Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya bayram yeri

        Kazakistan'ın başkenti Astana'da Kurban Bayramı sıfırın altında 15 derece soğuğa rağmen coşkuyla kutlandı.

        Yerel saatle 09.00'da Astana'nın en büyük Camisi Nur Astana'yı dolduran binlerce Kazak Kurban bayramını soğuk ve kara rağmen coşku içinde idrak etti.

        Kazakistan Cumhurbaşkanı NursultanNazarbayev'in de katıldığı Bayram Namazı öncesinde dışarıda alınan geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

        Caminin dışına, avlusuna taşan Kazak vatandaşları adeta soğuğa direndi.

        KurbanBayramı nedeniyle verilen vaazda ise Nurastana Camisi'nin imamı, İslamın barış ve hoşgörü dini olduğuna, herkesin birbirine kenetlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

        KABE'DE BAYRAM NAMAZI KILINDI

        Kurban bayramı namazı, Kabe-i Şerif'te büyük bir kalabalığın katılımıyla kılındı.

        Hac farizasını yerine getiren milyonlarca mümin, bayram namazını tekbir sesleriyle inleyen Kâbe'de kıldı. Her ırktan milyonlarca hacı, bayram namazını huşu içinde kılıp okunan hutbenin ardından hep birlikte ellerini semaya açarak dua etti. Hacılar kılınan namazın ardından coşku ile birbirlerinin bayramını tebrik etti.

        Japonya'da Kurban Bayramı...

        Asya'nın en uzak noktası Japonya'da yaşayan Müslümanlar, başkent Tokyo'da Kurban Bayramını coşkuyla kutladı.

        Türkiye tarafından yaptırılan Tokyo Camisi ve Türk Kültür Merkezi'nde bir araya gelen bu ülkede yaşayan Japon, Türk ve farklı milletlerden her yaşta Müslüman camiyi, caminin sosyal tesislerini ve avlularını doldurdu.

        Bayram namazının öncesinde Kur'an-ı Kerim tilaveti yapılırken, Kurban Bayramı hutbesi 3 dilde yapıldı. Namaz ve hutbenin ardından birçok milletten Müslüman, caminin içerisinde ve dışında farklı dillerde bayramlaşırken güzel görüntüler oluşturdu.

        Namazın ardından caminin külliye ve sosyal tesis kısmında Müslümanlara kavurma ikram edildi.

        Japonya'da kanunlar gereği lisansı olmayan yerlerde kurban kesilemiyor ve bu ülkede genelde Müslümanlar kurbanları başka ülkelere göndererek kestiriyor. Müslüman cemaati özellikle Kurban bayramlarında bu anlamda sıkıntı yaşadıklarını aktarıyor.

        Tokyo Cami

        Japonca, İngilizce ve Türkçe yapılan üç dilde hutbe sistemi Tokyo'da Cuma namazları başta olmak üzere onlarca milletten Müslümanın anlaması için yapılan yıllardır uygulanıyor.

        Japonya'da İslamiyet çok da eski tarihlere dayanmıyor. Uzmanlar, Japonya'ya İslamiyetin Rusya'daki Bolşevik ihtilalinin ardından Orta Asya'da yaşayan Müslümanların bazılarının küçük topluluklar halinde gelerek bu ülkede yayılmaya başladığını belirtiyor.

        Tokyo Camisi, Tokyo'ya göç ederek gelen Türk-Tatar grupları tarafından ilk kez şu anda bulunduğu yerde 1938 senesinde hizmete girmiş. Ancak ilk inşa edilen caminin 1986 senesinde yıkıldığı kaydediliyor.

        Caminin arsasının daha sonra geleneksel Osmanlı-Türk mimarisinde inşa edildiği ve Japonya'nın Türkiye Cumhuriyeti'ne cami yapılması şartıyla hibe ettiği ifade ediliyor.

        Mimari bir şaheser olan Cami Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ve Tokyo Camisi Vakfı tarafından 2000 yılında tekrar inşa edilmiş.

        Caminin inşasında Türkiye'den getirilen ustalar sayesinde sedef kakmalı kapılarından, duvarlarını süsleyen hatlarına kadar Osmanlı kültürünü yansıtan ve Tokyo'daki güzide bir mimari eser olarak dikkati çekiyor.

        Bilim adamlarına göre, Japonya'daki Müslüman sayısının diğer milletlerden olan Müslümanlarla birlikte 300 bin civarında olduğu kaydediliyor.

        Gazze'de bayram namazı

        Gazzeliler, Kurban Bayramı için camileri doldurdu. Gazze'deki yönetimin Başbakanı İsmail Haniye, namazı önce stadyumda kılmak istedi. Ancak yağmurdan dolayı Filistin Camisi'ne geçti.

        Bayram namazını kıldıran Haniye, verdiği hutbede siyasi konulara da değindi. Filistin halkı, Araplar ve tüm Müslümanların bayramını tebrik eden Haniye, ''Bu kutsal günlerde, her şeyin sahibine olan kulluğumuzu yenileyerek bayramı özgürlük bayramı olarak kutluyoruz'' dedi.

        Abluka ve baskılara rağmen Gazze'nin büyük ilerleme kaydettiğini belirten Haniye, Mısır, Tunus ve Libya'daki devrimlere dikkati çekerek, burada tiranlara karşı zafer kazanıldığını, sistemleri deviren bu halkların Filistin ve Kudüs'ü de özgür görmek istediğini ifade etti.

        Aynı zamanda Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını da kutladıklarını belirten Haniye, tüm Filistinli tutuklu ve mahkumlar serbest kalana kadar çalışmaya devam edeceklerine işaret etti.

        Mescidi Aksa'yı da özgür görmek istediklerini söyleyen Haniye, ''Bunun için tüm ulusların çabası gerekiyor. İş, sistemleri, tiranları devirmekle başlıyor, ardından Arap ve tüm Müslümanlar ile birlik ve beraberlik içinde olan yeni hükümetler kurmak ve özgürlüğe giden yolu açmak gerekiyor. Daha sonra zafer ve hürriyet gelecektir'' diye konuştu.

        Haniye, konuşmasında bayramı Gazze'de geçirmek için gelen, aralarında Türklerin de olduğu yabancılar da olduğunu kaydederek, onları görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

        Türk yardım kuruluşlarının faaliyetleri

        Türk yardım kuruluşları, abluka altındaki Gazze'de kurban keserek ihtiyaç sahiplerine dağıtacak. İnsani Yardım Vakfı (İHH) Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya, bayramın ilk günü kasapların ailelerin kurbanlarını kestiğini belirterek, ''Biz kurbanları yarın akşam kesmeye başlayacağız. Ertesi gün de dağıtacağız'' dedi. Kimse Yok Mu Derneği'nin de kurbanları yarın keseceği, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin ise bugün ve yarın kesim yapacağı bildirildi.

        Pakistan'da bayram bir gün sonra başlayacak

        Pakistan Hilal Gözetleme Kurumu, Kurban Bayramının 7 Kasım'da kutlanacağını açıklamasıyla, dini görevlerini yerine getirmek isteyen Pakistanlılar, İslam ülkelerinin bayram kutladığı bu günü bayram hazırlığı yaparak ve hayvan pazarlarında geçiriyor.

        Ülkede, bir yandan ağustos ve eylül aylarındaki sellerin yaralarını sarılmaya çalışılırken diğer taraftan Kurban Bayramının telaşı yaşanıyor.

        Bayramdan üç gün önce resmi tatil ilan edilen Pakistan'da Müslümanlar, arife gününde hayvan pazarlarına akın etti. Pazarda kurbanlık hayvanların çok olmasına rağmen alım gücünün düşük olması ve fiyatların geçen yıla göre yaklaşık iki kat yükselmesi nedeniyle satıcılar, satışların düşük olmasından şikayetçi.

        Ülkede, kurbanlık hayvan olarak daha çok inek, deve ve keçi gibi hayvanlar tercih edilirken, pazarlarda büyük baş hayvanlar 1500 ile 2500, küçük baş hayvanlar ise 250 ile 500 lira arasında alıcı buluyor.

        İslam dünyasının en fazla nüfusa sahip ikinci ülkesi olan Pakistan'da kurban pazarında ülkenin kültürüne özgü renkli görüntüler göze çarpıyor.

        Kına yakılan, rengarenk kurdele ve boncuklarla süslenen kurbanlıklar satışa sunulurken, dini vecibe için satın alınan kurbanlıklar sokak aralarında gezdiriliyor. Kurbanlıklar deve ve öküz gibi büyükbaş hayvanlarsa üzerlerine çocuklar bindiriliyor.

        Ekonomik sıkıntılardan bir türlü kurtulamayan ülkede hayvan pazarlarına ilginin geçen yıllara oranla azalması dikkati çekiyor.

        Somali'de Kurban Bayramı

        Açlık ve kuraklıkla mücadele eden Somali halkı, her şeye rağmen Kurban Bayramı'nı coşkuyla kutluyor. Bayram namazı için başkent Mogadişu'nun en büyük camisi olan İslam Birliği Camisi'ne gelen Somalililer, avluya Afrika Birliği ve Somali askerlerince aranarak alındı. Avluda da üç ayrı noktada elle ve dedektörle aranan Somalililerin üzerinde bulunan bıçak ve bastonlara el konuldu.

        Somali Cumhurbaşkanı Şerif Ahmed de camiye Afrika Birliği'ne ait zırhlı araçların eşliğinde makam aracıyla geldi. Cami içinde de sivil asker ve polisler tarafından geniş güvenlik önlemi alındığı görüldü.

        Bayram namazına Somali Başbakanı Abdulveli Muhammed Ali ile çok sayıda bakan ve milletvekilinin yanı sıra Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Cemalettin Kani Torun ve Kurban Bayramı için Mogadişu'da bulunan Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

        Kurban kesimi başladı

        Namazın ardından Türk sivil toplum kuruluşları da vekaletle kurban kesimine başladı. Aralarında Türkiye Diyanet Vakfı, Kızılay, Kimse Yok Mu Derneği, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Yardım Eli Derneği'nin de bulunduğu onlarca sivil toplum kuruluşu Mogadişu'da bayramın 3 günü kurban keserek, halka et dağıtacak.

        Kosova'da Kurban Bayramı coşkusu

        Kosovalı Müslümanlar, Kurban Bayramı'nın ilk günü, bayram namazı kılmak için sabah erken saatlerinden itibaren camilere akın etti.Kosova'nın başkenti Priştine'de Osmanlı döneminden kalma Fatih Sultan Mehmed Camii, bu yıl bayramlaşmanın yapıldığı adres oldu.Fatih Sultan Mehmed Camii'ne gelen yüzlerce mümin, camiyle birlikte avlu ve cami yanındaki trafiğe kapatılan caddeyi tıklım tıklım doldurdu.Bayrama kavuşmanın huzurunu yaşayan müminler önce huşu içinde vaazı dinledi. Namaz vakti geldiğinde ise yüzlerce vatandaş yine huşu içerisinde namaza durdu. Kılınan namazın ardından cemaat hep bir ağızdan tekbirler getirdi ve bayram mesajını dinledi.Başimam Sabri Bajgora bayram mesajında insanlar arasında birlik, berbarelik, yadımlaşma ile dayanışmanın pekiştirilmesi gereğine vurgu yaptı. Kılınan namaz ardından Yardımlaşma Derneği İKEA tarafından çocuklara bayram paketleri dağıtıldı. Ardından da Kosovalılar mezarlıkları ziyaret ederek, dualar okudu.

        Berlin'de Kurban Bayramı sevinci

        Almanya'nın başkenti Berlin'de Kurban Bayramı sevinci yaşanıyor. Berlin'deki vatandaşlar bayram namazını kılmak için başta Şehitlik Camisi olmak üzere camilere koştu. Kurban Bayramı'nın bu yıl haftalık tatil günü olan Pazar gününe denk gelmesi sayesinde vatandaşlar camileri doldurdu. Namaz öncesi Türkiye'nin Berlin Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Hasan Hayrı Yaşar'ın vaaz verdiği Şehitlik Camisi'nde çok sayıda vatandaş bayram namazını aşırı kalabalık nedeniyle avluda kıldı. Şehitlik Camisi imamı Mehmet Tekin, Türkçe ve Almanca okuduğu hutbede, tüm Müslümanların bayramını kutladı. Namazdan sonra Yaşar ve Tekin ile birlikte Şehitlik Camisi Derneği Başkanı Ender Çetin vatandaşlarla bayramlaştı.

        Bulgaristan'da Kurban Bayramı coşkuyla kutlanıyor

        Yaklaşık 2 milyon Müslümanın yaşadığı Bulgaristan'da Kurban Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki camiler ile başkent Sofya'da ibadete açık tek cami olan Banyabaşı Camisi bayram namazında doldu taştı. Banyabaşı Camisi'nin 700 kişilik kapasitesi her bayramda olduğu gibi bugün de Müslümanlara yetmedi. Müslümanların çoğu bayram namazını cami avlusunda ve kaldırımda kılmak zorunda kaldı.

        Polisin, ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin geçen aylarda namaz sırasında cemaate yönelik giriştiği saldırıları göz önünde bulundurarak, bölgede geniş güvenlik önlemleri alması dikkati çekti. Müslümanlar, namazın ve Türkçe olarak okunan bayram hutbesinin ardından birbirleriyle bayramlaştı.

        Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci Bulgaristan Ulusal Televizyonu'nda (BNT) okuduğu tebrik mesajında, ülkedeki tüm Müslümanların birlik ve mutluluk içinde olduklarını söyledi. Başmüftü Haci, her yıl aynı mutlulukla kutlanan Kurban Bayramı'nın aynı zamanda her yıl ayrı bir coşku yaşattığını kaydederek, bayramda kurban kesilmesi ve bağışta bulunulmasının değerini vurguladı. Mesajının sonunda Müslümanların Kurban Bayramı'nı Türkçe olarak da kutlayan Mustafa Aliş Haci, bayramların kutsal günler olduğunu ifade ederek, Kurban Bayramı'nın barışa ve kardeşlik duygularının gelişmesine vesile olmasını diledi. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile Başbakan Boyko Borisov da birer mesaj yayımlayarak, ülkedeki Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutladı.

        Kurban turizmi

        Bayram dolayısıyla Türkiye-Bulgaristan sınırında yoğun trafik gözleniyor. Dost ve akrabalarıyla bayramlaşmak ve kurban kesmek için binlerce kişi Türkiye'den Bulgaristan'a gelirken, Bulgaristan'da öğrenim gören binlerce Türk öğrenci de bayramı aileleriyle birlikte geçirmek için Türkiye'ye gidiyor. Türk bölgelerinde bayramın ilk gününde eskiye göre daha fazla kurban kesilmesi de dikkati çekiyor. Kurbanlık fiyatlarının Türkiye'ye göre çok daha ucuz olması yüzünden Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının büyük bir bölümü Bulgaristan'a gelerek kurbanlarını burada kesti. Kurbanlık hayvan satıcıları da Türkiye'den gelen ilgiden oldukça memnun. Satıcılar kurbanlık satışlarının geçen yıla göre önemli ölçüde arttığını dile getirdiler. Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki belediyeler, Kurban Bayramı dolayısıyla çeşitli kültürel etkinlikler de düzenliyor.

        Moskova'da eksi 8 derecede 100 bin kişi bayram namazında

        Rusya'nın başkenti Moskova'da yaklaşık 100 bin kişi, eksi 8 derece soğuğa rağmen Kurban Bayramı namazını sokakta kıldı, hutbeyi uzun tutan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin'i protesto etti.

        Başkent Moskova'da yaşayan yaklaşık 100 bin Müslüman, soğuk havaya karşın sabahın erken saatlerinden itibaren Merkez Camisi'ne geldi. Gaynuddin'in konuşmasını uzun tutması aşırı soğuk altında sokakta üşüyen cemaat tarafından protesto edildi.

        Gaynuddin, hutbede, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Başbakan Vladimir Putin, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Tataristan Başkanı Rüstem Minnihanov ve Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov'un Kurban Bayramı mesajlarını okudu.

        Merkez Camisi'ni büyütme inşaatının hala devam etmesi ve bayramlarda insanların sokaklarda namaz kılması nedeniyle Rus yetkililer, Kurban Bayramı için Sokolniki Parkı'nda özel bir yer ayırırken, dünden itibaren Müslümanlara bayram namazını parkta ayrılan yerde kılmaları çağrısında bulunulan broşürler dağıttılar.

        Ancak buna karşın Merkez Camisi'ne gelen kalabalığın Ramazan Bayramı'ndan çok daha fazla olması dikkati çekerken, Gaynuddin de hutbede, "Köpeklerin ve kedilerin pisliklerini yaptığı yerde namaz kılınmaz" ifadesini kullandı.

        Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı Kurban Bayramı namazına gelenler aşırı soğukta ısınmak için üstlerine battaniye ve getirdikleri seccadeleri örttü.

        Libya'da Kurban Bayramı

        Libya Başbakanı Abdürrahim El Kib, bayram namazını Osmanlı döneminden kalma tarihi Murat Ağa Camisi'nde kıldı. Tacura şehrindeki camiye kendisini bekleyen Libyalılarla tokalaşarak giren El Kib, cemaatle birlikte ön kısımda saf tuttu. Namazın ardından kendisiyle bayramlaşmak için camiden ayrılmayan Libyalıların izdihamıyla karşılaşan El Kib, cemaate teker teker sarılarak bayramlaştı. Bu sırada, Murat Ağa Camisi'nin etrafında Libyalı askerlerce geniş güvenlik önlemleri alındı.

        Murat Ağa Camisi

        Murat Ağa Camisi, Osmanlı döneminde Trablusgarp Eyaleti'nin fethine katılan üç komutandan biri ve bir müddet eyaletin valiliğini de yapmış olan Murat Ağa tarafından 1552 yılında Trablus'un 16 kilometre doğusundaki Tacura şehrinde inşa edildi. Cami dikdörtgen şeklinde bir namazgahtan, bu namazgah ise dokuz metre yüksekliğinde kubbelerden ve Lubde şehrinden getirilen 48 tarihi sütundan oluşuyor. Kıble duvarının ortasında at nalı şeklinde bir mihrap bulunuyor. Caminin minaresi ise kubbeli bir oda ile biten zirvesine kadar daralarak yükseliyor.

        Türk yetkililerden edinilen bilgiye göre, Türkiye, uzun zamandır tadilat görmemiş olan caminin restorasyonunu üstlenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Libya'ya geldiğinde camiyi ziyaret etmiş, kendisini görmeye gelen halka burada hitap etmişti.

        Türkiye'den bayram desteği

        Diğer taraftan Kurban Bayramı dolayısıyla Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Subrata şehrinde ihtiyacı olan ailelere kurban dağıtımı yapıldı. TİKA Libya Koordinatörü Halil İbrahim Okur, kurbanlıkların Ulusal Geçiş Konseyi Subrata şehri yetkililerince tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelere teslim edildiğini söyledi. Bu çerçevede 45 aileye kurbanlık sağlandığını belirten Okur, "Libyalı kardeşlerimizin bu zor dönemlerinde, elimizden geldiğince her şekilde onların yanında olmaya gayret ediyoruz" dedi.

        Hollanda'da Kurban Bayramı

        Hollanda'da yaşayan yaklaşık 1 milyon Müslüman, Kurban Bayramı'nı büyük bir coşkuyla kutluyor. Müslümanlar, erken saatlerden itibaren bayram namazını kılmak için camilerin yolunu tuttu. Türk ve diğer Müslümanların yoğun yaşadığı Amsterdam, Lahey ve Rotterdam gibi büyük şehirlerde, bayramın pazar gününe denk gelmesiyle birlikte camilerde büyük yoğunluk oldu. Bu şehirlerde camilere sığmayan cemaat namazı dışarıda kıldı. Polis, bazı camilerin çevresinde güvenlik önlemi aldı. Müslümanların tercih ettiği camilerden biri olan Hollanda Diyanet Vakfı'na (HDV) bağlı Lahey'deki Mescidi Aksa camisine sığmayan cemaat, avluya serilen halılarda namazını kıldı. Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan da aynı camide vatandaşlarla birlikte bayram namazını kıldı. Namazdan sonra cami içinde cemaatle bayramlaşan Doğan'a halk büyük ilgi gösterdi. Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, birlik mesajı verdi. Bu bayramın çok özel bir zamanda geldiğini belirten Doğan, Türk milletinin birtakım acılar ve sıkıntılarla imtihan edildiğini söyledi. Van depreminin herkesi üzdüğünü ifade eden Doğan, şöyle konuştu:

        "Arkasında milletimizin huzurunu, birliğini, beraberliğini bozmak isteyen birtakım güçler, birtakım sıkıntılar yarattılar. Fakat milletimiz bütün bunları aşacak güçte ve kıymette olduğunu her zaman olduğu gibi bu bayram sabahında da kanıtladı. İşte her cinsten, her mekandan, her bölgeden vatandaşlarımız buraya geldiler ve bu güzel bayram sabahında birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi tekrar kanıtladılar. Bu bakımdan ben çok memnunum."

        Vatandaşlar arasında bulunmaktan huzur, güven ve mutluluk duyduğuna işaret eden Büyükelçi Doğan, şu mesajı verdi:

        "Devletimiz ve milletimiz bir bütündür. Bu ayrılmaz birer parçadır. Bunu kanıtlamak, göstermek için her zaman milletimizin arasında olmaya gayret ediyoruz. Milletimiz de devletimize güveniyor ve güven içinde Hollanda'daki hayatını, yaşantısını Hollanda kanunları, kuralları çerçevesinde sürdürüyor."

        "Bayram kardeşlik getirsin"

        Bayramların özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşların birlik ve beraberlik duygularını daha yoğun yaşadığı günler olduğunu belirten Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral da bugünleri yurt dışındaki vatandaşlarla birlikte geçirmenin büyük şans olduğunu söyledi. Vatandaşlardan gelenek ve görenekleri genç nesillere taşımaları konusunda hassas olmalarını isteyen Oral, "Bayramlar sadece tatil günleri değildir. O yüzden bu gelenek ve göreneklerimizi özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın canlı tutmalarını rica ediyorum. Bayramın bütün insanlığa, milletimize ve Hollanda'da Türk toplumuna, tüm İslam alemine dostluk, barış ve kardeşlik getirsin" dedi.

        Macaristan'da Kurban Bayramı

        Kurban Bayramı Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de coşkuyla kutlanırken, Budapeşte'de yaşayan Türk vatandaşları bu kentteki iki Türk mescidini doldurdu. Budapeşte'nin 10. bölgesindeki Türk İslam Merkezi mescidinde ve 8. bölgedeki Gül Baba Vakfı mescidinde bayram namazını kılmak için buluşan Türk vatandaşları, yoğunluk nedeniyle namazlarını mescidin merdivenlerinde ve avlularında kılmak zorunda kaldı. Bayram namazlarını eda eden Türk vatandaşları birbirleriyle bayramlaştıktan sonra kahvaltı yaptılar.

        Yaklaşık bin kişinin iştirak ettiği bayram namazının ardından Budapeşte'deki Türk Şehitliği ve Gül Baba Türbesi'ni ziyaret eden Türk vatandaşları şehitler için dua ettiler. Macaristan Türk İslam Merkezi Başkanı Fadıl Başar, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı'nı coşkuyla kutladıklarını, Macaristan'da yaşayan Türk vatandaşlarının merkezleri aracılığıyla yüzü aşkın koyun ve büyükbaş kurban kestirdiğini, tüm İslam aleminin mübarek Kurban Bayramı'nı tebrik ettiğini söyledi.

        İngiltere'de Kurban Bayramı

        İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan Türk toplumu, Kurban Bayramı'nı coşkuyla karşıladı. Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Dalston, Haringey, Wood Green bölgelerindeki camilere akın eden cemaat, Kurban Bayramı'nın bu yıl Pazar gününe denk gelmesinin de etkisiyle camilerde yer bulmakta zorlandı. Cemaatin camilere sığmaması üzerine iki ayrı bayram namazı kılındı. Namaz sonrasında düzenlenen törenle cemaat bayramlaştı. İngiltere'de yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor.

        İngiltere'de Kurban Bayramı

        İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan Türk toplumu, Kurban Bayramı'nı coşkuyla karşıladı. Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Dalston, Haringey, Wood Green bölgelerindeki camilere akın eden cemaat, Kurban Bayramı'nın bu yıl Pazar gününe denk gelmesinin de etkisiyle camilerde yer bulmakta zorlandı. Cemaatin camilere sığmaması üzerine iki ayrı bayram namazı kılındı. Namaz sonrasında düzenlenen törenle cemaat bayramlaştı. İngiltere'de yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ