Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır'da savaş gibi gece! GALERİ

        Mısır’da bir kilisenin kundaklanmasını ellerinde Hazreti İsa posterleri taşıyarak protesto eden Hıristiyan Kıptilere askerler müdahale etti. Akşam saatlerinde başlayan silahlı çatışmalarda 24 kişi hayatını kaybederken, 200 kişi yaralandı.

        Bu yıl Ocak ayında başlayıp Hüsnü Mübarek’in 28 yıldır bulunduğu devlet başkanlığı görevinden istifasıyla sonuçlanan sokak protestolarında kaosun eşiğine gelen Mısır dün yine karıştı.

        Tüm dünyada dikkatlerin yeniden Mısır’a dönmesine neden olan olay Başkent Kahire’nin kuzeyindeki Şubra bölgesindeki protestolarla başladı. Yüzlerce Kıpti Hıristiyan, bir kiliseye yapılan saldırıyı kınamak ve bundan sorumlu tuttukları Asvan Valisi Mustafa el Seyid’in görevden alınması için protesto gösterisi yaptı.

        Kıptiler olaysız başlayan protestolarına devlet televizyonu önünde oturma eylemiyle devam etmek istedi.

        Görgü tanıklarının anlattığına göre Hıristiyanlar devlet televizyonu binasının önüne doğru “Halk Mareşal Tantavi’nin devrilmesini istiyor” sloganlarıyla yürümeye başladı.

        TAHRİR’E KADAR YAYILDI

        Mısır’daki askeri cuntayı hedef alan gösteride atılan bu sloganlara bazı Mısırlı Müslümanlar da destek verdi. İddiaya göre; göstericiler devlet televizyonu binası önünde oturma eylemine başladıkları sırada sivil giyimli provokatörlerin silahlı, sopalı saldırılarıyla karşılaştı.

        Bu saldırının hemen ardından da askeri araçlar protestocuların üzerine sürüldü. Çok sayıda gösterici araçların altında kalıp ezilirken ortalık bir anda savaş alanına döndü. Göstericiler de askerlere sopalar ve bıçaklarla saldırmaya başladı. Bazı askerlerin ellerindeki silahları alan protestocuların saldırısıyla olaylar daha da büyüdü. Çok sayıda araç da ateşe verildi. Çatışmalar başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı yakınına kadar uzandı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri yaklaşık 24 kişinin öldüğünü, 200 kişinin de yaralandığını açıkladı.

        Mısır resmi haber ajansı MENA, Hristiyanlar, Müslümanlar ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarla ilgili olarak onlarca kişinin tutuklandığını duyurdu, ancak tutuklananların tam sayısı ya da kimlikleriyle ilgili bilgi vermedi.

        Olayların Hıristiyan-Müslüman çatışmasına dönüşme ihtimali de bulunuyor.

        Nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Kıpti Hıristiyanlar, ordunun Selefileri destekleyerek kendilerine karşı kullandığını öne sürüyor.

        SEÇİM ÖNCESİ PROVOKASYON

        Mısır, 11 Şubat’tan bu yana askeri konsey tarafından yönetiliyor. 28 Kasım günü parlamento seçimlerinin yapılmasıyla demokrasiye geçişin gerçekleşmesi umuluyor. Ancak ülkenin kaosa sürüklenmesi halinde seçimlerin ertelenmesinden endişe ediliyor. Başbakan İsam Şerif dün protestoların ardından yaptığı açıklamada kilise ve ordu yetkilileriyle görüşerek itidal çağrısında bulundu.

        İSKENDERİYE’DE DE OLAY ÇIKTI

        Kahire'deki olaylar kısa sürede Mısır’ın diğer kentlerinde de protesto gösterileri yapılmasına yol açtı. İskenderiye kentinde binlerce Kıpti Hıristiyan sokaklara döküldü. Hıristiyanlar askeri yönetim aleyhinde sloganlar attı, askeri konseyin başındaki Mareşal Hüseyin Tantavi’yi protesto etti.

        AB'den Mısır'a ''Hangi inançtan olursa olsun halkını koru'' çağrısı

        AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır'da dün gece Kıpti Hristiyan protestocularla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda 24 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Kahire yönetimine ''halkını koru'' çağrısında bulundu.

        Ashton, AB dışişleri bakanları toplantısına katılırken basına yaptığı açıklamada, Mısır'ın ''kim olursa olsun, hangi kökenden gelirse gelsin ya da hangi din ve inançtan olursa olsun halkını koruması gerektiğini'' vurguladı.

        AB dışişleri bakanlarının ''dini azınlıkların saldırıya uğraması nedeniyle duyulan endişeyi dile getireceklerini'' belirten Ashton, ifade ve inanç özgürlüklerinin en temel insan hakları arasında olduğunu hatırlattı.

        Ashton, Mısır'ın siyasi ve ekonomik reformlarla Arap Baharı'nı gerçek demokrasiye dönüştürmesi gerektiğini ifade etti.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ