Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünyanın en tehlikeli demiryolu projesi kızdırabilir!

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Hindistan Afganistan'dan İran'a uzanacak 'dünyanın en tehlikeli demiryolunu' yapmayı planlıyor.

        AMAÇ: HİNDİSTAN'I PAKİSTAN BAĞIMLILIĞINDAN KURTARMAK

        Bu demiryolu Afganistan'daki maden zengini bölgeyi İran'ın Arap denizi'ndeki bir limanına bağlayacak. Hindistan bu projeyi Kabil'in Pakistan'a olan bağımlılığını azaltmaya yönelik yeni bir ticaret rotası oluşturmak için geliştiriyor.

        AFGANİSTAN İÇİN İSTANBUL KONFERANSI'NDAN ÖNCE ŞEKİLLENDİ

        The Telegraph'dan Dean Nelson'ın tabiri ile bu 'dünyanın en tehlikeli demiryolu''na yönelik yeni planın detayları İstanbul'da, Amerikan askerlerinin 2014'te çekilmesi perspektifi çerçevesinde, Afganistan'nın güvenliği ve ekonomik kalkınmasını ele alan İstanbul konferansı'nın arifesinde ortaya çıkmış.

        ABD İRAN'IN DENİZLERDE GÜÇLENMESİNDEN HOŞNUT OLMAZ

        Nelson, ABD'nin Hindistan, Pakistan ve Afganistan'ın işbirliği ile yeni bir 'ipek yolu' oluşturmasını, bu ülkeler arasındaki siyasi ilişkileri ve potansiyel ticareti olumsuz etkileyen mevcut şüpheleri ortadan kaldırmaya yönelik ticari bağlar oluşturmasından ötürü desteklemesine karşın, Hindistan'ın bu plandan ABD'nin hoşnut olmayacağını düşündüğünü söylüyor.

        "Çünkü bu plan İran'ın Körfez ülkesi olan Umman'a bakan güney ucunda yer alan Çabahar'daki ana bir limanının gelişmesine yol açarak İran'ın denizdeki gücünü destekleyecek nitelikte."

        ROTA HİNDİSTAN'IN EKONOMİK BÜYÜMESİ İÇİN KRİTİK ÖNEMDE

        Hindistan açısından ise böylesi bir demiryolunun önemi hızla büyümekte olan bir ülke için elzem olan zengin maden yataklarına sorunlu olduğu ülke Pakistan rotasını ortadan kaldırarak ulaşması noktasında ortaya çıkıyor.

        Hindistan'a stratejik üstünlük de sağlıyor

        "Afganistan'daki demir rezervlerinin bulunduğu, 3 trilyon dolarlık bir değere sahip olduğu tahmin edilen maden bölgesi ile oldukça karlı bir ilişki kurma potansiyeli demek. Hindistan'ın büyüyen ekonomisin büyüklüğünün bir kaç katı. Ayrıca bu yol Pakistan rotasını ortadan kaldırarak Afganistan'a uzanan lojistik rota ve yeni bir ticaret açısından da stratejik avantaj sağlıyor ülkeye.

        HİNDİSTAN AFGANİSTAN'A PAKİSTAN ÜZERİNDEN ULAŞMAKTA ZORLANIYOR

        Hindistan ve Pakistan arasındaki diplomatik ilişkilerde son zamanlarda gelişme olmasına karşın, ticaret hala çok sınırlı ve Afganistan'dan yapılan ithalat Pakistan üzerinden Hindistan'ın Wagah sınırına 'yavaş yavaş damlayarak' ulaşıyor. Hindistan'dan Afganistan'a Pakistan üzerinden ihracat ise neredeyse hiç yok."

        Proje hayata geçirildiği takdirde yeni rota Afgan madenlerinin ve ürünlerinin Hindistan'ın Batı kıyısında bulunan Surat, Mumbai ya da Gucarat'taki özel limanlardan gönderilmesine imkan sağlayacak.

        EYLÜL BULUŞMASINDA BU KONUYU GÖRÜŞMÜŞ GÖRÜNÜYORLAR

        Nelson'a göre, projeye yakın kaynaklar Hindistan'ın dış ilişkiler, demiryolu, gemicilik ve ticaret ile ilgili bakanlıklarından bir delegasyonun İran'a gelecek ay plan üzerinde müzakere yapmayı sürdürmek için gideceğini söyledi. Bu projenin Eylül ayında Hindistan başbakanı Manmohan Singh ve İran başkanı Mahmud Ahmedinejad arasında New York'taki buluşmada görüşüldüğü anlaşılıyor diyor Nelson.

        AFGANİSTAN'DA BOL MİKTARDA DEMİR CEVHERİ BULUNMASI İVMEYİ HIZLANDIRDI

        Aslında bu plan 2003 yılından bu yana iki ülke arasında tartışılıyor, bu yönde bir fikir 8 yıldır kafalarda var. Fakat bu planı yeniden canlandıran ve ona bu ivmeyi kazandıran ise geçen bir kaç yıllık süre zarfında Afganistan'da bol miktarda demir cevheri rezervinin ve elde edilmek istenen diğer madenlerin keşfedilmiş olması.

        BÖLGEDEKİ 22 ŞİRKETİN YARISINDAN ÇOĞU HİNDİSTANLI

        Hindistan Afganistan'ın maden cevherleri bakımından son derece zengin olan Bamiyen eyaletindeki demir cevheri madenciliği için anlaşma yapan 22 şirketten yarısından fazlasının menşey ülkesi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ