Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Patladı patlayacak

        İspanya'nın güneydoğusundaki Kanarya Adaları grubuna bağlı El Hierro adasında temmuz ayından bu yana meydana gelen yer sarsıntılarının son günlerde artmasından dolayı adadaki yanardağda volkanik patlama olabileceği şüphesiyle alarm verildi.

        Kanarya Adaları grubu arasında, 268 kilometrelik yüz ölçümü ile en küçüğü olan El Hierro'da 19 Temmuz'dan bu yana 7500 yer sarsıntısının meydana geldiği bildirildi.

        Ulusal Jeoloji Enstitüsü (IGN) verilerine göre, yer sarsıntılarının büyüklüğünün Richter ölçeğiyle 1,6 ila 3,3 arasında olduğu ve bazılarının yerin sadece iki kilometre aşağısında gerçekleştiğinin tespit edildiği belirtildi.

        Adada şimdilik temkinli olma ve uyarı anlamına gelen, sarı alarm verilirken, yanardağ çevresindeki yerleşim yerlerinden 53 kişinin tedbir amaçlı olarak evlerini boşalttığı açıklandı. Yerel yönetim yetkilileri, 53 kişiden 38'inin adanın en büyük kenti olan Valverde'deki yakınlarının yanına gittiğini, 15'inin de okul yurtlarına yerleştirildiğini belirtti. Bölgeden verilen haberlerde, tehlikeli alanda olduğu gerekçesiyle evlerini boşaltabileceklerinin sayısının 300'ü bulabileceği kaydedildi.

        Bu arada Kanarya Adaları acil durum askeri birliğinden 31 askerin, 4 otobüs ve 6 kamyonla El Hierro adasına gönderildiği duyuruldu.

        İspanya'da en son volkanik patlama 1971 yılında, Kanarya Adaları grubundan La Palma adasındaki Teneguia yanardağında görülürken, IGN'nin elinde bulunan verilerde, El Hierro adasında herhangi bir volkanik patlama olayına rastlanmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, El Hierro'da volkanik patlama olma olasılığını yüzde 15 olarak görüyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ