Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Wikileaks'in suçladığı Leigh kendini savundu

        Wikileaks internet sitesince ABD'ye ait gizli diplomatik yazışmaların redakte edilmemiş halinin açığa çıkmasından sorumlu tuttuğu İngiliz Guardian gazetesinin araştırmacı habercisi David Leigh, kendini savundu.

        Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Leigh, Wikileaks tarafından kendisi hakkında ortaya atılan iddiları ''vakti boşa harcayan saçmalık'' olarak niteledi.

        Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın 2010 yılının Temmuz ayında ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarına erişebilmesine imkan sağlamak için kendisine bir şifre verdiğini belirten Leigh, Assange'ın buna karşın kendisine, erişimi sağladığı internet sayfasının birkaç saat içinde kapanacağı konusunda güvence verdiğini kaydetti.

        Wikileaks'in, bu yıl içinde kendi kitabında erişim şifresini ifşa etmekle suçladığı Leigh, ''Kitabımızda çok sonra yayımladığımız şey eskimiş ve zararsızdı. Dosyanın bulunduğu erişim adresini açıklamadık. Her halükarda Assange bu internet sayfasının artık mevcut olmadığını söylemişti. Ben bir kişinin, Wikileaks'te çalışan veya eskiden Wikileaks'te çalışmış birisi sayfanın nerede bulunduğunu ve dosyanın adının ne olduğunu söylemeden bu sayfayı nasıl bulabileceğini anlamadım'' diye konuştu.

        Guardian gazetesinde konuya ilişkin yayımlanan bir haberde de belgelerin ham halinin zaten internette dolaştığı belirtildi.

        Öte yandan bir çok twitter kullanıcısı, redakte edilmemiş belgelerin kopyalarına sahip olduklarını öne sürdü.

        Ancak AP'nin haberinde internette dolaştığı söylenen belgelerin orijinal olup olmadığının henüz doğrulanmadığı kaydedildi.

        Leigh'in açıklamalarının ardından Wikileaks'in twitter sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yapılan açıklamada Leigh'in geçmişte söylediği sözlerden birinin yalan olduğu ve ''sürekli yalanlarının'' birbirini takip edeceği iddia edildi.

        Wikileaks'in açıklamasında ayrıca siteyi takip eden 1 milyon kadar kişiden, daha sonra şifresinin verileceği söylenen kodlanmış geniş bir dosyayı internetten indirmeleri istendi. Açıklamada daha sonra ABD'ye ait diplomatik yazışmaların redakte edilmemiş halinin yayınlanacağı tehdidinde bulunuldu.

        Wikileaks'ten bugün erken saatlerde yapılan 1600 kelimelik açıklamada, bir güvenlik açığı nedeniyle ABD'ye ait gizli diplomatik yazışmaların redakte edilmemiş halinin korunmasız kalarak açığa çıktığı duyurulmuş ve Guardian gazetesinin araştırmacı habercisi David Leigh, bu yıl içinde yayımladığı bir kitapta internetteki dosyaların okunmasını sağlayan şifreyi ifşa ederek güvenlik açığına neden olmaktan suçlanmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ