Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Bazı etkin ABD'liler Kaddafi'ye akıl verdi"

        El Cezire'nin ele geçirdiği gizli dosyalarda, bazı etkili Amerikalıların, Libya'da ayaklanmanın başlamasından bu yana Libya lideri Muammer Kaddafi'ye tavsiyelerde bulunduğuna işaret eden bilgiler bulunduğu öne sürüldü.

        El Cezire'nin haber yapımcısı Cemal El Şeyyal, muhaliflerin ele geçirmesinin ardından Libya istihbarat kurumunun başkent Trablus'taki merkezine girme imkanı bulduğunu, ortaya saçılan dosyalar arasında, Amerikalı yetkililerin Kaddafi'ye tavsiyelerde bulunduğunu gösteren gizli dosyalar elde ettiğini anlattı.

        El Şeyyal, istihbarat merkezine yaptığı ziyaretin ardından, karargahta "Lockerbie" ya da "IRA"ya (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) ait dosyalar aradığını, ancak çevrenin çok dağınık olduğunu belirtti.

        Muhalif muhafızlarının, kendisini istihbarat kurumunun Kaddafi rejiminin en korkulan kişilerinden olan başkanı Abdullah El Sinnusi'nin bürosuna götürdüğünü, Elsinnusi'nin masasında onlarca "çok gizli" yazılı belge gördüğünü aktaran El Şeyyal, Lübnan'daki Şii Emel hareketinin 30 yıldan uzun süre önce Libya'da kaybolan kurucusu "Musa El Sadr" yazılı bir dosya bulduğunu, ancak yanındaki muhafızın dosyayı almasına mani olduğunu söyledi.

        Ancak bazı belgeleri almayı başarabildiğini ifade eden El Şeyyal, bunların arasında, Amerikan karşıtı söylemlerine rağmen Kaddafi rejiminin ABD'deki bazı etkin isimlerle doğrudan iletişime geçtiğine işaret eden belgeler bulunduğunu kaydetti.

        El Şeyyal, belgelere göre, Libyalı yetkililer Ebubekir El Zleytni ve Muhammed Ahmed İsmail'in 2 Ağustos 2011'de ABD'nin eski Başkanı George W. Bush döneminin Dışişleri Bakan Yardımcısı David Welch ile Mısır'ın başkenti Kahire'deki bir otelde görüştüğünü belirtti.

        Şu anda Ortadoğu'da ihaleleri bulunan çokuluslu Amerikan şirketi Bechtel için çalışan Welch, 2008 yılında ABD ile Libya arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden tesisine ilişkin anlaşmanın mimarıydı.

        Söz konusu görüşmede Welch'in Kaddafi'nin heyetine propaganda savaşının nasıl kazanılacağına ilişkin tavsiyelerde bulunduğu iddia edildi.

        El Şeyyar, belgelerde etkili Amerikalı yetkilinin Kaddafi'ye ABD ve NATO'yu nasıl yeneceği konusunda önerilerde bulunduğunun da yer aldığını ifade etti.

        Görüşmenin kaydını içeren belgede, "El Kaide ya da herhangi diğer aşırı dinci terör örgütüyle ilgili bilginin Amerikan yönetimine verilmesi, ancak bunun sadece istihbarat kurumları ya da İsrail, Mısır, Fas ve Ürdün aracılığıyla olması gerekir. ABD bunları dikkate alacaktır" denildiği bildirildi.

        Belgelerde, Welch'in ayrıca Kaddafi rejimine Suriye'deki mevcut karmaşadan faydalanmasını salık verdiği de belirtildi.

        El Şeyyar, "Suriye'deki durumdan, özellikle Washington'ın çifte standart güden politikasıyla ilgili olarak faydalanmak... Suriyeliler hiçbir zaman sizin dostunuz olmadı, Batı'ya sıkıntı vermek için buradaki durumdan istifade etmekle hiçbir şey kaybetmezsiniz" ifadelerinin de belgede yer aldığını söyledi.

        Kaddafi Suriye üzerinden propaganda kampanyası yapmaya cesaretlendirilmesinin yanı sıra Welsh'in Katar'la ilgili olarak olumsuz sözler sarf ettiği, Doha'nın girişimlerinin gözleri Bahreyn'deki olaylardan başka yöne çekmek için yapılmış hareketler olduğunu söylediği kaydedildi.

        Welch'in, Libya sorununa çözüm olarak, Beyaz Saray'ın "Kaddafi'nin mutlaka iktidardan gitmesi" açıklamasının aksine "Kaddafi'nin gitmesi gerektiği ama tüm yetkilerini bırakma zorunluluğu bulunmadığı"nı da gündeme getirdiği bildirildi.

        Görüşmenin sonunda Welch'in "Her şeyi Amerikan yönetimine, Kongre'ye ve diğer etkili şahsiyetlere iletme" sözü verdiği belirtildi.

        Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcü Welch'in hükümetle bağlantısı bulunmayan bir kişi olduğunu, Amerikan hükümetinden hiçbir mesaj götürmediğini bildirirken, Welch El Cezire'nin haberler ilgili yorum yapması isteğine karşılık vermedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ