Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Utanç duvarının kurbanları anıldı

        Eski Berlin Duvarının yapılmaya başlanmasının 50. yılı vesilesiyle, duvarın üzerinden Doğu'dan Batı'ya geçmeye çalışırken sınır muhfızları tarafından vurularak öldürülen insanlar için başkent Berlin'de merkezi bir anma töreni düzenlendi.

        Bernauer Strasse sokakğındaki anma anıtının olduğu yerde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Christian Wulff, duvarın yapılışındaki haksızlığın, kendileri için özgürlük, demokrasi ve vatandaşlık hakları uğruna mücadele edenlerin unutulmaması konusunda bir uyarı niteliğinde olduğunu belirterek, aynı zamanda böyle haksızlıkların tekrarlanmasına izin verilmemesi gerektiğinin de bir göstergesi olduğunu söyledi.

        Almanya'da günümüzde de daha fazla değişiklik ve gerçek özgürlüğe ihtiyaç olduğunu ifade eden Wulff, bu değişikliklere, göçmenlerin topluma daha iyi uyum sağlamasının gerçekleştirilmesi ve toplumda herkese daha fazla gelişme imkanı yaratılmasının da dahil olduğunu vurguladı.

        Berlin Duvarında vurularak öldürülen insanların yanı sıra eski Doğu Almanya'da (DDR) baskı içinde yaşamak zorunda kalan insanları da andığını belirten Wulff, ''Ancak şu bir kez daha ortaya çıktı; sonuçta özgürlük yenilmez. Hiç bir duvar sürekli olarak özgürlük isteğine karşı koyamaz'' dedi.

        Wulff, anma törenine katılan duvar kurbanlarının yakınlarından da, DDR döneminde yapılan tüm haksızlıkların izlenememiş olmasından dolayı da anlayış göstermesini istedi.

        ANGELA MERKEL:"ÇEKTİĞİM ACILARI HİÇ BİR ZAMAN UNUTMADIM"

        Başbakan Angela Merkel de, milyonlarca insanın acılar yaşamasına neden olan Berlin Duvarının hiç bir zaman unutulmaması gerektiğini belirterek, yaşanan bu acıların, kendilerini hem Almanya'da, hem de dünya çapında özgürlük, demokrasi ve vatandaşlık hakları için mücadele etmeye teşvik ettiğini söyledi.

        Kendisinin de 7 yaşındayken Berlin Duvarının yapılışı sırasında çektiği acıları hiç bir zaman unutmadığını, akrabalarından ayrılmak zorunda kaldığını ifade eden Merkel, bu nedenle duvarın yıkılışına da milyonlarca insanla birlikte sevindiğini ve kendi davranışlarını her zaman bu anıların yönlendireceğini kaydetti.

        Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit da konuşmasında, Berlin'in bölünmüşlüğünün ortadan kaldırılmasına özellikle Doğu Almanya'da yaşayan insanların büyük katkı sağlamış olduğunu belirterek, eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un bu konudaki çabalarını da takdir etti.

        Konuşmaların ardından topluca dua edildi. Aralarında Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert'in de bulunduğu davetliler anma anıtının önüne çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Anma töreni Alman Milli Marşının okunmasıyla sona erdi.

        Berlin yakınlarındaki Potsdam kentinde dün düzenlenen bir anma törenine de Brandenburg Eyaleti Başbakanı Matthias Platzeck'in yanı sıra eski Almanya Dışişleri Bakanı Hans-Dietrich Genscher katılmıştı.

        Almanya İçişleri Bakanlığının talimatıyla, 10 yıldan sonra ilk kez resmi binaların üzerindeki bayraklar da kurbanları anmak amacıyla yarıya indirildi.

        Berlin Duvarı 13 Ağustos 1961 tarihinde yapılmaya başlanmış ve kısa sürede tamamlanmış, iki Almanya'nın birleşmesinden sonra da 9 Kasım 1989 tarihinde yıkılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ