Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya yörüngesinde serseri mayın

        Rusya'nın Mars'ın en büyük uydusu Phobos'a gönderdiği, ancak Dünya'nın yörüngesinde kalan insansız uzay aracını kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı.

        Rus uzay kurumu Roskosmos'dan bir yetkili, "Phobos-Grunt uzay aracının telemetrik verilerini elde etmek ve komuta sistemini faaliyete geçirmek için yapılan tüm girişimler başarısız oldu. Uzay aracının kaybedildiği düşünülebilir" dedi.

        Aynı yetkili, Rus uzay kurumunun bu başarısızlıkla ilgili gelecek günlerde resmi bir açıklama yapacağını belirtti.

        Rusya'nın uzay çalışmaları konusunda büyük umut bağladığı Phobos-Grunt uzay aracı salı gecesi Zenit füzesiyle Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden fırlatıldıktan sonra yörüngede takılıp kalmış, uzayın derinliğine açılmak için motorlarını çalıştıramamıştı.

        Rus yetkililerin aracın bataryalarının tamamen tükenmeden yeni yazılım yüklenerek sorunun çözülmesi için üç gün zaman bulunduğu yönündeki açıklamasından sonra bazı uzmanlar, mühendislerin bunu başaramaması durumunda uzay aracının Dünya'ya düşen en tehlikeli uzay atığı olabileceği uyarısında bulunmuşlardı.

        165 milyon değerindeki uzay aracının bilgisayarıyla ilgili sorun giderilemezse birkaç gün içinde Dünya'ya düşme tehlikesi bulunduğu bildirilmişti.

        İsminin açıklanmasını istemeyen Rus kaynaklar da yetkililerin büyük umut bağlanan bu uçuşun başarısız olmasından sonra bazı sorumluların aranabileceğini belirterek, bunun da Roscosmos'da bir reform yapılmasını, çok sayıda yetkilinin hapis cezasıyla karşı karşıya kalmasına yol açabileceğini iddia etmişlerdi.

        Rusya'nın Mars'ın uydularından Phobos'a numune alıp üç yıl içinde Dünya'ya getirecek uzay aracıyla, uzun bir süredir Batılılara bıraktığı Kızıl Gezegen'in keşfine yeniden başlayarak gezegenler arası seyahatlerde başarı kazanmak istediği yorumu yapılıyordu.

        Mars'a 6 bin kilometre mesafede yörüngede bulunan Phobos'un kökenini ve Mars'ın atmosferini inceleyecek Phobos-Grunt, bunun için numune toplamaya yarayacak bir bilimsel alet ve Dünya'ya dönüşü için modülün bulunduğu bir sondayı da beraberinde götürüyordu.

        Rus uzay aracı bunun yanı sıra Mars'ın yörüngesine Çin'e ait Yinghuo-1 uydusunu yerleştirecekti.

        Rusya için son derece önemli olan bu program, Kasım 1996'da fırlatılan Mars 96 uzay aracının başarısız olmasından bu yana ilk gezegenler arası seyahat olacaktı.

        Kızıl Gezegen'e ilgisi son dönemde artan ve geçen hafta Mars yolculuğunun simülasyonu için 6 gönüllünün 520 gün süreyle kapatıldığı uzay aracı replikasından çıktığı Rusya, son başarılı gezegenler arası uzay programını, 1986'da Venüs'ü ve Halley kuyruklu yıldızını keşif için gönderdiği Vega uzay araçlarıyla yerine getirmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ