Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çin'de sel felaketi

        Çin'de eylülün başından itibaren 9 ayrı eyalette yoğun yağışların yol açtığı seller sonucu toplam 101 kişinin hayatını kaybettiği veya kaybolduğu bildirildi. Şiddetli yağışlardan en çok olumsuz etkilenen 3 eyalet Shaanxi, Henan ve Sichuan oldu.

        Çin medyasında yer alan haberlerde, son bir haftadır ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletinde etkili olan yağışlar sonucu 14 kişinin öldüğü, 11 kişinin kaybolduğu belirtildi. Eyalette 16 bin 700 hektardan fazla ekili alan zarar görürken, 31 bin ev yıkıldı ve doğrudan ekonomik kaybın ise 6 milyar yuanı (937,5 milyon dolar) bulduğu aktarıldı. Felaketin etkili olduğu bütün eyaletlerdeki toplam bilanço ise 101 ölü ve kayıp olarak açıklandı.

        Sichuan eyaletinde yaşanan afet, 1847 yılından bu yana bölgede oluşan en kötü sel felaketi olarak kayıtlara geçti. 1 milyon 60 bin kişinin tahliye edilmesine sebep olan afetde, 3 milyon kişinin de yaşamını olumsuz etkilediği açıklandı.

        Shaanxi eyaletini vuran son 50 yılın en ağır sel felaketinden dolayı da 71 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bölgede Veyhı nehrine set çekme ve evlerinden tahliye edilenlere yardım çalışmalarına 20 bin kişi katılıyor.

        Çin Savunma Bakanlığı sitesinde yer alan resmi rakamlara gore, Eylül ayında 9 ayrı eyalette yaşanan sel felaketleri sonucu 6.18 milyon insan etkilenirken, 10 bin 200 evin yıkıldığı açıklandı. Yaklaşık 1.5 milyon insanın tahliye edildiği felaketler sonucu 12.5 milyar yuan (yaklaşık 2 milyar dolar) ekonomik kayıp yaşandı.

        Sel felaketinden en çok etkilenen üç eyelet olan Shaanxi, Sichuan ve Henan'da 57 kişi hayatını kaybederken, 29 kişinin de halen kayıp olduğu kaydedildi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ