Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Acının kampına girdik! GALERİ

        Ölümün ve acının yıllardır eksik olmadığı Doğu Afrika ülkesi Somali, son 50 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor. 12 milyon kişi zor günler geçiriyor. Kuraklığın ardından başlayan açlık ve susuzluk, milyonlarca Somali vatandaşını ülkeden göç etmeye zorladı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülke Somali’ye yardım göndermeye başlasa da durum onlar için gittikçe zorlaştı. Son 3 ayda 5 yaşın altında 30 bine yakın çocuk hayatını kaybetti. Ölümlerin artmasıyla yaklaşık iki ay önce, Somali’den Kenya’ya doğru müthiş bir göç başladı. Son bir ayda sayıları 100 bini aşan mülteciler, Kenya’nın Garissa Eyaleti’nde kurulan dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dadaab’a ulaştı. Sınıra 80 kilometre mesafede bulunan Kenya’daki kampa ulaşmak için Somalililer günlerce yürümek zorunda kalırken, bazıları yollarda ailesini kaybetti. Somali’den yaşanan büyük göç öncesi nüfusu 380 bin olan kampta kalanların sayısı 500 bini aştı. Bu sayıya her gün yaklaşık 1500 kişi daha ekleniyor.

        BİR DAMLA SU VE BİR DİLİM EKMEK

        Habertürk muhabiri Ozan Köse’nin önceki gün ulaştığı ve çaresiz Afrikalıları görüntülediği kampta tamanlamıyla bir insanlık dramı yaşanıyor. En büyük perişanlığı yaşayan ise çocuklar. Zayıflıktan kemikleri sayılır hale gelen çaresiz çocuklar, tel örgülerin ardından avuçlarını açarak yemek ve su dileniyor. Kimi bir damla su, kimi bir damla süt peşinde. Kimi bir parça ekmeği kemiriyor. Karnını doyuranlar ise oyun oynama peşinde. Çünkü onlar daha çocuk. Zayıflıktan bir deri bir kemik kalanların ise hiç şansı yok. Böyle giderse yavaş yavaş ölüme yaklaşacaklar. Küçük olsun büyük olsun, hepsinin gözünde çaresizlik okunuyor. Habertürk’ün objektiflerine yansıyan da işte bu çaresizliğin fotoğrafları.

        Dünyanın en büyük mülteci kampında günde en az 10 kişi hayatını kaybediyor Kenya’da kurulan ve Somali sınırına 80 kilometremesafedeki “Dadaab Mülteci Kampı”, dünyanın en büyük mülteci kampı olarak adlandırılıyor. Başkent Nairobi’ye 370 kilometre mesafede ve 11 saatlik bir yolda bulunuyor. Yaklaşık 25 yıl önce kurulan kamp, 3 bölümden oluşuyor. Şu anda 10 kilometrekarelik bir alana yayılan kamp, tamamen Birleşmiş Milletler’in kontrolünde. Kampta en fazla Somali vatandaşı bulunuyor. Somali’de yaşanan göçten önce 380 bin nüfusa sahip olan kampın şu andaki nüfusunun 500 bini aştığı sanılıyor. Günde yaklaşık 1500 kişi daha kampın nüfusuna ekleniyor. Somali, Etiyopya, Uganda, Kongo gibi Afrika ülkelerinin yanı sıra Kenyalılar da bulunuyor. Kampın kapasitesi 100-120 bin kişi. Prefabrik ve çadırlardan kurulu kampta 4 tane hastane var. Ancak doktor yetersiz. Her türlü ihtiyaç için kişi başı günlük bir bidon su veriliyor. Büyük bir gettoya dönüşen kampta kimse çalışmıyor. Çevresi çölle çevrili. Her gün en az 10 kişinin öldüğü söyleniyor. Ama resmi olarak rakamaçıklanmıyor. Çünkü ölümbu kampta çok sıradan...

        Türkiye’den giden doktorlar Somali’de

        Kampa yardım sağlayan kuruluşlardan “Kimse Yok Mu Derneği”nin Genel Başkanı Ünal Öztürk, “İlk etapta gıda yardımı, beraberinde içecek ve su yardımı yapıyoruz. Devamında da sağlık noktasında yardımcı olmak gerekiyor. Ayrıca Mogadişu’ya gönüllü doktorlarımızı gönderdik. Onlar da oradaki çalışmalarına başladılar” dedi.

        6 MOBİL HASTANE GÖNDERİLECEK

        Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Samsun’da, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Somali’ye sağlık hizmeti götürmek için ciddi bir hazırlık içerisine girdiklerini belirterek, “İlk etapta Somali’ye 6 mobil hastane götürülecek” dedi.

        Kuraklığın izlerinde 11 saat gittik cipi görenler yardım istiyorlardı...

        Ozan Köse’nin içinde bulunduğu ekip de, Kenya’nın başkenti Nairobi’den kampa gitmek için yaklaşık 11 saatlik bir yol kat etti. İşte Ozan Köse’nin izlenimleri: “Nairobi’den kampa gitmek için çölde genellikle kumların üzerinde ilerlerken, yol üzerinde gördüğümüz çok sayıda telef olmuş hayvan ve kurumuş ağaçlar da kuraklığın izlerini hissettiriyordu. Zorlu yolculukta cipin iki lastiği patladı. İnsanlar cipimizi gördüğü zaman önümüze atlayıp yardım istiyorlardı. Bizi durduran insanlara su ve bisküvi dağıttık. Kampa vardıktan 10 dakika sonra, Somali’den yeni geldiğini öğrendiğimiz bir grupla karşılaştık. Yaklaşık 100 kişilik bu grup açlık ve susuzluktan bitap düşmüştü. Kampa yeni gelen aileler 10 günden beri yolda olduklarını, aç ve susuz günlerce yürüdüklerini, ayrıca çocuklarının rahatsızlanmasıyla çok zor günler geçirdiklerini anlattı.”

        8 milyonluk ‘Acıların ülkesi Somali’nin dramı bitmiyor

        Doğu Afrika ülkesi Somali, “Afrika boynuzu” denilen coğrafi bölgede yer alır. Başkenti Mogadişu’dur. 1991’deki Somali İç Savaşı’ndan bu yana devletin çoğu bölgesindemerkezi bir hükümet kontrolü yoktur. Uluslararası olarak tanınmış Federal Geçiş Hükümeti, ülkenin sadece küçük bir parçasını yönetmektedir. Somali, dünyadaki en fakir ve güvenlikten yoksun ülkelerden biridir. 1991’den sonra başlayan iç savaş nedeniyle ülkeye Birleşmiş Milletler tarafından asker gönderilmiştir.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ