Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya israil, israil'den ilk tepki, denizcilik yasaları, israil denizcilik yasalarına saygı bekliyor, mavi marmara raporu

        Türkiye'nin tavrı karşısında olağanüstü toplanan İsrail hükümetinden ilk açıklamalar geldi. Hükümet yetkilileri, Türkiye'yi uluslararası denizcilik yasalarına uyulması için uyardı. Yaşanan ölümler nedeniyle üzgün olunması dışında, herhangi bir özür dilemenin mümkün olmayacağı açıklandı.

        BM raporunu kabul ettiklerini açıklayan yetkililer, ayrıca Türkiye ile ilişkilerin onarılmasını ümit ettiklerini belirtiler.

        İsrail'in tutumu

        İsrail hükümetinin eski güvenlik danışmanı Giora Eiland, cuma günü İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, ülkesinin bu konudaki görüşlerini şu sözlerle aktardı:

        “Eğer özür dilersek, askerlerimizin eyleminin doğru olmadığını kabul etmiş ve olası davaların önünü açmış oluruz. Çünkü bu askerlere karşı dünyanın her yerinden dava açılabilir, hatta kendi hükümetleri bile doğru davranmadıklarını öne sürebiliyor. Bu açıdan bakıldığında İsrail'in her koşulda özür dilememesi yönünde aynı çizgiyi izlememiz gerektiği kanaâtindeyim. Kanımca böyle bir özürün ardında başka talepler de gelebilir.”

        Türkiye'nin B planını devreye sokarak, İsrail ile diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine indirmesi ve askerî ilişkileri askıya almasından kısa bir süre önce ise Giora Eiland şunları söyledi:

        “Bu elbette bizim istediğimiz bir sonuç değil, ancak bu Türklerin aldığı ve bizim engelleyemeyeceğimiz bir karar. Fakat Türklerin üzerimizde baskı kurmasına da izin veremeyiz.” Giora Eiland, belki de gelecekte Türkiye ile ilişkilerin düzelebileceği bir yolun bulanabileceğini dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ