Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Umudun adı Minhaj bebek!

        Somalili 7 aylık Minhaj Gedi Ferah bebek 10 gün önce ailesi tarafından Kenya’daki yardım kampına getirildi. Kamptaki doktorlar ve ailesi Somali’den Kenya’ya ulaştırılana kadar çok kötü beslenmiş olanMinhaj bebeğin açlıktan öleceğinden endişeliydi.

        Doğu Afrika’daki açlığı dünyaya duyurmaya çalışan Reuters ve Associated Press gibi uluslararası haber ajansları, ölümün pençesindeki Minhaj bebeğin kıtlığın belgesi niteliğinde fotoğraflarını abonelerine servis etti. Minhaj bebeğin açlıktan bitkin düşmüş halde ağlarken çekilen fotoğrafları yüzlerce gazete tarafından Afrika’daki açlığın sembolü olarak yayımlandı. Ancak Somalili bebek 10 gün gibi kısa bir sürede tümdünyayı şaşırtacak şekilde toparlanmayı başardı. Kampa getirildiğinde yaklaşık olarak 3 kilogram ağırlığında olan Minhaj bölgedeki hastanede yapılan son ölçüme göre 3 kilogram 800 gram ağırlığa ulaştı. Doktor John Kiogora, Minhaj’ın hâlâ olması gereken ağırlıkta olmadığını ama hayati tehlikeyi atlattığını ve durumunun günden güne iyiye gitmeye devam ettiğini söylüyor. Minhaj bebeğin hayata tutunması annesi Asya Dagani kadar çocukları açlıkla mücadele eden diğer Afrikalı anneleri de sevindirdi.

        90 GÜNDE 29BİN ÇOCUK ÖLDÜ

        Son 90 günde 29 bin çocuğun açlıktan öldüğü Afrika’da kamplardaki yardım kuyruklarında bekleyen annelerin en büyük hayali kendi çocuklarının da Minhaj gibi toparlanıp oyun oynamaya başlaması.

        İLAÇ DA YOK

        Somali’nin başkenti Mogadişu’da sadece gıda değil ilaç kıtlığı da yaşanıyor. 70 yaşındaki Ibrahim Kasım (solda) ayağından rahatsız olmasına rağmen tedavi olacak hastane bulamıyor. Bu arada Avrupa Birliği Afrika’daki kıtlıkla mücadeleye 175 milyon Euro yardımda bulunacağını açıkladı.

        EL ŞABAB’TAN GENÇLERE GEÇİT YOK

        Somali’deki El Kaide bağlantılı terör örgütü El Şabab başkent Mogadişu’dan çekilmesine rağmen ülkenin açlıkla mücadele eden diğer bölgelerinde halka eziyet etmeye devam ediyor. El Şabab militanları açlıkla mücadele eden yetişkinlerin çevredeki yardım kamplarına sığınmasına izin vermiyor. Militanların baskısı yüzünden sadece kadınlar, çocuklar ve yaşlılar yardım için kamplara gidebiliyor. Bu da aç ve hasta haldeki birçok yetişkinin ölümüne neden oluyor. Kamplara sığınanlardan sadece yüzde 2’sinin yetişkin olduğu söyleniyor.

        BAĞIŞ’TAN AFRİKA’YA YARDIM ATAĞI

        Avrupa Birliği Bakanlığı, Somali ve Afrika’nın diğer ülkelerinde açlıkla karşı karşıya olanlar için Bakanlık içinde yardım kampanyası başlattı. AB Bakanı Egemen Bağış, bu amaçla bakanlık personeline bir mesaj gönderdi. Somali başta olmak üzere Afrika Boynuzu’ndaki kardeş halkların büyük bir açlık ve sefaletle yüzleştiğine dikkat çeken Bakan Bağış, son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşayan bölgede yaklaşık 40 milyon insanın kronik açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktardı. Bağış, “Tarih boyunca yardımlaşma ve paylaşma geleneğini yaşatmakla övünmüş bir millet olarak Afrika’daki kardeşlerimizin dramına kayıtsız kalmadığımızı, bilhassa ramazan ayının da rahmet ve bereketli atmosferinde bir kez daha göstermiş bulunuyoruz” dedi.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ