DARBE GİRİŞİMİ ÜLKEYİ İÇ SAVAŞA SÜRÜKLEYEBİLİR"

        Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, darbe girişiminin ülkeyi iç savaşa sürekleyebileceği uyarısında bulundu. Salih, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "İktidara gelmek için yapılacak her türlü darbe girişimi ülkeyi iç savaşa sürükleyebilir" diyerek, ordudaki bölünmelerin ülke geneline zarar verebileceğini söyledi. Başkanlık ettiği Ulusal Savunma Konseyi'nin toplantısında konuşma yapan Salih, komutanlardan ülkenin güvenliğini ve istikrarını korumalarını istedi. "Saf değiştiren subaylar ve diplomatlar kuru yapraklar gibi düşüyor" diyen Salih, bu kişilerin doğru yolu seçmeleri için çok geç olmadığını da ifade etti.

        DEVLET BAŞKANI SALİH'İN GÖREVİNİ BIRAKACAĞINI AÇIKLAMASI PROTESTOCULARI COŞTURDU

        Yemen'de 32 yıllık devlet başkanlığı koltuğunda oturan Ali Abdullah Salih'in yıl sonunda görevi bırakmaya hazır olduğu yönündeki açıklaması, 1,5 aydır Sana Devlet Üniversitesi önünde toplanan protestocular arasında sevinçle karşılandı.

        Bazı üst düzey komutanların ve diplomatların dün Salih'ten desteğini çekmesi ve protestocuların yanında olduğunu açıklamasıyla yükselen sevinç gösterileri Salih'in sözcüsü Ahmed El Sufi'nin, ''Devlet Başkanı Salih yıl sonunda görevi bırakmaya hazır'' açıklamasıyla zirveye çıktı.

        Devlet Üniversitesi önünde toplanan Salih karşıtlarına destek olmak için gelen bazı komutanlar ve aşiret liderleri, protestocuların yoğun tezahüratıyla karşılandı. Protestocular tarafından atılan ''ordu Yemen'i inşa edecek'' ve ''tek Yemen, güçlü Yemen'' sloganları dikkati çekti.

        Bu arada, üniversite kapısı önündeki meydanda rutin hale gelen ''cenaze namazlarına'' bugün de devam edildi. Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazına on binlerce kişi katıldı. Namaz sonrası ''şehitler ölmedi, ardında devrim başlattı'' sloganları meydanda coşkuyla atıldı.

        ASKERLER ARASINDA ÇATIŞMA : 2 ÖLÜ

        Öte yandan ordu ve muhafız alayı askerleri arasında çıkan çatışmada 2 asker öldü.

        Görgü tanıkları, çatışmanın dün akşam, muhafız askerlerinin, Mukalla bölgesindeki devlet başkanlığı sarayı çevresinde kontrolü sağlayan askerlerin yerini almaya çalıştıkları sırada çıktığını belirtti.

        Biri muhafız askeri olmak üzere iki askerin öldüğü, 3 askerin yaralandığı bildirildi.

        Yemen'de ocak sonundaki halk ayaklanmasından bu yana ilk kez askerler arasında çatışma çıktı.

        32 yıllık Salih iktidarına karşı düzenlenen gösterilerde son olarak cuma günü, Sana'da keskin nişancıların açtığı ateşte 52 muhalif öldürülmüştü. Bunun üzerine aralarında generallerin de bulunduğu bazı subaylar ile büyükelçiler ve bazı aşiretler Salih'ten desteğini çekmişti. Salih'in sözcüsü, devlet başkanının yıl sonuna kadar iktidarı "anayasal" devir çerçevesinde bırakmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

        YEMEN'İN PAKİSTAN, KATAR, UMMAN VE İSPANYA'DAKİ BÜYÜKELÇİLERİ DE MUHALİFLERİN SAFLARINA KATILDI

        Büyükelçiler, Gulf News gazetesinde yayımlanan açıklamalarında, Yemen'deki gençlere ve taleplerine tam destek verdiklerini belirtti. Gazete, Yemen'in Dubai'deki konsolosunun da muhaliflerin safına geçtiğini yazdı.

        Bazıları yüksek rütbeli onlarca subay ile Yemen'in Suudi Arabistan, Kuveyt, Fransa, Belçika, İsviçre, Almanya, İngiltere, Mısır'daki ve Arap Birliği nezdindeki büyükelçileri ile Frankfurt Konsolosu muhaliflerin safına geçmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ