Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya israil, mavi marmara, yiğit bulut, davutoğlu, yiğit bulut'un davutoğlu açıklamaları yorumu, ortadoğu'daki durum, one minute, 2. one minute, ikinci bir one minute, ikinci bir one minute çıkışı

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER SERVİSİ

        HABERTÜRK TV Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut, Davutoğlu'nun açıklamalarına istinaden gelişmeleri ve süreci şöyle okudu:

        "Bu açıklamaları değerlendirirken Türkiye'nin son dönemde değişen Kıbrıs politikasını da iyi okumak gerekiyor. Hatırlarsanız, bugüne kadar Kıbrıs tek, birleşik ve AB adı bayrağı altında yola devam etsin diyen Türkiye Başbakanı'nın son seyahati ile birlikte Kıbrıs da politikasını değiştirmiş, Başbakan'ın çok sert söylemlerine hepimiz sahit olmuştuk. Şimdi Davutoğlu'nun da açıklamaları buna eklenince, işin özellikle Akdeniz kısmı ile ilgili kısmına Türkiye'nin yeni Akdeniz doktrini diyebiliriz. Şimdiye Türkiye Akdeniz üzerinde bir hegomanya kullanmadı, Akdeniz'in aslında bir Türk denizi olmadığı, bunun politikasını yansıtarak dünya ile paylaşmaya çalıştı, İsrail rahatetsin, özellikle kendini sıkışmıssın hissetmesin diye. Ama özellikle Kıbrıs ve değişen Akdeniz politikasını üst üste koyunca bunlara Türkiye'nin yeni Akdeniz doktrini diyebiliriz.

        İkincisi, bu aslında bir "one minute" çıkışı. Daha doğrusu "one minute" çıkışının eyleme dönüşmüş hali de denebilir.

        Bu yaptırımlar çok önemli. Altını çizmek gerekiyor. Türkiye'nin İsrail ile F4 uçaklarının, M60 tanklarının modernizasyonu gibi, çok önemli askeri anlaşmaları var. Bütün bunlar üzerinde gizli bir çalışma yapılıyordu uzun süreden beri. Ve çok kısa bir süre önce bu çalışma bitti. İsrail'den alınan, özellikle F4 uçaklarını uçuran elektronik parçaların tümü ASELSAN ve diğer Türk şirketlerinden tedarik edilip, yerine takıldı. Yine aynı şekilde, İsrail'den aldığımız 10 heron uçağımız var, 6'sı bozuk. Bunu da kamuoyu ilk defa öğreniyor. İlk defa söylüyorum. Türkiye kendi imkanları ile 185 insansız hava aracı üretti. Ve onların yerine bunlar konuldu. Yani bu açıklama sadece diplomatik değil. İlk önce askeri alt yapısı sağlandı. Tüm bu değişiklikler yapılıp, parçalar değiştirildikten sonra askeri anlaşmalar askıya alındı.

        Üçüncü kısmı ise çok önemli bir cümle, İlk söylediğim Kıbrıs kısmı ile ilgili. Türkiye, Kıbrıs, Doğu Akdeniz'deki en uzun sahile sahip ülke olarak bundan sonra her türlü hakkını kullanacaktır dedi. Bu Türk gemilerinin güvende seyahat etmesi ve özellikle tanınmayan abluka altındaki yerlere Türk fırkrateynleri eşliğinde gitmesi anlamana geliyor. Bugüne kadar sivil Türk gemileri, tanımadığı abluka bölgelerine gidiyordu, artık isterse bunlara TSK'ya bağlı silahlı fırkrateylerin eşlik edeceğini söyledi. Akdeniz'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin kesin bir üstünlüğü var, bu üstünlüğü kullanarak da İsrail gemilerinin durdurulması anlamı da geliyor.

        Ve en önemlisi, uzun süredir Türkiye-İsrail arasında gerilen ilişkiler artık 2. katip seviyesine indi. Yani bundan sonra artık büyükelçi yok. bugünden itibaren Türkiye-İsrail arasındaki ticari ve diğer tüm anlaşmaların ialerlemesi mümkün değil. Yani iki ülke arasındaki ilişkiler tamamen budanmış ve bitmiş oldu.

        Son bir nokta... Davutoğlu'nun çok önemli bir cümlesi vardı orada. İsrail, değişen Ortadoğu coğrafyasını ve değişen Ortadoğu gerçeğini anlayamıyor. Bu cümlenin altını tekrar çizmek istiyorum. Bu ne demek, değişen Ortadoğu denkleminde Türkiye'nin güçlenmesi, öne çıkması ve küresel bir hale geldiğini idrak edemiyor, anlayamıyor, anlamlandıramıyor anlamında söyledi. Bu cümlenin altında Ortadoğu'daki gelişmeleri iyi okuyamıyorsunuz, Türkiye'nin geldiği pozisyonu anlayamadınız ve yanlış yoldasınız mesajı da vardı. Bunun da altını çizmek gerkiyor."

        "İsrail halkını hedeflemiyoruz"

        Son bir noktanın daha altını çizen Yiğit Bulut, "Türkiye, Suriye'deki hükümeti veto etti. Türkiye, diğer Arap Baharı yaşanan yerledeki hükümetleri veto etti. Ve bugün ilk defa Davutoğlu ne dedi. İsrail halkını hedeflemiyoruz, İsrail halkıyla dostuz ama hükümeti kabul etmiyoruz, yanlış yapan İsrail hükümetidir. Ve böylece Ortaduğu'daki Türkiye'nin veto ettiği hükümetlere İsrail'in de katılmış olduğunu ekleyelim" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ