Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İşte Türkiye'nin çekinceleri

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından Mavi Marmara saldırısıyla ilgili kurulan BM Soruşturma Komisyonu Paneli'nde yer alan Türkiye temsilcisi Özdem Sanberk'in çekinceleri yayımlandı.

        Sanberk, BM tarafından yayımlanan raporun ekinde yer alan çekince metninde,raporun "İsrail tarafından Gazze'ye uygulanan ablukanın meşruiyeti meselesi", ‬"Yardım konvoyunun eylemleri"‬, "Genel anlamda deniz ablukaları" ve "Ek: Uygulanabilir uluslararası hukuk ilkeleri" başlıkları altında işlenen hususlarda panelin Başkan ve Başkan Yardımcısıyla mutabık olmadığını kayda geçirdiğini bildirdi.

        Çekince metninde çekincelerinin nedenlerini de sıralayan Sanberk, ablukanın hukuki veçhesine ilişkin olarak Türkiye ve İsrail'in birbirine zıt iki ayrı sav ortaya koyduklarını kaydetti.

        Bu hukuki sorununönceki bir emsalinin bulunmaması, son derece karmaşık bir nitelik taşıması ve yasal çerçevesinin henüz kodifikasyonunun yapılmamış olması ışığında, uluslararası hukuk otoritelerinin bu konu üzerinde bir görüş birliği içinde bulunmaktan uzak olduklarına işaret eden Sanberk, "Buna rağmen, Panel'in Başkanı ve Yardımcısı İsrail ile yandaşlık içine girmişler ve Türkiye tarafından sunulan hukuki savların uluslararası camianın çok geniş bir bölümü tarafından desteklenmesine karşın, diğer tarafın görüşlerini bütünüyle dışlamışlardır. Halbuki, sağduyu ve vicdanın sesi bile ablukanın hukuka aykırı olduğunu dikte etmektedir‬" ifadelerini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ