Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Erdoğan Gazze yolcusu

        Başbakan Erdoğan, 13 ya da 14 Eylül’de Mısır Refah Kapısı’ndan Gazze’ye geçerek burada gövde gösterisi yapmayı planlıyor. Erdoğan’ın, Gazze’den önce gideceği Mısır’da, ünlü Tahrir Meydanı’nda demokrasi mesajları vermesi bekleniyor

        GAZETE HABERTÜRK / BÜLENT AYDEMİR - UMUT TÜTÜNCÜ

        Mavi Marmara saldırısı sonrası Türkiye’nin taleplerine olumlu karşılık vermeyen İsrail’e yönelik 5 maddelik yaptırım planı açıklayan Ankara, Tel Aviv yönetimine karşı ikinci bir adım atmaya hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan, 12 Eylül’de Mısır’a yapacağı ziyaretin hemen ardından Gazze’ye geçerek İsrail ambargosuna dikkat çekmeyi planlıyor. Başbakan Erdoğan’ın, daha önce de 21 Temmuz’da Mısır’a gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret kapsamında Refah Kapısı’ndan Gazze’ye geçmesi ve orada İsrail’in ambargosunun resmen delmesi planlanmıştı. Ancak Mavi Marmara raporunun gecikmesi nedeniyle gezi ertelenmişti.

        MISIR’DAN İZİNLER ALINDI

        Erdoğan’ın 12 Eylül’de Mısır’a gideceğini ve 13 ya da 14 Eylül’de Refah Kapısı’ndan Gazze’ye geçeceğini söyleyen Başbakanlık kaynakları, bu ziyaretin yüzde 50 olasılıkla gerçekleşeceğini belirtti. Mısır makamlarından, Gazze’ye geçiş için gerekli izinlerin alındığı ve Erdoğan’ın Sınır Kapısı’ndan geçtikten sonra ambargo altındaki kentleri ziyaret edeceği de belirtildi.

        TAHRİR’DE KONUŞACAK

        Erdoğan, geçen ayki KKTC gezisinde, Mısır’dan sonra Filistin’e geçme arzusunun olduğunu belirtmiş ancak henüz kesinleşmiş bir tarih olmadığını söylemişti. Erdoğan’ın Mısır’da, Tahrir Meydanı’nda bir konuşma yapması ve demokrasi mesajları vermesi bekleniyor.

        GİDİŞ YOLU TEHLİKELİ

        BAŞBAKAN Erdoğan’ın ertelenen Mısır ziyareti öncesinde İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi, Erdoğan’ın Mısır üzerinden karayolu ile Gazze’ye gelebileceğini ancak bu durumda Mısır’ ın tam kon tro lün de ol ma yan Si na Ya rı ma da sı ’n da El Kai de militanları tarafından saldırıya uğrayabileceğini öne sürmüştü. Erdoğan’ın diğer seçeneği ise Gazze topraklarına helikopter ile gitmek. Ancak bu durumda İsrail hükümetinden izin alınması gerekiyor.

        POSTERLERİ ASILDI

        Gazze halkı dün dükkânlara Erdoğan posterleri astı.

        Dükkânına Erdoğan’ın adını verdi

        Gazzeliler Türkiye’ye ve Erdoğan’a sevgisini işyerlerine astıkları Türk bayrakları ve Başbakan Erdoğan’ın posterleri ile gösteriyorlar. Bazı Filistinlilerin dükkânlarına “Erdoğan” adını vermesi dikkat çekiyor.

        ‘Yeni yardım gemisi savaş çıkarabilir’

        Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Yücer Acer, İsrail’e yönelik yaptırımlar arasında yer alan “seyrüsefer önlemi”nin savaş çıkartabileceğini öne sürdü: Herhangi bir sivil yardım kuruluşu Gazze’ye yardım gemisi gönderirse, Türkiye askeri gemilerle eşlik edecek. Sivil gemilere İsrail müdahale ederse bu kez askeri gemiler meşru müdafaa kapsamında, kendi vatandaşlarını korumak için İsrail saldırılarına yanıt verebilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ